ЕС е изправен пред "ужасни" зими, цените на газа "летят"

Ще бъдат ли предприети най-накрая действия за ограничаването на цената?
29 авг 2022 06:45, Александър Попов
218
ЕС е изправен пред "ужасни" зими, цените на газа "летят"
Снимка: БГНЕС

Белгийският министър на енергетиката предупреди, че страните от ЕС ще бъдат изправени пред "между пет и десет ужасни зими”, ако не се направи нищо за намаляване на цените на природния газ.

Все по-често се чуват призиви за ограничаване на цената на газа в целия ЕС и за отделянето му от цената на електроенергията.

Държавите от ЕС се борят с огромните скокове на цените на енергията, откакто ключовият доставчик на газ Русия нахлу в Украйна през февруари, предизвиквайки санкции, пише Алис Дейвис в коментар за BBC.

Германия, обаче, обяви че попълва запасите си от газ по-бързо от очакваното.

Западните държави, подкрепящи Украйна, се опитват да намалят количеството на руските газ и петрол, които внасят. Русия, която миналата година доставяше на ЕС 40% от нужния му газ, на свой ред ограничи доставките.

Белгийският министър на енергетиката Тине Ван дер Стратен написа в Twitter, че цените на газа в Европа трябва спешно да бъдат замразени, като добави, че връзката между цените на газа и електроенергията е изкуствена и трябва да бъде реформирана.

"Следващите пет до десет зими ще бъдат ужасни, ако не предприемем нищо", каза тя. "Трябва да действаме при източника и на европейско равнище, като работим за замразяване на цените на газа".

Цените на електроенергията също се покачват в Европа и тази седмица достигнаха рекордни стойности. Газът е основен източник за производство на електроенергия.

В Германия договорът за електроенергия за година напред достигна 995 евро (844 паунда; 991 долара) за мегаватчас, а във Франция се повиши до 1130 евро. Това представлява повече от десетократно увеличение и в двете страни спрямо миналата година, отбелязва АФП.

"Трябва да спрем тази лудост, която се случва в момента на енергийните пазари", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер.

Цените на електроенергията трябва да се намалят, каза той и също призова ЕС да раздели цените на електроенергията от тези на природния газ.

"Не можем да позволим на руския президент Владимир Путин да определя цената на електроенергията в Европа всеки ден", добави той.

Германия - най-големият вносител на руски газ през 2020 г. - се надява да увеличи газовите си резерви преди зимата, въпреки че Русия намали доставките.

Целта й е да запълни газовия си капацитет до 85% до октомври. За тази цел тя предвижда и вече прилага мерки за икономия на енергия.

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че тези мерки - заедно със закупуването на газ от алтернативни доставчици - са позволили на Германия да изпълни целта си по-рано от предвиденото.

Той смята, че целта от 85% може да бъде постигната още до началото на септември./BBC,БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: кризаесгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ МНОГО СЕ РАДВАМ ЧЕ ЕВРЕЙСКАТА ОРГАНизация eSS на края ще го iZduxat
144
4
 
34
 
! Отговори
до я па я преди 1 година
Човече, потърси професионална помощ.Определено нямаш и най-малка представа как е устроен и как работи днешния свят.Празната ти главица е промита от пропаганда че путин е виновен за всичко. Няма значение дали президента на РФ ще е путин или бай иван.Русия никога не би позволила украйна да влезе във военен съюз със америка.Както няма значение кой е президент на сащ, американците никога не биха позволили руски бази и ядрени ракети в куба (просто пример).Има ясно очертани червени линии в света....
143
12
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До до я па я: Да произведено е там в китай но е или от САЩ или от ЕС. Пройзвежда се в Китай защото на тамошните комунистически роби са плаща по евтино. Да не споменавам, как во стана с Китай когато Тръп им спря лицензиите за чиповете и софтуера и нареди на бизнеса да се изнася от Китай. Аз си спомням. Може да прочетеш историята в нета. Само си мислиш, че са китайски, само си мислиш така... Но ти и за Русия си мислиш, че е велика сила, ама не е ...
142
11
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До до я па я: Пак ще кажа, не може една държава да каже на друга държава каккъде да членува и къде не. Още тогава Путин се изживявал като император и е смятал, бившите републики за провинции. Никой не му е дал такива права. Той е Президент на Русия и няма никакви права да определя съдбата на други страни. И да прав си. Още тогава РС и НАТО трябваше да го поставят на място. Санкции и изолация до дупка и нямаше да се стигне до тук. Но той просто вече беше инсталирал агентурата си в ЕС...
141
2
 
7
 
! Отговори
до я па я преди 1 година
......всичко е китайско в къщи...... краварски папагал такъв......
140
5
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До До 146 я па я; Аз все си мисля, че мизерията в Куба е защото там е комунизъм от сталински тип, а санкциите са само малък бонус в тази посока. Така както и в КНДР. И преди да плюеш по запада и ближеш глутеуса на Путин се огледай и виж каква руска джаджа ползваш в къщи. Телевизот, хладилник, пералня, компютър, телефон, поне нещо, малко, ***, чорапи, дрехи, каквото и да е. Знам, че да се спори с комунист и русолюбец е все едно да се спори с телевизора но все пак замисли се, ако имаш с какво.
139
2
 
