ЕС е изправен пред "ужасни" зими, цените на газа "летят"

Ще бъдат ли предприети най-накрая действия за ограничаването на цената?
29 авг 2022 06:45, Александър Попов
218
ЕС е изправен пред "ужасни" зими, цените на газа "летят"
Снимка: БГНЕС

Белгийският министър на енергетиката предупреди, че страните от ЕС ще бъдат изправени пред "между пет и десет ужасни зими”, ако не се направи нищо за намаляване на цените на природния газ.

Все по-често се чуват призиви за ограничаване на цената на газа в целия ЕС и за отделянето му от цената на електроенергията.

Държавите от ЕС се борят с огромните скокове на цените на енергията, откакто ключовият доставчик на газ Русия нахлу в Украйна през февруари, предизвиквайки санкции, пише Алис Дейвис в коментар за BBC.

Германия, обаче, обяви че попълва запасите си от газ по-бързо от очакваното.

Западните държави, подкрепящи Украйна, се опитват да намалят количеството на руските газ и петрол, които внасят. Русия, която миналата година доставяше на ЕС 40% от нужния му газ, на свой ред ограничи доставките.

Белгийският министър на енергетиката Тине Ван дер Стратен написа в Twitter, че цените на газа в Европа трябва спешно да бъдат замразени, като добави, че връзката между цените на газа и електроенергията е изкуствена и трябва да бъде реформирана.

"Следващите пет до десет зими ще бъдат ужасни, ако не предприемем нищо", каза тя. "Трябва да действаме при източника и на европейско равнище, като работим за замразяване на цените на газа".

Цените на електроенергията също се покачват в Европа и тази седмица достигнаха рекордни стойности. Газът е основен източник за производство на електроенергия.

В Германия договорът за електроенергия за година напред достигна 995 евро (844 паунда; 991 долара) за мегаватчас, а във Франция се повиши до 1130 евро. Това представлява повече от десетократно увеличение и в двете страни спрямо миналата година, отбелязва АФП.

"Трябва да спрем тази лудост, която се случва в момента на енергийните пазари", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер.

Цените на електроенергията трябва да се намалят, каза той и също призова ЕС да раздели цените на електроенергията от тези на природния газ.

"Не можем да позволим на руския президент Владимир Путин да определя цената на електроенергията в Европа всеки ден", добави той.

Германия - най-големият вносител на руски газ през 2020 г. - се надява да увеличи газовите си резерви преди зимата, въпреки че Русия намали доставките.

Целта й е да запълни газовия си капацитет до 85% до октомври. За тази цел тя предвижда и вече прилага мерки за икономия на енергия.

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че тези мерки - заедно със закупуването на газ от алтернативни доставчици - са позволили на Германия да изпълни целта си по-рано от предвиденото.

Той смята, че целта от 85% може да бъде постигната още до началото на септември./BBC,БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: кризаЕСгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 1 година
следващите зими ще бъдат нй-лошите, преди да започне междукласовата война... след нея ще има нов ред, различен от този на запад и на изток, тези са изчерпани и градят на алчност!
184
1
 
9
 
! Отговори
ами преди 1 година
"Трябва да спрем тази лудост, която се случва в момента на енергийните пазари". Даааааа,НО за да стане това реалност,трябва цяла Европа да каже БАСТА на господството на сащ и англия да ги води по носовете и да решава кога да изгрее слънце и кога да духне вятър.Докато не се противопоставят на зулумите им,Европа бавно и славно ще издъхва и докато се опомнят,вече ще са разорени и пак ще са зависими от колонизаторите.Така че...ЕВРОПА събуди се,политиката на сащ и англия ви влачат само надолу..
183
0
 
4
 
! Отговори
A преди 1 година
До = 1941. До тогава "я камилата, я камиларя". 2. Строежът ще струва много,ама много пари (преди Газпром влагаше). 3. След време в Крит и Кипър не се знае чии интереси ще се намесят. 4. Не Франция и пр. ще строят, а частна фирма-експлоататор от висшс класа, която , мислите ли че я интересува топлото на народа? Като останат монополисти - стой па гледай глад и мизетия.
182
0
 
7
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Състоянието на страх продължава. Като не става с ковидя и вуйната, ще ги уморим с цени на енергията.
181
0
 
5
 
! Отговори
A преди 1 година
До Рапунцел 195Да, ама трябва да се плаща, а те не са свикнали да плащат реалната цена за никоя стока, предлагана от др. Те са богати нации, защото досега само са ограбвали богатствата на др. нации.
180
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелените в Германия и германката начело на ЕС са големите некадърници след ВСВ, които съзнателно връщат Европа и нас в каменната ера - на свещи, с парцали за подмиване и вълнени одеала.
179
2
 
