Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС

Водят Португалия, Хърватия, Словакия и Гърция
1 сеп 2022 17:00, Петя Славова
172
Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС
Снимка: БГНЕС

България е една от страните в ЕС, в която младите хора напускат семейното гнездо в най-късна възраст (30,3 години), показват новите данни на Евростат. България е и с една от най-големите разлики между половете след Румъния, (разлика от 3,5 години), като мъжете у нас напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години.

Най-възрастните напускащи дома си, всички над 30 години, са регистрирани в Португалия (33,6 години), Хърватия (33,3 години), Словакия (30,9 години), Гърция (30,7 години) и България (30,3 години). За разлика от тях в Швеция (19,0 години), Финландия (21,2 години), Дания (21,3 години) и Естония (22,7 години) е регистрирана най-ниската средна възраст - всички под 23 години.

През 2021 г. в целия ЕС младите хора напускат родителите си средно на 26,5 години, предава БГНЕС.

В повечето северни и западни държави младите хора напускат родния си дом средно в началото до средата на 20-те си години, докато в южните и източните държави средната възраст е в края на 20-те или началото на 30-те години.

В ЕС през 2021 г. мъжете са напуснали родителите си средно на 27,4 години, а жените - на 25,5 години. Тази тенденция се наблюдава във всички държави, т.е. младите жени напускат родителското домакинство средно по-рано от младите мъже.

Мъжете са напуснали родителското си жилище средно след 30-годишна възраст в 11 държави от ЕС (Хърватия, Португалия, Словакия, България, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша), докато това се отнася за жените само в 2 държави (Португалия и Хърватия).

Най-голямата разлика между половете е установена в Румъния, където младите мъже напускат на 30,3 години, а жените - на 25,6 години (разлика от 4,7 години между половете), следвана от България (разлика от 3,5 години), където мъжете напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години. За разлика от тях Швеция, Дания и Ирландия отбелязват най-малките разлики между младите мъже и жени, напускащи родителския дом: 0,4, 0,5 и 0,9 години.

Разликата между половете е по-силно изразена в държавите, в които младите хора напускат родителския дом по-късно, и по-слабо изразена в държавите, в които те го напускат по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швеция, Финландия, Дания и пр. са с висок жизнен стандарт. Почти няма безработица, перфектна социална система, няма бедни. В Бг всеки зает в частния сектор във всеки 1 момент може да остане без работа. Как се плаща наем, сметки и пр. при безработица? На социалната политика не може да се разчита. Друг е въпросът, че заплащането е ниско у нас. С 600 лв. нето човек трудно би бил самостоятелен.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
39 е допълнение към 17.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно какво очакват, когато те на 19 още са ученици? Пълнолетни, с право на труд, с шофьорски книжки, но още ние им пишем извинителни бележки по уважителни причини, ходим на родителски срещи и т.н. Да започват първи клас на 6, както е в културните държави и да завършват преди пълнолетие, че е ужас този 12-ти клас!
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До E KAK..... да напуснат мама и тати като са на заплата 1400лв... Принципно си прав. С едно уточнение - познавам хора, коита са напуснали мама и тати на заплата около 1100 лв. (нето) след дълго чакане да стане толкова. Това да започнеш на 1400лв без стаж и опит го могат единици.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами бедни сме! Богатите страни стават самостоятелни след гимназията веднага. Това са обективни неща и не могат да се борят както Кировците борят корупцията. Това се бори със заводи и производство! Всичките милиарди от ЕС трябваше да ги дадем помощи на такива като ФВ, които да сглобяват коли, примерно. Инвестициите се купуват днес! Правят инвестицията ако им я покриеш на две трети! Затова ФВ отиде в Турция! Корупция не се бори с прокурори и милиция!
30
0
 
13
 
! Отговори
За 19 преди 1 година
Няма нищо чудно, че в статията няма анализ на причините. Нашите коментари ще послужат за "експертен" нравоучителен анализ на някой "експерт" или сутрешен неделен блок на много гледана телевизия.
29
7
 
24
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Изнесох се на 28 години, но ЧАК когато квалификацията и заплатата ми позволяваха да живея под наем. Ако живеехме в провинцията и имахме 3 етажна къща, която позволява да живея на самостоятелен етаж изобщо нямаше да ми дреме кой какви статистики ще води. Западния модел с антисоциалния им начин на общуване с родителите е меко казано неадекватен.
28
20
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
То зависи какво си учил и какво работиш. Квалифициран човек не изкарва по-малко от 3000лв нето. Като са двама стават около 6000лв. Защо им е помощ от родители?
27
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 "Няма анализ на причините. Има само "ей ви тук една статистика". - Аз лично съм роден 1990г и още от дете заминахме по чужбина. С парите от чужбина лесно си купихме още 2 апартамента в София и се върнах с майка си тук, за да гледаме бабата. И сега като имам 3 апартамента и съм само с майка ми следва въпроса защо да се изнасям вместо да пуснем двата апартамента под наем и да си стоя в нас. А защо не съм обвързан и с дете? - Щото съм се научил да го вадя навреме.
26
6
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До пик.льо - напротив, за това сме на опашката, поради неправилно възпитание и отглеждане на готованци, дето не виждат по-напред от носа си и нямат никакво чувство за общност и държава. За това особено жените имат основна вина, възпитавайки подобни индивиди, не че и бащите не са виновни.
25
7
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Невярна статистика. Повечето изобщо не напускат домовете на родителите си, а направо си водят булката в дома и живеят заедно с мама и тате. Ако са ергени изобщо не напускат докато не умрат, иначе ако се оженят и булката дава зор да са сами значи към 35 години някъде. Обаче в Италия са още по-зле и от нас. Там ако се махнат го правят към 40 години като станат :)))
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега явно има и надпревара за ранно напускане на семейството на родителите. А истината е, че в по-бедните страни младите напускате семейството по-късно просто защото доходите са ниски и отделянето в собствено жилище е по-трудно. Ако доходите в България се изравнят с германските, напускането ще е като в Германия.
23
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези ниски заплати как да излезе на квартира, смешници. Всичко това е от бедност.
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е, че всички правителства до момента подкрепят безусловно строителната мафия. Младежта на България кучета я яли.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде ще ходят в тази триетажна къща има място за всички.
20
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само че има и една съществена разлика: тея от Север без предварителна уговорка не могат да отидат на родителите си на гости и като остареят и се разболеят ги фърлят на социала... А нашите семейства се грижим за себе си и едни за други... бабите и дядовците помагат с внуците, младите помагат на възрастните...
19
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не е вярно, че преди се изнасяха, стояха си при тях да им отгледат децата, че и на тях да слугуват. На 66 г . съм и много добре си спомням това. съгласен, че причината е лиготията.
18
11
 
13
 
! Отговори
Hoho преди 1 година
Ей такива гласуват за възраждане. Пропадняци
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В най-богатите държави, най-рано стават самостоятелни. То се иска и да работиш, и да ти плащат, и да ти стиска, да се оправяш сам. Никога няма да ги стигнем скандинавците!
16
2
 
17
 
! Отговори
E KAK преди 1 година
да напуснат мама и тати като са на заплата 1400лв...