Естония премахва паметник от съветската епоха заради войната

Монументът е най-значимото премахване от общо 200-400 подобни паметника
16 авг 2022 17:07, Йоана Цонева
67
Естония премахва паметник от съветската епоха заради войната
Снимка: БГНЕС

Естонските власти премахнаха танк от съветската епоха от пиедестала му в източния град Нарва - най-значимото премахване от общо 200-400 подобни паметника, които правителството е обещало да премахне до края на годината.

Това е най-новата мярка срещу Русия от страна на страните от Балтийския регион, като във вторник Финландия обяви, че ще намали броя на визите, които издава на руснаци, до 10% от сегашния брой след нарастващото безпокойство от руския туризъм.

След нахлуването на Русия в Украйна съветските паметници в Естония вече не са само местен въпрос, заяви във вторник министър-председателят Кая Калас. "Никой не иска да вижда как нашият войнстващ и враждебен съсед подклажда напрежение в нашия дом", каза Калас.

Балтийската държава е съветска република от 1944 г. до 1991 г. и почти една четвърт от населението ѝ от 1,3 млн. души са етнически руснаци. "Няма да дадем възможност на Русия да използва миналото, за да наруши мира в Естония", заяви Калас.

По-рано този месец правителството обяви намерението си да премахне всички паметници от съветската епоха, като заяви, че инвазията на Москва в Украйна е "отворила рани в нашето общество, за които тези паметници от комунистическата епоха ни напомнят".

Съобщението беше посрещнато враждебно от някои жители на Нарва, на границата на Естония с Русия, където само 4% от жителите са етнически естонци, а над 80% са етнически руснаци, което накара правителството да се намеси бързо, за да противодейства на "нарастващото напрежение и объркване", каза Калас.

Работата по премахването на танка Т-34 и два други съветски паметника в града започна под полицейска охрана скоро след зазоряване във вторник и приключи до средата на сутринта. Танкът ще бъде изложен в естонския национален военен музей близо до столицата Талин.

Още по темата
Министърът на вътрешните работи на Естония Лаури Лаанеметс заяви, че съображенията за обществен ред са от първостепенно значение. "Много местни жители са загрижени за премахването на паметниците", каза той, но войната трябва да бъде отбелязвана "без конфликти и заплаха от провокации".

Премахването на съветски паметници е предизвиквало безредици в Естония и в миналото: преместването на статуя, известна като Бронзовия войник, в Талин през април 2007 г. доведе до две нощи на размирици и грабежи, по време на които беше убит руски протестиращ.

Москва разкритикува плановете на Естония. "Премахването на паметниците на онези, които спасиха Европа от фашизма, е възмутително, разбира се", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков този месец. "Това не прави чест на нито една нация."

В съседна Латвия през юни депутатите приеха закон, според който всички "паметници, прославящи съветския режим", които не са разположени в гробища, трябва да бъдат демонтирани до 15 ноември, а произведенията от художествен интерес да бъдат прехвърлени в Музея на окупацията в Рига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Това на снимката е танк Т-34 (76) ! 76,2 милиметра е било оръдието . По новите варианти са били с 85 милимитрово оръдие ! Т-34 ( 85) Корпусът на танка е бил от лят темпериран *** с дебелина 45 милиметра и наклон 45 градуса ! Окачването (траковете) са били копиране от US танка на Кристис ! Дизелов двигател Б-2 750 конски сили който с доработки е докаран до 1200 коня ! Купола на танка е тежал три тона !
30
11
 
20
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
До 11. Спасил ги от Хитлер викаш? Бас държа, че естонците са били по-добре и сигурно предпочитат да ги окупират хитлеристи пред гнусни съветски ватенки.
29
18
 