27
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не искам Газпром, не искам Русия да взима пари. Аз искам да няма достатъчно газ, а малкото, което има да е на десетократна цена от реалната. Искам да пълня гушите на посредници, американски наложници и схемаджии. Искам аз да умирам от студ и глад, за да накривя шапката на Путин, а англо-саксите да са доволни.
178
0
 
10
 
! Отговори
Херодот преди 1 година
До = Ще поживеем и ще видим..Има дълъг път от разработването на едно находище през транспортиране до доставка на крайния клиент. Минимум десет години проблеми за Европа, но не е ясно дали населението в европейските държави ще има търпението на сегшаните политици или ще ги избеси по някое време
177
3
 
17
 
! Отговори
гост преди 1 година
Дръжте се Европа че танкерите на наш Кирча идаат , а туй що хартиса ке ви го пратиме кат помощ по линия на НАТО .
176
3
 
24
 
! Отговори
Рапунцел преди 1 година
Има много просто решение. Русия има газ колкото искаш. Ами купете си.
175
18
 
8
 
! Отговори
= преди 1 година
Газ по света има в изобилие. Проблема е транспортирането. В момента Германия строи 3 терминала за втечнен газ,в ЕС се строят още 5. Франция и Испания строят газопроводи под Средиземно море от Алжир и Мароко. Франция и Итаия започват разработката на находището между Кипър и Крит. До година време богатата Европа ще си оправи доставките на газ и ще скъса връзките си с Русия. И няма да има връщане към Газпром. На руснаците клиент ще им остане само Китай,да свалят гащите и да се одупват на изток
174
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е за да могът ам-те банкири да прАавят пари на тази война - растът им парите за сметка на ЕС който ще купува ново оръжие в замена старото руско оръжие но тъй като ЕС Е ЗАВИСИМ ОТ САЩ (ВСИЧКИ СТРАТ-КИ ПРЕД -Я СА КУПЕНИ ОТ САЩ )А И по плАнът на маршала кара всички да в подчинее на сащ ! шархан здраво командва своите хиени които в момента само губут от загубата на евтин газ и купуват скъп ам-ки втечен газ Но това е и убиване на конкурентите от ЕС на пазара ! ТАКА Е КОГАТО СИ ЗАВИСИМ
173
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не може да замени руския газ ! ПРИЧИНАТА е ,че сащ тя не иска в ЕС да има конкуренти в всичките сфери на произ-то и да могът да си продават скъпия втечен газ (който пък няма термиинали за разтоварване , яма и и танкери а и в кофата не можеш да го вземеш !ЕС се вдигна благодарение на този руски газ - сега вижда спира газ сптра и иконом-та на ЕС - ЕВРОТО Е ПО-МАЛКО ВЕЧЕ ОТ ДОЛАРА - ЗНАЧИ И ТОВА Е ДОК-ВО ТО ! ИЛИ ИМАШЕ ГАЗ ИМАШЕ ИК-КА НЯМА ГАЗ И НЯМА ИИ-КА ИЛИ МИЗЕРИЯ СТУД И ГЛАД
172
1
 
27
 
! Отговори
гуменни глави преди 1 година
управляващите в ЕС са много зле ,така и не разбраха че скоро стоките им ще станат неконкурентноспособни заради високите цени на газ и енергоносители и двуцифрената инфалация им изяжда всички резерви и буфери .Така САЩ постигнаха своето БВП на ЕС който е колкото тения да спадне и икономически да зависят от тях.Отделно Китай мачка наред и кво пправим ний в ЕС само политиците да точат евросредства
171
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И никои него е грижа за скъпата тв която плащаме при тая скъпотия това не трябва ли да падне дали визирам булсатком.А пропо аз съм виказал довиждане титуляра да се оправя във вашите офиси кракът ми няма да стъпи по точно вловеч на други места е без значение
170
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Никой не се топли на газ, но ТЕЦ цената зависи от газта. Същото важи и за всяка една цена. Ако не си забелязал все още, цените на всичко скочиха, защото все някъде в производствената верига газта има отношение.
169
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
БВП на Кремъл не е и 2% от бвп на ЕС.
168
13
 
1
 
! Отговори
фашистите преди 1 година
от Кремъл лъжат и се опитвт да изнудват Европа.БВП на Кремъл е 12% от този на ЕС. Европа има възможност за енергийни доставки от Целия Свят.
167
17
 
9
 
! Отговори
Омръзнахте преди 1 година
Стига с руските опорки ! Газ та газ - ще мръзнете - колко процента от домакинствата в България се топлят с газ - не повече от 6 % ( 6 процента ) !!!
166
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на газа се вдига от септември 2021г. Войната сигурно допринася още за вдигането сега но септември нямашв война. Само безумното ръководство на ЕС и главно от гинеколожката.