Русия подготвя настъпление към Харков

Москва вероятно ще коригира оперативния си план за офанзивата си в Донбас
Обновена: 1 авг 2022 13:15 | 1 авг 2022 12:53, Йоана Цонева
55
Русия подготвя настъпление към Харков
Снимка: БГНЕС

Руските сили са възобновили локални наземни атаки северозападно и югозападно от Изюм и подготвят почвата за настъпление на запад в Харковска област или към Харков, съобщават в доклад експерти от Американския институт за военни изследвания (ISW).

"От няколко месеца руските сили държат позиции в района на Балаклея и Велика Камишеваха и биха могли да използват тези два района като плацдарм за настъпателна операция", смятат те.

Според тях е малко вероятно руските сили да успеят да завладеят Харковска област или да превземат Харков, втория най-населен град в Украйна, предвид темповете на напредък в Донбас и продължаващите проблеми с формирането на силите и логистиката.

Руските сили могат да извършат нападения, за да предотвратят контранастъпление на украинските сили, твърдят експерти от ISW.

През последните четири дни Русия продължи да извършва тактически атаки в посока Бахмут, североизточно от Донецк. Както съобщиха украинските власти миналата седмица, Москва вероятно премества значителна част от силите си от северния сектор на Донбас в Южна Украйна, съобщи Би Би Си.

Още по темата
Русия вероятно ще коригира оперативния си план за офанзивата си в Донбас, след като не успя да постигне решителен оперативен пробив според плана, който следваше от април насам. Вероятно е определила своя Запорожки фронт като уязвима зона, която се нуждае от укрепване.

Междувременно властите в Николаев изнесоха нови подробности за нощния обстрел на града. В резултат на ударите със снаряди в частен сектор са ранени трима души.

Освен това на територията на ново медицинско заведение е избухнал пожар, съобщава кметът на града Олександър Сенкевич. Сградата на клиниката по травматология е частично разрушена. Взривната вълна е разбила прозорците на съседните медицински сгради. Жертви няма.

"Ще се възстановим! Ще възстановим всичко! Но първо трябва да унищожим всеки руски терорист, който се осмели да дойде на наша земя", написа кметът в своя канал в Телеграм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
10
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До юбералес;Е, те точно за това Вермахта приключиха ''капитално'' през 1945г..Явно прекалено са бързали да приключат с Полша,та така лошо,ФАТАЛНО се спънаха в СССР.Оттогава изобщо не смеят да се ''забързат''.Все ''яваш'' я карат,озъртат се и ако не се задава Руски влак,чак тогава пристъпват тихичко,на пръсти.
25
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знам че 2/3 в БГ не искате да го приемете, но Русия ке падне!Да след операцията по денацифициране Украйна ще е пустиня. Но тя е плодородна и богата на ресурси земя и ще се оправи. (Ще и помогнат да се оправи).Да му мислят русниците, никога да бъркайте бизнаса и политиката. Това което напваиха с престижа си не може да се поправи.
24
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Русия ясно заяви че ще освобождава територии докато прекрати ежедневните оцстрели с американски ракени на наци Украйна по Донецк и Луганск .
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение къде. Било Донбас, било Харков. Важното е краварските пoдлоги да гризат дървото .
22
1
 
1
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До zеленскиБаш така си е,ама нали ти казах,нови мераклийки се появиха.То не са полякини,не са ''американ''-кини,''британ''-кини и други ''-кини'',сите по бикини.Та разсейваме се все пак,и на тях трябва да се покаже ''правия път''-на запад.
21
9
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
не знам колко са им здрави Искандерите и Калибрите, ама три пъти за шест месеца ''сменят плана''. Навремето Вермахта за три седмици приключиха с Полша. Иначе за паради стават.
20
2
 
0
 
! Отговори
гост преди 1 година
Дали подготвя, дали се страхува от такова ?
19
0
 
5
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Да успокоим ''анонимите''.Няма чедо,няма.Ще ги карат по съвместителство и двете направления,като чужди булки,и двете заедно.Сутрин едната,вечер другата,а като хептян почне да ни притиска времето и мерака,направо една след друга.Щом ни е корав ''Искандера'' проблеми няма.
18
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Като видя ISW в текста и нещата ги чета наобратно ...
17
8
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До юлиянПрез март им счупиха тоягата край Киев. Аз чакам освобождението на Донбас и падането на Киев ''за три дня'' вече шести месец, а изгниването на капитализма сто години.
16
4
 
3
 
! Отговори
гледна точка преди 1 година
Уф, тия има да се бият 100 години.
15
11
 
4
 
! Отговори
zеленски преди 1 година
Ама от какво контранастъпление се плашат сибирските ушшанки? Нали уж отдавна украинските сили бяха унищожени, смазани, предаваха се масово. Или не е баш така, а?
14
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смърт за руските диваци
13
3
 
2
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До дядо йоцо гледа;Нищо.''Сите българи заедно'' знаем,че щом ти е корав''Калибъра'',пардон тоягата,даже и повече от две *** наведнъж можеш да подкараш.
12
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пудинга е гнусно джудже - който му се кланя е по-долен от гнусен ***
11
16
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ БЕЗБОЖНИТЕ КОМУНИСТИ И ТЕХНИТЕ НАЕМНИЦИ ДА НАПАДНАТ ХАРКОВ! :D ТАЗИ ХАПКА ЩЕ ИМ ЗАСЕДНЕ НА ГЪРЛОТО ;D
10
4
 
16
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
То, и аз питам,защо Русия,нали Украйна щеше да тръгне в контранастъпление.Или тя все пак ще тръгне,но назад,към западните си граници,та чак до Полша.
9
9
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Зарязаха ''освободението на Донбас''
8
7
 
20
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
РУСИЯ ЩЕ НИ ИЗБАВИ ОТ ЗАПАДНИТЕ НАЦИТАА!
7
9
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Ама как така променили плановете. Аз чакам освободението на Донбас, а те към Харков тръгнали.