Куюмджиев: Енергетиката ни ще плаща тока на гърци, италианци, испанци…

ЕК предложи таван на цената на тока от 180 евро за МВтч
Обновена: 21 сеп 2022 19:40 | 21 сеп 2022 19:12, Анисия Иванова
30

ЕК предлага да бъде въведен таван на цената на тока от 180 евро за МВтч. Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката, коментира темата в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR.

„Това предложение е голям абсурд. Казва се, че държавите, които са нетни износители на ток съответно ще получат много повече пари от въвеждането на подобна мярка. Държавите, които не са такива износители, те няма да получат почти нищо. Съответно държавите, които имат повече приходи от въвеждането на такава мярка, трябва да помогнат на държавите, които нямат приходи. Примерно, България трябва да помага на Гърция, на Германия, на Португалия...Т.е. ние, с нашите пари, от нашата енергетика, ще плащаме сметките на гърците за ток. Или на италианци, или на испанци...

На практика, единствените износители на електроенергия в ЕС в този момент, в тази ситуация, са България, Чехия, Словакия и донякъде Франция. Всички останали са вносители. Т.е., ние, тези четири държави, ще издържаме сметките на всички европейци. Още повече, че при нас, в България, този проблем е решен до много голяма степен. Ще ни вземат парите от тока, за да поддържаме стандарта на гърците. Не е честно“, обясни Куюмджиев в разговор с Милена Милотинова.

По повод предстоящите дебати по темата в ЕС Куюмджиев посочи: „България трябва да защити националния си интерес. Не трябва да допускаме ние да плащаме сметките на гърци, италианци, испанци.. Съгласен съм, че трябва да има солидарност, но не може да останем бедни и мизерни“.

Що се отнася до предложението на ЕК за облагане на свръхпечалбите на енергийните компании, от което ЕК очаква да се съберат 140 млрд. евро, които да бъдат разпределени към нуждаещите се в 27-те страни-членки, Куюмджиев коментира:

„Няма такъв термин: свръхпечалба. Фармацевтичните компании не реализираха ли свръхпечалби по време на Ковид? Не реализират ли свръхпечалби и сега на гърба на нуждаещите се?“, попита риторично експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Капацитет до капацитет, един реве високи са ни сметките държавата виновна, сега други реват ще ни намалят цената на тока пак държавата виновна. Много мрънкачи много нещо.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската енергия само за България, който иска трябва да я плаща по борсова цена изцяло на България!
18
0
 
3
 
! Отговори
Гледай ти преди 1 година
И над ли ни хващат санкциите. А ни лъгаха, че са срещу Русия.
17
0
 
4
 
! Отговори
ДА се провери преди 1 година
ДА се провери на какви цени изнасят от БЪлгария ток. Организирани престъпници менкащи на власт нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирнаи като партии продават тока за БЪлгари по 11 евро цента а години наред изнасяха тока по цена 2.5 евро цента .. Сега как е ???Престъпници имитиращи борсови игрички ограбват милиарди от държавния бюджет ,общините и бизнеса с нагло високи цени... Поименно да се докалдвт кои са ограбващите България престъпници..
16
1
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
Бунт и напускане на ЕС !
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спира се износа, по добре ниска цена за България, отколкото дотации за богати държави, без никаква печалба! Те дават ли ни евтина газ?! За нас хем скъпа газ, хем ще финансраме ел.енергията им, къде е равенството и взаимната изгода?!
14
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един четирихилядник, национален предател.
13
13
 
0
 
! Отговори
Карабасбарабарас преди 1 година
Бъдете солидарни европейци . Господ и Европа ще оцени саможертвата ви. Благодаря предварително
12
1
 
18
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Незнам и ти като мисирките към коя партия си на хранилка, обаче откакто сме в ЕС, държавата като стратегически инвеститор нищо не е направила да инвестира в нов газов хъб, блок на АЕЦ, добив на собствен газ. Например Румъния съседката направи тези неща и вкара инвестиции и произвежда автомобили вече и във втори завод, произвежда кораби, направиха и втора рафинерия и мн. други. В Бг само едни кражби.
11
8
 
7
 
! Отговори
Аре у лево преди 1 година
Кюмюрджиев ти за солидарност чувал ли си??? 15 години вие( политиците ) лапате от Европа всичко а сега не е честно!!! Пак ли ние обикновения граждани сме виновни че сме ни избрали такива лакомий и крадци!!
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ТРЯБВА ДА ИЗПЛАТИ КОМПЕНСАЦИИ ОТ 40 МЛРД ЕВРО НА БЪЛТАРИЯ ЗА ПРЕСТЪНОТО ИЗНУДВАНЕ ПРИ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НИ КЪМ ЕС, А ГЕРМАНИЯ 29 МЛРД ЗЛАТНИ ЛЕВА С ЛИХВИТЕ ЗА ОГРАБЕНОТО ПРЕЗ ВСВ !!!
9
1
 
31
 
! Отговори
ЕС-мутра преди 1 година
Печалбите ги делим, а загубите са си за ваша сметка!
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕСССР е вреден и опасен! Трябва да напуснем СЕГА!
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буху няколко олигарха ше останат без яхти тая зима и това изведнъж е национален проблем! Сако ако парите влизаха в бюджета и оттам отиваха за подобряване живота на българина...... а това разбира се не се случва никога тук. Явно бандитите от по-големия брат са с приоритет пред нашите, какво ше правим сега ВЪЙ
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако съм един производител и затворя, в знак на протест за един месец, какво ще стане? Ще избухне ли пак пандемията Ковид, или само ще ни нахлузят маските?
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куюмджиев не знае ли, че печалбите се приватизират/ от богатите държави в случая/ , а загубите се социализират/ плащат се от бедните държави/.
4
4
 
19
 
! Отговори
Бай Гошо преди 1 година
Дано ПРОКЛЯТИЕТО на народа, за злините които му причиниха тези национални предатели и задокеански *** от "ДП" и "ПП" да ги застигне на тези избори ! Надявам се те никога повече да НЕ ПРИСТЪПЯТ в Парламента,заради съсипването на българо-руските братски отношения,датиращи от векове !
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ам, що не - Брюксел да поеме разходите по ядреното гориво, подръжката на централите, инфраструктурата, заплатите на специалистите по евро стандарти и пак да ни плащат по 18 евроцента за киловат да има и някаква печалба че инък кой ще се навие на подобна инвестиция без приходи.
2
2
 
2
 
! Отговори
Щти преди 1 година
Да накара Кро смук скапан
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали к Урсула така е казала - студ, глад и мизерия. Нямаме право да се сърдим.