Европа се сблъска с най-горещото си лято

Тази година средните температури са най-високи
8 сеп 2022 15:33, Йоана Цонева
33
Европа се сблъска с най-горещото си лято
Снимка: БГНЕС

Лятото на 2022 г., белязано от жеги и голяма суша, е най-топлото, регистрирано някога в Европа, съобщи европейската служба "Коперник" за мониторинг на земната повърхност, предаде АФП.

Тази година средните температури са "най-високи, както за август, така и за цялото лято", като надхвърлят с 0,4 градуса за трите месеца тези от 2021 г., когато е предишният рекорд, отбелязват от "Коперник".

За периода 1991 - 2000 г. те надхвърлят средното за сезона с около 1,34 градуса по Целзий. Температурите през август са рекордни - с цели 1,72 градуса по Целзий над средното за периода 1991 - 2000 г.

Още по темата
"Интензивната поредица от горещи вълни в Европа, съчетана с необичайни условия на засушаване, доведе до екстремно лято с рекордни температури, суша и пожари", заяви главният учен в европейския институт "Коперник" Фрея Вамборг.

Тя отбеляза, че сушата и пожарите в много части на Европа се отразиха на обществото и природата по различни начини и припомни, че предишният подобен рекорд беше поставен преди година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости! Не вярвам нито на думичка от тези! Псевдонаука, платена и поръчана! Гнус!
28
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А сега с най-студената зима........
27
0
 
1
 
! Отговори
четете заглавието преди 1 година
Пише в Европа, а не в България.И наистин акато цяло в Европа беше много, много горещо.Питайте италианци, португалци, испанци и т.н.Светът е далеч зад стената на гетото...
26
2
 
0
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 1 година
Дрън-дрън, ала-бала-портакала. Климатикът ми в колата това лято не е показвал повече от 37 градуса, миналата година имаше жеги над 40. Това лято беше с най-ниските температури за последните 5-6 години.
25
0
 
0
 
! Отговори
грешите преди 1 година
Коментиращите си мислят, че преди хиляди години е било не знам как си без човешка дейност. Тъкмо напротив, имало е човешка дейност, че и ядрени войни и това е довеждало 4 пъти поне до край на човешката цивилизация. После пак сме били "засявани" отгоре...и сега май пак вървим натам...Четете индийските епоси, там се е запазило зрънце информация.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ни смятат за Европа,в България беше далеч от най-топлото!
23
0
 
0
 
! Отговори
Грета преди 1 година
До Анонимен 25 Вярвай си, по-скоро вярвай сляпо на фабрикантската пропаганда .... Нали трябва да си продават горивата, колите, фарма суспензиите ... Но не забравяй че до преди 200 години сме били около милиард сега гоним 8 милиарда... и до тогава сме се движили хиляди години с коне, воювали с мечове и стрели... сега за има няма 200 години какво ли не сътворихме и променихме....
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГретаЕ как бе, никога преди не е имало проливни дъждове, всичко се дължи на глобалното затопляне, естествено причинено от човека, нали така сектантке? Религиозната простотия е най-големия проблем на човечеството.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Грета Такива простовати фанатици са голям проблем. С този промит мозък, способен единствено да възпроизвежда екоталибански религиозни догми, ако се замислиш ти си тази която не вижда по далеч от носа си. Ти самостоятелно можеш ли да мислиш? Какво като глобалните температури са мръднали с 1-2 градуса? Климата се променя непрекъснато, той не е константа, реално нищо особено няма да се случи. Такова нещо като глобално затопляне няма, има климатично промени и това е нещо повече от нормално.
20
2
 
0
 
! Отговори
Грета преди 1 година
Гледам, много приравняват точно наопаки пландемията с изследванията за глобалното затопляне предизвикано от дейността на хората. Тезата че такова не съществува, в голяма степен е точно на фармацевтичните гиганти, които измислиха вируса, наложиха пландемията и представляват едни от най-големите замърсители ..., като правят милиарди, какво им дреме че в Карловско паднали 200л/м2 и отнесли къщите на хората...
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГретаДинозаврите са загинали поради резки промени в глобалните температури в рамките на няколко години, поради ефекта на така наречената ядрена зима. В историята на Земята е имало много случаи на резки климатични промени, но живота винаги е оцелявал. Всъщност живота процъфтява при по-топъл и влажен климат и загива логично при захлаждане.
18
0
 
0
 
! Отговори
opa преди 1 година
Не и в Норвегия (средната част). Толкова дъжд се изсипа и температурата беше до 15 -16С, че дори възрастните норвежци не помнят толкова лошо лято. За сметка на това, фактурата за тока за месец юли беше 0 крони на пук на всички санкции и инфлация.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лятото си беше като всяка година жега всеки ден. Никакви промени не виждам,поне за Северна БГ.
16
1
 
0
 
! Отговори
Грета преди 1 година
До Анонимен 17 "това е 110% лъжа! Това лято бе студено и кратко" Някои не виждат по далече от носа си, подвеждат се по пропагандата на бизнеса и са на принципа от Витоша по високо нЕма и от ИскърО по дълбоко нЕма. Става въпрос за глобално затопляне не за затопляне или застудяване в "родното село" от което не сме мърдали....
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ми топят се ледници, променя се пътят на огромни въздушни потоци, повишава се нивото на световния океан и от тук катаклизми, изненади, урагани и торнада където ги е нямало, преселение на животинския свят.... Все неприятни неща" - Ами като стане зор, ще дойда в твоята къща и ще живеят там ...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следва най-студената зима. Една германка показваше как икономисва-като пикА в буркан. Така де, не и се налага всеки път да пуска водата.
13
5
 
1
 
! Отговори
Грета преди 1 година
До 111 "С или без човешка намеса, климатичните промени са факт, дори когато на земята е имало само динозаври." Надявай се тезата на едрите бизнеси да е вярна, те ще си изкарат милиардите и с тях ще намерят начин да се спасят.... а останалите. Да климатични промени са ставали но за милиони години, а ние от 200 години от когато яко започват да пушат комини, изпускат газове, дълбае земята ..... предизвикваме за кратко време да се случи нещото на което при динозаврите са му били нужни хиляди години.
12
0
 
0
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Ха дано и ние от нашия да върнем нещичко, вместо да го трупаме. Че управниците го взимат и разпределят, а народа го плаща.
11
2
 
9
 
! Отговори
111 преди 1 година
С или без човешка намеса, климатичните промени са факт, дори когато на земята е имало само динозаври.
10
2
 
5
 
! Отговори
Моля моля .... преди 1 година
За лятото не знам, но зимата ще е най-студената.