13
 
! Отговори
до я па я преди 1 година
Всичко започна 2008 а не 2013. Още 2008 руснаците казаха, по точно путин не къде да е на самата конференция на нато в румъния на която беше поканен сякаш за да се изгаврят с него..... украйна в нато е най-червената от червените линии, които не бива да бъдат пресичани, русия никога няма да позволи това да се случи. Никой тогава не го чу. Друг факт е че тогава германия и франция се обявяват публично против а англичаните въпреки че и те са против замълчават за да не дразнят краварите.
138
11
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Анонимен 139. За такива папагали на руска служба като теб: 2013 г. се провежда референдум в Украйна, съвесем редовен и законен, одобрен от тяхното народно събрание за Членство в НАТО и ЕС. Повече от 80% от Украйнците гласуват за членство в ЕС и НАТО. Про руският Президент Янукович (същия като нашия Радев) отказва да подпише референдума и разпуска парламента с идеята за нови избори. Това провокира протести в цялата страна. Русия вкарва спец. части в Киев който са разбити. Намесват се ЕС и САЩ
137
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
санкции до дупка за русия подържване на укропите с пълна пара напред.европа икономичкски въюва с русия.диктувате цените на енергоносителите от русия.русия ви отговори най културно.без топло и гореща вода без храна и без промишленост докато не разберете че с русия трябва да с е дружи а не да се въюва. вие от бг братушките ги првърнахте в враг
136
1
 
9
 
! Отговори
Истина преди 1 година
за съжаление журналистите продулжават да са същите *** като политиците, няма разлика! какво значи 85% от какво се брои за какво ще стигне. примерно аз мога да имам резервоар за вода 1 литър, той има 850мл вода, ама аз се нуждая от 3 вода литра на ден... какво и кой го грее, че имам 85% като няма да ми стигне и за половин ден. Стига с тези проценти, с тях може да се лъжат необразованите граждани, останалите искат точни данни!
135
5
 
5
 
! Отговори
лошо у европа преди 1 година
у русия, мир , спокойствие, изобилие, благодат, любов от вожда на федерацията, император Путин. инак казано ох кеф, голям кеф в руската баня
134
2
 
10
 
! Отговори
До 146 я па я преди 1 година
Тя и Куба навремето беше независима и имаше право да избира в какви съюзи да участва.... всички знаем на какво прилича куба днес благодарение на над 50 години американско ембарго! В световната геополитика няма такова нещо като право на избор. Изборът е да не дразниш страната с ядрени оръжия след като си една муха. Украйна спря да съществува в мига в който реши да се прави на велика и да влиза в нато. Жалко за украинците, плащат за простотията на един циркаджия.....
133
8
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Ти па Ти Покажи ми тоя договор, дай линк. Няма да можеш защото няма такъв договор в който НАТО, САЩ или която и да е западна страна да е подписала с обещание НАТО да не се разширява. Много е просто, има международно право според което всяка независима страна има право да избира в какви съюзи да участва. За това не може да има такава клауза в който и да е двустранен или общ договор. Руските пропагандни измислици край нямат. Много са изобретателни в лъжите, не може да се отрече.
132
7
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Аврам: Ти кой си мислиш, че субсидира зелените в ЕС. Ще ти кажа, Путин и Русия, кой си мислиш, че субсидира националистическите движения, Путин и Русия. Кой си мислиш, че субсидира мигранските потоци, да позна, пак същите. Защо започна войната в Сирия, знаеш ли. Защото през сирия трябваше да мине най големия газо и нефтопровод за ЕС, а това отнема монопола на Газпром и намалява влиянието на Русия и Путин. Всички войни в света от 1945 г. насам са провокирани от СССР и Русия, без изключение.
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писачът знае ли кога се хпоставят кавички? Понеже в случая са поставени без какъвто и да било смисъл.
130
0
 
5
 
! Отговори
Ти па Ти преди 1 година
До Я, па Я .... Пич, много селективна памет имаш ...... Що не си го кажеш както си е ... САЩ И РУСИЯ ПОДПИСАХА ДОГОВОРА ЗА НЕУТРАЛИТЕТ С УКРАЙНА по силата на който договор Русия обеща да не напада Украйна а САЩ обеща да не се разширява НАТО към руските граници ... и чак тогава Украина си унищожи ВСИЧКИ ядрени оръжия ... Без тоя МЕНТЕ договор , нито Русия щеше да може сега да нападне Украина , нито пък САЩ да продаде оръжие за милиарди в региона . НЯКАКВА КОМБИНА СЕ РАЗИГРА .... А?
129
3
 
1
 
! Отговори
В Европа преди 1 година
Ужаст! Къде по добре да си на фронта и топло и светло, особено като падне близо до тебеПлюс това си безсмъртен, славят те в песни, дигат ти паметници и получаваш медали, от самия ПУТИН, къде ши *** намериш тва в ауропата?
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я, па ЯРусия нападна сама себе си . Това си е руска гражданска война . В тези региони за които воюват никой не знае езика наречен незнайно защо ,,украински,,
127
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Я, па Я - уф как ми писва от вас мало-умни ***. 2014 САЩ направи преварт на тогавашното законно избрано правителство и президент.Сега НАТО ЕС пращат оръжия на поразия, пращат инструктори, наемници и какво ли още не. В Полша заляха руския посланник, в България изгониха по-голямата част от служителите на руското посолство. ЕС блокира няколо стотин милиарда на Русия. И, о ужас, Русия била обявила тези страни за "неприятелски". Такива като теб имат ли поне 2 функциониращи мозъчни клетки?
126
8
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Анонимен; Не само ще му се дървят но и ще го свитнат ако продължава да си мисли, че е бог. Олигарсите около Путин са слуги на двама господари, парите им са на запад и не могат да ги ползват заради Путин, повярвал в *** фашистки и националистически брътвежи на А. Дугин. Предупреждението беше брутално, ще има още и накрая или Путин ще клекне, или ще му ушият дървеното пардесю.