11
 
! Отговори
Т-34 преди 1 година
Злобейте си и вярвайте на зомбивизорите. Русия официално обяви, че ще върне НАТО в границите от 1997г. Путин не е будала. От 1999г. се правеше, че е балама пред западняка, но през това време укрепваще руската армия. След 23г. подготовка, бъдете сигурни, че обещанието на Русия към НАТО е добре премислено.
28
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шефа "И защо?През ВСВойна ,Червената армия трепеше фашагите на Хитлер" През ВСВ Сталинските НКВД дивизии и хитлеристките ЕсЕс дивизии правеха общи военни паради, СССР и Хилтеристка Германия нападнаха и си разделиха Полша, а СССР нападна Финландия. СССР не е жертва през ВСВ, а агресор. Това е Истината.
27
10
 
13
 
! Отговори
Э преди 1 година
Всичко да се заличи, да не остане спомен от пРосия. Внуците да питат какво е това.
26
8
 
10
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Много "хора" т.е. русопоклонници плачат за премахване. Няма да е лошо едно прочистване от такива същества в рамките на бившите соцстрани.
25
6
 
11
 
! Отговори
Изнервен преди 1 година
До 10. 80 процента са, ама само в Нарва. Иначе с 20. А и те са зомбирани съветски олигоффрени застинали в 1945.
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин "Това си е явна провокация срещу Русия" Явна провокция срещу демократичния свят са фалшификациите на СССР/Русия за естеството на режима си.
23
7
 
12
 
! Отговори
Империя на злото преди 1 година
До 6. Те не го унищожават, просто го преместват в музей. А че империята на злото ползва паметниците си за пропаганда на мракобесния си режим е ясно.
22
14
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Това си е явна провокация срещу Русия. После като ги гази мечката да не реват. Все се сещам за клипчето с миньоните дето дават палка за мухи на господаря си да бие една мечка по главата...
21
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дообрее "Миналото е за да се учим от него, а не да го затриваме" Завова започваме да изкореняваме историческите фалшификации на руснаците, налагани включително с такива паметници. :))))
20
2
 
7
 
! Отговори
Гербер преди 1 година
До 18. Глу.пак, така говорят хора, които са обладани от омраза без да се информират. Ами ето ти един - паметникът на цар Самуил. А колко църкви построиха и ремонтираха, при това част от тях с партийна субсидия. Това забрави ли го?
19
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Т-34 Още не си осъзнал, че Русия повече НИКОГА няма да има думата в Европа. :)))) Свърши се с добрата воля на европейците към северноазиатските сатрапи.
18
13
 
10
 
! Отговори
дообрее преди 1 година
днес паметници утре хора. Миналото е за да се учим от него, а не да го затриваме. Естонски башибозук, и нас ни подготвят за това. За това говори Байдън още 1997г. как да размести баланса в Източна Европа в полза на НАТО. Има го в ютуб. А вие си вярвайте на алабаници за независима Украйна. Хохлите яко се подлъгаха. И ние след тях вървим.
17
13
 
10
 
! Отговори
Т-34 преди 1 година
Нищо, след като руската армия мине през цяла Източна Европа, паметниците ще бъдат възстановени.
16
14
 
13
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
И защо?През ВСВойна ,Червената армия трепеше фашагите на Хитлер ,сега прочиства остатъците от бандитите на Бандера ,които с ЦРУ сътвориха кървавия Майдан!Едните и другите застрашаваха Русия и трябва да бъдат прогонени от тия земи!
15
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!! Да има една нормална държава, където да ходим на екскурзиии!!!
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това ме кара да се замисля че от както ГЕРБ превзе БГ не са постройли един паметник. Нула! добре че се е строяло до 89г и даже имаше на входа на всеки град, а сега има едно нищо.
13
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13 От Хитлер ги спаси Запада. В Мацква трябва да има паметник на Американската Кобра, на която е летял Героя на СССР Покришкин, а не мърляв руски самальот. Вместо това навслякъде има съветски паметници фалшифиьиращи историята наляво надясно, включително и в България, където всички войници, които съветската армия е изгубила на наша територия, са 50тина човека умрели от препиване, и затова цялата ни страна е осеяна с паметници на "героичната" съветска армия.
12
5
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Анонимен 6 Нали виждаш Путин колко се е поучил от историята ?