Има ли шанс четиридневната работна седмица да е работеща за бизнеса?

Концепцията се нуждае от допълнително проучване преди въвеждането й
8 авг 2022 20:12, Анисия Иванова
58
Има ли шанс четиридневната работна седмица да е работеща за бизнеса?
Снимка: Bloomberg

Четиридневната работна седмица продължава да набира скорост, като пилотни програми се провеждат в Обединеното кралство, Ирландия, САЩ, Канада и Австралия. През шестмесечните периоди между февруари и ноември служителите в участващите предприятия работят само 80% от времето си, но все още получават 100% от заплатата и обезщетенията си.

Тези схеми, които се управляват от коалицията с нестопанска цел 4 Day Week Global, трябва да „облагодетелстват всички“ чрез повишаване на производителността на работниците, подобряване на баланса между професионалния и личния живот и нивата на щастие, и намаляване на безработицата.

Но дали това е твърде хубаво, за да е истина? Въпреки че много фирми може да го намерят за по-добро споразумение от петдневна работна седмица, има няколко причини, поради които концепцията се нуждае от допълнително проучване и дебат, преди да говорим сериозно за въвеждането й, пише проф. Вим Науд в The Conversation.

Проблемът с производителността

Четиридневната седмица едва ли ще подобри производителността. Страни като Ирландия и Обединеното кралство вече могат да се похвалят с много висока производителност на работниците, измерена като БВП на отработен час.

Наистина производителността на Ирландия е сред най-високите в света, достигайки колосалните 125 щатски долара на час през 2019 г. (разбира се, донякъде изкривена от присъствието на над 1500 мултинационални компании). И въпреки че имаше много дискусии относно производителността в Обединеното кралство, която се бори да поддържа темпото с други големи икономики, тя все още е много висока като цяло - 54 щатски долара на час. Еквивалентните стойности на Китай и Индия са съответно 11 и 8 щатски долара.

За да поддържат дори тези нива на производителност, докато работят четири дни в седмицата, служителите ще трябва значително да увеличат производителността на час. Това е просто защото общият БВП ще падне, ако всеки работи с 20% по-малко. През 1988 г. Япония съкрати работната седмица от 46 на 30 часа. Производителността не се увеличи достатъчно, за да компенсира, а икономическото производство между 1988 г. и 1996 г. бе с 20% по-ниско, отколкото би било иначе.

За страни като Ирландия или Обединеното кралство може да са нужни драконовски практики на работното място, за да изстиска достатъчно производителност от четиридневна седмица, включително изискване служителите да работят повече часове на ден от преди. Това би увеличило шансовете за прекомерен стрес, промишлени аварии и т.н.

Истината за щастието

Твърденията, че всички ние бихме били по-щастливи, ако работим четири дни, пренебрегват теорията за хедоничната въртележка, която твърди, че постоянното допълнително щастие е мираж. Хората може да се чувстват по-щастливи, да речем, за период от шест месеца. Но след по-дълъг период от време те вероятно биха се върнали към предишното си ниво на щастие. През 2000 г. Франция намали работната седмица от 39 часа на 35 часа сред големите фирми. Оценка по-късно заключава, че мярката не е успяла да подобри щастието на работниците.
Хедоничната въртележка обяснява защо много пенсионери се връщат на работа или защо печелившите от лотарията продължават да работят. Или защо в случая с Франция много работници си намериха втора работа или се преместиха в по-малки фирми. Това е и причина, най-малкото, да тестваме пилотно четиридневната работна седмица за по-дълги периоди от шест месеца.

Освен това има малко доказателства за кризи в баланса между професионалния и личния живот или нещастие от работата в Ирландия или Обединеното кралство. Според проучване на "Евростат" от 2018 г. 38% от ирландците оценяват удовлетворението си от работата като „високо“ – шесто най-високо място в ЕС след Норвегия, Дания, Исландия, Австрия и Швейцария. Удовлетворението от работата в Обединеното кралство е 29%, все още над средното ниво. И според преброяването в Обединеното кралство през 2021 г.: „като цяло нивата на лично благополучие са се повишили в Обединеното кралство.“

Някои ще страдат

Четиридневната работна седмица може да влоши неравенството на работното място. Ирландия и Обединеното кралство вече страдат от „изпразнени“ и поляризирани пазари на труда, което ще рече, че делът на работните места със среден ранг спрямо тези с по-нисък ранг намалява в продължение на десетилетия.

Четиридневната седмица би довела до вариация на този проблем. Хората, които вече работят четири дни в седмицата – на четиридневни заплати – биха се оказали, че вършат същата работа за по-ниска заплата от тези, чиито работни дни току-що са били намалени.

Освен това по-възрастните работници биха били потенциално ощетени от необходимостта да вършат повече за по-кратък период от време. Това се случи в САЩ, когато средната работна седмица беше намалена по време на Голямата депресия от около 48 часа на 41. Това трябва да е повод за безпокойство в Ирландия и Обединеното кралство с тяхното застаряващо население.

