Украйна отново удари Крим, руснаци масово напускат територията

САЩ са убедени, че руснаци вече са обучавани да използат ирански дронове
11 авг 2022 13:41, Йоана Цонева
154
Украйна отново удари Крим, руснаци масово напускат територията
Снимка: БГНЕС

Макар че още никой не е обявил, че експлозиите на военното летище "Саки" в Крим са резултат от извършена с ракети атака от страна на Украйна и Киев не коментира конкретно въпроса, източници от украинската армия твърдят, че тя е нанесла далекобоен удар по руско оръжейно депо в Новоолексиивка северно от Крим, както и по руски команден пост на югозападния бряг в Херсонска област.

Това са точки на между 100 и 170 километра южно от фронтовите линии в Херсон, коментира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния си доклад за войната в Украйна. Докладваните от украинското командване "Юг" руски жертви са 40.

Показателно е и поредното видео от моста, свързващ Крим с Русия – изходният трафик е огромен, задръстванията са факт. Такива кадри излизат още от деня, в който военното летище "Саки" избухна.

В Херсонска област е имало неуспешна руска атака при река Ингулец – там, където украинците направиха понтонни мостове. Руснаците са изстреляли 80 ракети "Град" срещу Никопол и Марганец, като в района на Николаев била унищожена германска система "Гепард", според руското военно министерство, както и ракетна установка С-300. Дали е така, е съвсем друг въпрос. А украинците са ударили мост близо до ВЕЦ Каховка. Заедно с Антоновския мост, това е другото съоръжение, което позволява превоз на тежка военна техника от изток на запад пред река Днепър.

Още по темата
Що се отнася до военните действия в Донецка област, руските части се намират на около 8 до 18 километра от Бахмут, когато говорим за настъпление от различни позиции. Засилват се руските съобщения за превзет завод (Кнауф) в Соледар – една от точките на отбранителната линия Северск – Соледар – Бахмут. Очаква се руснаците да продължат с опитите да атакуват директно Бахмут от север, изток и юг, но на 10 август те не предприеха никакви пехотни атаки към Северск. В дневния доклад на Генералния щаб на украинската армия също няма информация за решителен руски пробив що се отнася до Бахмут – има данни за отблъснати руски атаки по места, предаде "Актуално".

По отношение на Авдеевка обаче изглежда руският натиск е по-успешен. Появи се видео, което подсказва, че руснаците контролират минимум в по-голямата си част важното село Писки, на около 11 километра от Авдеевка. Косвено потвърждение за това е и езикът, с който генералният щаб на украинската армия коментира ситуацията – водят се бойни действия. Има нанесен и руски въздушен удар по Авдеевка.


Междувременно, пред CNN източник от американската държавна администрация коментира, че САЩ са убедени, че руснаци вече биват обучавани да използат ирански дронове. За това има американски разузнавателни данни.

BBC съобщи, цитирайки британския военен министър Бен Уолъс, че Великобритания ще достави още три ракетни системи за залпов огън М270. Това е по-тежкият еквивалент на HIMARS, който стреля едновременно с 12 ракети. Досега британците са доставили 3 такива системи на Украйна.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До селянин Е сподели де, тръпнем в очакване.
19
10
 
39
 
! Отговори
Русофил = Лицемер преди 1 година
Портрет на руския трoл: Живее в западна държава, децата му учат на запад,кара западна кола, иска заплата в евро или долари , иначе обича Русия !
18
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ Украинците атакуват само военна инфраструктура, но е крайно време да започнат с тактиката "Око за две, зъб за чене" и за всеки разрушен мост в Украйна да разрушават по два в Русия. Явно е, че вече имат тази възможност.
17
7
 
12
 
! Отговори
селянин преди 1 година
проблема е като се разбере какво е ударило летището в крим и мога да ви кажа че със сигурност не са украинците
16
27
 
17
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Да бе, видяхме ги. С гримираните артисти, запалените цигари, мърдащи трупове. Айде ходи дарявай една заплата за украйнските нацисти и живуркай спокойно, че си изпълнил евроатлантическият си граждански дълг.
15
24
 
34
 
! Отговори
икономическо джудже преди 1 година
Хиляди пъти подчертавах още в началото на войната, че няма как да си икономическо джудже, каквато държава е Русия, и да имаш някакво влияние върху световната политика. Запада е оказа доста жилав и силен и дори без да вкара един войник в Украйна продължава да нанася непоправими щети на Русия. Не можеш да се бориш със САЩ, когато само 1 щат като Калифорния е с по-добри икономически показатели от цялата ти държава. Жалко за невинно загиналите русначета, станали жертва на сатрапа Путин. Амин
14
21
 
14
 
! Отговори
це перемога преди 1 година
изглежда до края на седмицата крим ще падне, руснаците панически бягат но ги покосяват с химарсите. путин е в бункера москва гори!
13
28
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин сериозно трябва да натисне Укрите вече! Отпусна ги нещо!-:))
12
32
 
21
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Путин да удари всички магистрали, жп линии, цивилни летища в западна пОкрайна и да прекъсне всички връзки връзки към полша и румъния
11
19
 
25
 
! Отговори
До до №4 преди 1 година
Значи ти пък ако ми кажеш, че рашистите по време на тази война не са избивали цивилно население!? То даже и снимки имаше! Гато рашистите избягаха от няколко украйнски града! Видяхме как рашистите "не" са избивали цивилно население! Мдам! Та нещо по тоз въпрос да кажеш! Инак това което пишеш си е поредната лъжа, ама карай ще ти се вържа за момента!
10
22
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ?, ква става чеббураше? Докато бомбихте съседите нямаше пробем, сега като опитахте от вашата рецепта - рев на умряло. Пак ли ще заплашвате света за 949849491984 път с ядрена война? Ами давайте, че вече никой не ви обръща внимание, а е крайно време Блатная да изчезне от картата.
9
37
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На енгелезите острова ще изчезне само за секунди под вода. Но Руснаците ги пазят за десерт. Цяла еврог ея и кравария се бият с Русия и пак немогат да я победят. И тези щели да ни пазят при война. Хахахаха надайсе куле на пияни жени.
8
11
 
12
 
! Отговори
На път преди 1 година
Опака. ВПН-аджията на стаж на Козяк се е събудил. Първите коментари нямат толкова плюсове и минуси, колкото неговия и последните само едната категория.
7
18
 
24
 
! Отговори
до №4 преди 1 година
Включително и това да ползват цивилното население за жив щит, заради което ореваха света, че не е истина. Нищо, че доста преди доклада на Амнести Интернешънъл имаше тонове клипове публикувани в мрежата показващи и доказващи същото.
6
20
 
30
 
! Отговори
Айде да е айрлия преди 1 година
... и повече такива новини да има.
5
52
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непобедимата руска армия се оказа мит.
4
37
 
60
 
! Отговори
... преди 1 година
Епа нека го кажем така Украйна си стреля по чиста Украйнска територия окупирана от русия при това! А какво украйна си прави на нейната си окупирана територия си е украйнска работа! Така стоят нещата!!! Нема ко да ми ревете!
3
38
 
38
 
! Отговори
Каква я мислеха.. преди 1 година
Ех, пусти цигари по *** хамбари. Целия полуостров се изнася заради тях. Нещо байрактарите напрегнаха и вече превзетата територия на монголите. Щяха за часове да са в Киев, а нещата отиват към бягство през глава към масква.
2
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропаганда
1
26
 
47
 
! Отговори
? преди 1 година
Някой се заиграва с Третата Световна война.