Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС

Водят Португалия, Хърватия, Словакия и Гърция
1 сеп 2022 17:00, Петя Славова
172
Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС
Снимка: БГНЕС

България е една от страните в ЕС, в която младите хора напускат семейното гнездо в най-късна възраст (30,3 години), показват новите данни на Евростат. България е и с една от най-големите разлики между половете след Румъния, (разлика от 3,5 години), като мъжете у нас напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години.

Най-възрастните напускащи дома си, всички над 30 години, са регистрирани в Португалия (33,6 години), Хърватия (33,3 години), Словакия (30,9 години), Гърция (30,7 години) и България (30,3 години). За разлика от тях в Швеция (19,0 години), Финландия (21,2 години), Дания (21,3 години) и Естония (22,7 години) е регистрирана най-ниската средна възраст - всички под 23 години.

През 2021 г. в целия ЕС младите хора напускат родителите си средно на 26,5 години, предава БГНЕС.

В повечето северни и западни държави младите хора напускат родния си дом средно в началото до средата на 20-те си години, докато в южните и източните държави средната възраст е в края на 20-те или началото на 30-те години.

В ЕС през 2021 г. мъжете са напуснали родителите си средно на 27,4 години, а жените - на 25,5 години. Тази тенденция се наблюдава във всички държави, т.е. младите жени напускат родителското домакинство средно по-рано от младите мъже.

Мъжете са напуснали родителското си жилище средно след 30-годишна възраст в 11 държави от ЕС (Хърватия, Португалия, Словакия, България, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша), докато това се отнася за жените само в 2 държави (Португалия и Хърватия).

Най-голямата разлика между половете е установена в Румъния, където младите мъже напускат на 30,3 години, а жените - на 25,6 години (разлика от 4,7 години между половете), следвана от България (разлика от 3,5 години), където мъжете напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години. За разлика от тях Швеция, Дания и Ирландия отбелязват най-малките разлики между младите мъже и жени, напускащи родителския дом: 0,4, 0,5 и 0,9 години.

Разликата между половете е по-силно изразена в държавите, в които младите хора напускат родителския дом по-късно, и по-слабо изразена в държавите, в които те го напускат по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швеция пък има най-голям процент домакинства с 1 член. Дори като студенти не търпят съквартиранти, а масово са по 1 човек в квартира със собствен хладилник, пералня и т.н.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С всички "изнесели се рано", с които съм разговарял биха дали мило и драго да останат повече с родителите си. Това е истината. Направили са го основно заради социална принуда и надежди за кариерно развитие.
53
8
 
7
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Не искаш да се изнасяш, но друго си е да се прибереш почерпен и цяла нощ да къртиш младо либе без да ти се мотат некви родители из къщи. Плющиш здраво, а писъците на девойката се чуват през девет планини в десета. Кисело е гроздето.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статиската се прави на база личните карти, а ние много добре знаем, че над 90% от тези, които живеят под наем не си променят адресната регистрация и че си остават на адреса на родителите. Ние да не сме балъчори като датчаните да плащаме на държавата щото сме си пуснали ЛИЧНИЯ апартамент под наем или да ходим да си сменяме адреса по лична карта като живеем под наем при някой? Да даваме 20% от доходите си на някви крадци, за да сме на първо в няква смотана англо-саксонска класация? Не мерси.
51
0
 
11
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Не виждам никакъв проблем, при положение, че жилищната площ е достатъчна. Защо трябва да хрантуят банки и хазяи. По добре тези пари да се инвестират в нещо разумно и полезно.
50
0
 
12
 
! Отговори
Лошия преди 1 година
Много хора (предимно провинциалисти) настояват, че човек трябва да се изнесе на всяка цена. Прави, струва, мизерства, съквартиранти - не и не, трябва та трябва. Как иначе ще се ожени и т.н. Високите цени и ниските заплати не били оправдание да се бяга от отговорност и независимост. Едно време дядо им построил къща с двете си ръце на 20 г., кой ще те гледа като остарееш и подобни дивотии. Не се хващайте на подобни комплексарщини, ами си живейте щастливо и пълноценно живота.
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки иска да е самостоятелен, с моите родители сме в прекрасни отношения, ноо.. всяка жаба да си знае гьола. При тия смешни масови заплати, като направиш бюджета - квартира, храна, ток и т.н накрая излизаш на минус 200,300 лв. И това в София. Ако си в провинцията, шанса да си самостоятелен е почти 0.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаше ми се при нас инфлацията да е два пъти по-малка от ЕС, исках да имаме икомомически растеж който да я надмине, но не би - по времето когато другите държави взимаха мерки тук се бараха под парапета и по типичен пример на младите натеглиха заеми и раздадоха, а пък после ще му мислят.
47
9
 