Целият анализ - четете на Bloomberg TV Bulgaria
 


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
УНСС-ар преди 1 месец
Как само я мерят тая производителност в доларииии. Яко! Я ся дайте в натурални измерители да видим. Един фризьор в Париж подстригва 5 човека и взима 500 евро. Същия е София пак за 5 човека взима 100 лева. Излиза, че производителността в Париж е 10 пъти по-висока от тази в Сф. На практика - нищо подобно. Тези показатели се помпат изкуствено и 99% са пълни измишльотини
38
2
 
0
 
! Отговори
ьаьаьаьа преди 1 месец
Ако ме питате трябва да се работи 24/7. Как ще ги настигнем компютрите AI.. Важното е не колко се работи а колко пари правиш. Най-производителни са хората в фармацията, оръжейни разработки и продажби, нарко дилърите и производителите на кокайн... Програмисти и писачите на код. хората на борсата. Там се правят милярди за нула време. Всеки друг ,който не умее да вади пари бързо е за рациклиране.
37
0
 
2
 
! Отговори
Albi преди 1 месец
Малко нереалистично е това за България, за малките градове съвсем. При частника се работи 6 дена по 10 - 12 часа за минимална или малко отгоре. Ако целта е за държавните служители, нищо чудно да го въведат те "горките" за 5 дена се скапват от работа.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"то в DXC и след 10 години пак сте без знания и умения. Толкова хора от там режа, че е срамно дори да се наричате ИТ." - благодаря, че потвърждаваш написаното от мен. Никога не съм се наричал АйТи. Надолу написах, че никога нищо не съм учил, нямам никакво намерение да уча нищо и въпреки това имам работа където не правя нищо и взимам предостатъчно. За 4 години в бекъп не владея нищо, само подхвърлям тикетите по другите отдели и им казвам: "тва не работи, онова не работи - оправяйте се."
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Британците са най-мързеливите .. Обаче производителността идва от Ситито финансовите услуги..
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 29, то в DXC и след 10 години пак сте без знания и умения. Толкова хора от там режа, че е срамно дори да се наричате ИТ. Виж на самочувствие го докарвате. Едни блестящи СВ-та, а като го питаш нещо и сумти като прял.
33
2
 
1
 
! Отговори
Пропуск преди 1 месец
В статията не се казва, че четиридневната работна седмица е 10 часа на ден.
32
5
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Мен ,ако питате като работодател трябва и в събота да се работи ! Ако питам работниците ще са съгласни и на 3 дневна работна седмица! Зависи от коя страна на барикадата си ! Обаче да си призная все повече страдам от болестта мързел ! Явно е заразна защото гледам и работниците ми страдат от нея !
31
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
До АнонимеНТака е защото 3 дена ще пада "пиЕниЕ" по кръчмите нали на това се държи Бг икономиката
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работата по нормалния свят се измерва със свършена работа. Та да знаете, че на час работят само каките на магистралата. Вижте си продукта колко струва и тогава плямпайте по сайтовете. / това се отнася и за писачите на такива статии/
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има един лаф, че калпавия шеф затяга дисциплината, спазване на 8 часа отчетено работно време. Може да спиш, да се моташ, но да имаш 8 часа в сградата. Всички се вторачват в пушачите и започва едно оплюване. Реално губят много време да дебнат да гледат кой какво и това го смятат за работа. Всеки зор да е шеф, а после не може да разпредели работата между хората си. Ако ще и 100 пъти да излизат да пушат, щом работата върви, къде е проблема.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"До Анонимен 29 - Ама още държиш, че нищо не си учил? Ей така, хванаха те от улицата." - ми буквално да, бях барман и просто написах в джобс-а "4 на 4" и беше първото, което ми изскочи. Повечето ми колеги идваха от казина, от логистични центрове и от разни фаст фуд компании. Кандидатствай дадох ти името на обявата като не вярваш. Нищо освен английски ниво cartoon network. На интервюто те питат кво е active directory виж клипче за 1 минута в тубата и си нает. ;) после 8 часа на ден - нищо правене
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашия бизнес иска поне 8 дневна работна седмица.
26
0
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
И АЗ ГЛАСУВАМ ЗА 4-ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА! ДА СЕ ПУСНЕ НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ДА ВИДИТЕ , ЧЕ 4-ДНЕВНАТА РАБОТНА СЕДМИЦА ЩЕ СПЕЧЕЛИ!
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искат да накарат хората да работят по десет часа на ден вместо по осем. *** които си мислят че ще спечелят един ден почивка ще им излезе през носа.
24
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
В България тези месечни заплати щяха да са добре, ако месецът бе 4-5 пъти по- кратък...
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако правиш дейности свързани с работата само в работно време, няма начин да се развиваш. Всеки човек трябва да работи за повишаване на уменията си." - на мен не ми се нрави тази твоя теория. От 7ми клас не съм учил нищо и работя в online e-commerce фирма. Мениджър съм защото съм най-ниско квалифициран. Тези, които са учили са в кол центъра, във акаунтинг, във IT екипа, в логистиката и работят по цял ден, а аз понеже съм неук само им казвам какво трябва да се свърши и дори не поглеждам монитора.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който е щастлив да работи да си работи, който не иска да не го карат на сила, това формулата.
21
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
А заплатата като за 4 или като за 5 дневна ще е? Ако ми плащат колкото сега, нямам против да работя ден по-малко.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 31 - * стругът