Европа се сблъска с най-горещото си лято

Тази година средните температури са най-високи
8 сеп 2022 15:33, Йоана Цонева
33
Европа се сблъска с най-горещото си лято
Снимка: БГНЕС

Лятото на 2022 г., белязано от жеги и голяма суша, е най-топлото, регистрирано някога в Европа, съобщи европейската служба "Коперник" за мониторинг на земната повърхност, предаде АФП.

Тази година средните температури са "най-високи, както за август, така и за цялото лято", като надхвърлят с 0,4 градуса за трите месеца тези от 2021 г., когато е предишният рекорд, отбелязват от "Коперник".

За периода 1991 - 2000 г. те надхвърлят средното за сезона с около 1,34 градуса по Целзий. Температурите през август са рекордни - с цели 1,72 градуса по Целзий над средното за периода 1991 - 2000 г.

Още по темата
"Интензивната поредица от горещи вълни в Европа, съчетана с необичайни условия на засушаване, доведе до екстремно лято с рекордни температури, суша и пожари", заяви главният учен в европейския институт "Коперник" Фрея Вамборг.

Тя отбеляза, че сушата и пожарите в много части на Европа се отразиха на обществото и природата по различни начини и припомни, че предишният подобен рекорд беше поставен преди година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
1
 
! Отговори
Грета преди 1 година
Много от хората не осъзнават че 1 градус нагоре в средната глобална температура и този градус може да предизвика климата да се обърне нагоре с краката... (Какво толкова 1 градус.... ?!?) Ми топят се ледници, променя се пътят на огромни въздушни потоци, повишава се нивото на световния океан и от тук катаклизми, изненади, урагани и торнада където ги е нямало, преселение на животинския свят.... Все неприятни неща ....
8
1
 
6
 
! Отговори
Utter nonsense преди 1 година
Глупости на търкалета.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със 150 години данни толкоз все едно да си гледал 2 секунди от филм и да кажеш, че те са най-интересни без а си гладал другите 2 часа.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Грета "После фабрикантите нека казват че няма глобално затопляне, че няма климатични промени предизвикани от дейността на хората и че Грета Тунберг е тралала...." ---- ГРЕТА РОТШИЙЛД да ходи да прави като ветъро на някой новогермански инженер или дохтор! Климатичните промени породени от човешка дейност са поредната измама след ковид пландемията! Един куп изследвания го доказват, но всичко, което не отговаря на "правата линия" бива бързо потулвано!
5
0
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
За мен си беше нормално, и то эа европейска и световна сметка
4
7
 
1
 
! Отговори
Грета преди 1 година
После фабрикантите нека казват че няма глобално затопляне, че няма климатични промени предизвикани от дейността на хората и че Грета Тунберг е тралала....
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Времето в България е поредното доказателство, че ние не сме в измислената им "европата"!
2
1
 
2
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Дано зимата им не е най студена :-) .А то лятото мина вече, кой колкото топлина събраха толкова.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е най-горещото лято имаме данни за последните 150 години. За предишните милиарди години нямат то направо е смешно това твърдение "най-горещото лято в Европа" това пак е с цел разни истерици да направят животите черни на хората като скавидгрипчето.