18
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Не знам дали има връзка, но в Швеция, Дания и Финландия са страните с най-висок процент на изнасилвания в семейството и сексуален тормоз на деца. В youtube има много информация по темата. В Швеция има още малки градчета, където е нормално бащата да прави с*кс с дъщеря си.. В България по-големият проблем, е че падна морала на обществото. Иначе, моля да не вземаме семейни ценности от Европейците. Защото те нямат такива ! Трябва да гледаме Полша и Унгария - там семейството има стойност
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непременно ли трябва да напусна и непременно ли трябва да тегля кредит за жилище или да плащам квартира ? Закон ли такъв има някъде ? Защото по принцип това е скритата мисъл на "статията". - Въобще не им се връзвай, аз си имам собствен апартамент и ни го пускам под наем, ни живея в него. Повече от очевАдно е, че домовете си първи напускат северняците и ги разбирам, ако живех в някво село в шведската тундра където зимно време пощата идва веднъж на месец и аз щях да се изместя, ама съм в България!
45
0
 
15
 
! Отговори
Перко преди 1 година
Ти да видиш. В най-бедните страни напускат най-късно. А защо ли? Дали защото пък апартаментите са много евтини и заплатите високи? Къде да напускат? Под мостовете ли да живеят.
44
1
 
9
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА...? преди 1 година
Кво ще каже по въпроса..?......... Каква е програмата на ПП=БСП =ДБ....по този въпрос?
43
0
 
23
 
! Отговори
явеяв преди 1 година
Еми изнася се който може. Наистина с 1500 лв е трудно в София. Наем 600 минимум + 200-300 за евтина боклучава храна + разни ток, мок, транспорт и парно са 200 + дрехи 200 = докук без удоволствия 1300. Тоест остават 200лв за 30 дена = 6,5лв на ден за удоволствия. Е как да се изнясят децата?
42
12
 
6
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Що да напускам след като си живея у нас ? Непременно ли трябва да напусна и непременно ли трябва да тегля кредит за жилище или да плащам квартира ? ------------ не живееш увас. Живееш в собствеността на майка си и баща си, но си прекалено т*п за да го осъзнаеш. А аз пък не смятам, че си заслужаваш цената да ти помагам да го осъзнаеш. Стой си Стойчо на топло при родителката, гали гущера всяка вечер в спалнята докато родителката гледа Цитиридис в хола и живота ще си продължава. На леко и на меко.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фрапиращо и то при положение, че младите са с по 2-3 апатамента и къща до града. И бг-бизнесмену им дава супер заплата, а като чуе за бременна служителка веднага следва бонусче и кратка почивка от работа.
40
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бях на еразъм в Малага, Испания. Там забелязах, че всички, освен имигрантите, живеят с родителите си. Особено впечатление ми направи сина на хазяйката. Беше дясната ръка на майка си, ремонтираше къщата, живееше на долния етаж, водеше си различни дами всяка седмица и беше винаги ухилен до уши-хипар и аз приложих този модел в своя живот. Статистките ясно показват, че напускането на дома е ПО-присъщо на северните народи от колкото на южните така че не виждам кво се възхищавате на датчани и естонци.
39
4
 
7
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Работете роби, това е ващо хоби.
38
14
 
7
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Либерастията е така. 40 годишни "млади поети" . На мама гугунчото той, къде ще го пускам , той не е готов за лошия свят, Путин ще му направи нещо , не - при мен ще стои.
37
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жалко е за младите, тая бедност не прощава на обикновения българин, да си учил мин. 5 години след гимназия и да ти плащат като на продавач в лидъл не е стимул за никого
36
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масовите заплати са под 1000 лева. Как с тези мижави заплати да заживеят отделно?