Марк Рюте рекордьор – 4311 дни е премиер на Нидерландия

Възприеман е като задкулисен посредник на срещите на върха в Брюксел
2 авг 2022 21:51, Елка Василева
20
Марк Рюте рекордьор – 4311 дни е премиер на Нидерландия
Снимка: архив, БГНЕС

Марк Рюте днес стана най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател, съобщи Асошиейтед прес.

При лидера, наричан Тефлоновия Марк, защото скандалите и кризите сякаш не му се отразяват на репутацията, не се забелязват признаци на намаляване на темпото въпреки вълненията, обхванали страната му, и спадащата популярност на партията му, посочва агенцията.

Още по темата
Рюте е начело на държавата от 4311 дни, или почти 13 години, откакто за първи път става министър-председател през октомври 2010 г.

"Това е най-хубавата работа на света, невероятна чест е. Трябва да кажа, че сега на бюрото ми има много пъзели, но такива неща се случват", каза Рюте в края на миналия месец, когато започна лятната ваканция на политиците в Нидерландия.

Най-важната от тези главоблъсканици е целта на правителството да намали замърсяването с азот. Свързаните с това разпоредби предизвикаха гневни протести на фермерите, които през последните седмици предизвикаха транспортен хаос, като блокираха пътища и магистрали с трактори, изхвърляха отпадъци, включително тор и азбест, по пътищата и подпалваха бали сено.

Петдесет и пет годишният Рюте, лидер на дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) и ръководител на четирипартийна управляваща коалиция, заяви, че не планира да празнува превръщането си в най-дългогодишния министър-председател, което той нарече "бележка под линия", и заяви, че няма да бъде в страната на този ден. Въпреки че рейтингът на партията му спада, тя остава най-голямата в раздробения нидерландски политически пейзаж.

В някои среди смятат Рюте за твърде хлъзгав и е обвиняван в парламента, че е лъгал депутатите, но в същото време е възприеман и като ефективен лидер, който умее да постига резултати, каза политологът Андре Крауел. "Тези два елемента ... мисля, че и двата са верни - го правят, според мен, труден за побеждаване играч", каза той.

Рюте задмина предишния рекорд за дълголетие от 4310 дни на поста, поставен от Рууд Люберс, християндемократ, който ръководи Нидерландия от 4 ноември 1982 г. до 22 август 1994 г. Рюте е вторият най-дълго управляващ избран лидер в 27-те държави от Европейския съюз, отстъпвайки само на унгарския премиер Виктор Орбан.

Като един от най-дългогодишните лидери на ЕС Рюте е възприеман като задкулисен посредник на срещите на върха в Брюксел. Също така от доста време той е в по-напрегнати отношения с лидерите от Южна и Източна Европа, които го възприемат като ръководител на група от "пестеливи" държави, които настояват за строги бюджетни правила.

Въпреки множеството кризи, с които се е сблъсквал досега, Рюте не показва да има намерение да се оттегли от политическото поприще. "За мен решаващият фактор е: Имам ли идеи, енергия? Дали в петък сутринта, когато започва заседанието на кабинета, имам желание да започна да решавам проблемите? Докато е така, бих искал да продължа", казва той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов беше премиер 4380 дена и нищо не писахте, а тоя ни го хвалите...
13
3
 
5
 
! Отговори
ОтНидерландияСлюбофф преди 1 година
До Аналллизатора.... Първо поживей в Нидерландия и тогава пиши небивалици. Нидерландия е по малка на площ, около две трети от България но на нея живее три пъти повече население а брутния вътрешен продукт е 14 ПЪТИ повече.Чудесно място за живеене където всяка година идват около двеста хиляди нови емигрант от цял свят.
12
3
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Чета ги щати ите плювачи ,"русофили", и падам от смях! Заливат с примитивна евтина помия! Те само това могат! А бе вие стъпвали ли сте в Нидерландия? Една от най-мощните икономически държави , с най-развита демокрации! Само чистият въздух който дишат да им имаме , та тогава да си отваряме устата! И между другото, Нидерландия е монархия, така че Руте е най-обикновен чиновник, и може да ходи с колело на работа!
11
5
 
3
 
! Отговори
Пичага е преди 1 година
Нека управлява
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марк Рюте забвани референдумите, но холандските про'стаци искат да са роби. Зашото "свободата е робство". ПП. Истински свободният човек има оръжие, а не марихуана!
9
3
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Марк Рюте е долен диктатор.Докара Холандия до просещка тояга.Дъежава пълна с корупция и мигранти.Изнасилвания,убийства,грабежи,това е всекидневието в Холандия.А стандарта на живот няма нищо общо с този през деведесетте.Марк Рюте е престъпник и трябва да беде съден за национално предателство.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ако не броим чобанина в анадола и меркелица.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е невероятен долняк! Човек без никакво понятие за чест и срам!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 мандата по 4 години?
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ако е християндемократ, то аз съм трамвай. Поредния слуга на големите корпорации. Фермерите ще го изчегтркат, защото прекали с идиотиите.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този стои под чехъл при майка си, но холандците са го помислили за фюрер. Жалка работа...
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах как силовите структури биеха с палки демонстранти от селскостопански производители които стачкуват. И това в Нидерландия, която има претенции да е толерантна и демократична.Няма да откарва дълго още на поста си.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късметлия!Ако беше тука най много 4 месеца!Е мафиоза Тиква се задържа прекалено..но с крадени пари!
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щот много лъже, а холандците са свикнали и обичат да ги лъжат. ПП. Тоя лъже повече от Киро.