Мицкоски: В РСМ има 173 българи, няма да променяме Конституцията

Това стана часове след откриването на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид
8 окт 2022 07:45, Петя Славова
253
Мицкоски: В РСМ има 173 българи, няма да променяме Конституцията
Снимка: БГНЕС

Сегашната парламентарна група на ВМРО-ДПМНЕ, в която има 44 депутати, няма да подкрепи промяна на Конституцията на РС Македония и вписването на българите в нея. Лично вярвам, че нито един наш депутат, няма да промени позицията си по този въпрос.

Още по темата

Това каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски часове след откриването на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, предаде БГНЕС.

При откриването на клуба имаше протест, който бе подкрепен лично от самия Мицкоски. Част от участниците в демонстрацията скандираха "Татари и фашисти", хвърляха яйца и камъни, а други вееха югославския флаг.

"При тези обстоятелства няма да позволим промяна на Конституцията, защото не е проблем вкарването на тези 173 или 175 българи, които гласуваха на последните предсрочни парламентарни избори. Това не е проблем. Истинският проблем е, че днес /вчера, бел.ред./ в Охрид имаше класически пример за асимилация, чрез българският културен клуб "Цар Борис III". Преди това в Битоля имаше клуб "Ванчо Михайлов".

Тогава имаше смели изявления от страна на правителството, че в Благоевград ще се появи македонски културен център, но това не стана", каза Мицкоски пред местната телевизия Алсат.

"Първият документ, който стана публичен, след юлските събития /френското предложение за започване на преговори на РСМ за ЕС, бел.ред./ е връщане в 11-ти век. Говорим за Царството на Самуил, за Кирил и Методий, за Климент и Наум", каза още Мицкоски и добави: Нито веднъж не чух от страна България да се говори за сегашното състояние на нещата.

"Да говорим за интерконектора между РСМ и България - между Петрич и Струмица. Да кандидатстваме за общи проекти за пътната инфраструктура. Когато ще преговоряме за тези неща и когато от другата страна ще има ясна позиция, че няма да се занимаваме с история и че историята няма да е пречка за интеграцията на Македония, тогава може да преговаряме", каза още Мицкоски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още по темата: Християн МицкоскиРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
1
 
! Отговори
1900 г-1913 г. Илинд преди 1 година
Никога не допущах, че Македония може да стане някога сръбска, че гърците ще завладеят Солун, но съдбата, знаете, често допуща и най-странните неща... Населението в Македония е в своето болшинство Българско, после иде по численост турското, гърците са малко, а сърби там никак няма между коренното население... Освен това за свободите на тая страна се бореха и жертваха само Българите. Революционната борба и войната - туй бе чисто и само българско дело... В революционно време гърците и сърбоманите, смело казвам това, вървяха наедно с нас, турците, против вашите комитети. На мене и на моята полиция
205
2
 
2
 
! Отговори
Щипалка преди 1 година
Тогава те да забравят за македонците в българия
204
0
 
6
 
! Отговори
Т.ъ.п.и.р! преди 1 година
Човекът няма никаква логика - приз 175 българи как един културен център ще ги асимилира????Но тък явно важното е плюенето и лаенето. Интересно е къде са европейските институции да им направят забележка?Или и според Европа ние сме фашисти и татари?Сега емоментът всеки един с български паспорт да дойде у нас и да се провери дали е с истинско българско съмосъзнание или е просто македонски гурбетчия и на тези които не са да им се отнемат паспортите и да се види колко българи има в Македони
203
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом няма българи там, да им се отнемат българските паспорти - на около 90 000 души. Само на 173 да останат!
202
2
 
8
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Eвропейски съюз няма да има засега....
201
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 1 година
30 г. водиха студена война с гърците и разбира се , загубиха. Слудващите 30 г. ще водят война с България и също ще я загубят.През това време албанците ще станат мнозинство и ще създадат третата си държава след Албания и Косово.Спомням си,че като падна социализма през 1990 г. югославските народи бяха доста пред нас-и като стандарт и като инфраструктура и ако щете по манталитет.Които бяха качестгвени-словенци и хървати отидоха напред,сърби и македонци са диваци,затъват и са доста по-зле от нас
200
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50% от населението на РСМ са българи но се оказва фашистка репресия над нашите българив в РСМ
199
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като развяват югославското знаме, да си ходят в Югославия. Така де - да не се бяха отцепвали в началото на 90-те. И тоя е крайно време да разбере, че пари по проекти се дават при изпълнени условия, а не преди това.
198
0
 
3
 
! Отговори
нови избори преди 1 година
явно предстоят нови избори за парламент, щом отново се подхвърля тая дъвка Северна Македония
197
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марксиста Жельо Митев Желев от село Веселиново основава СДС на рождения ден на безпартийния Никола Вапцаров разстрелян с позволение на БКП на Гошо тарабата дето Никола Гешев му заявил:"Ако беше член на червената партия нямаше" а поета отвърнал с "МОЯТА БОРБА е безмилостно жестока"..........ГЕРБ се раздаде докрая да върти далавери с УДБА,Югокомпарята че тоя Заев от Македонистите клон на Слобо Милошевич партията...........червеномумунци с празни глави .....срам
196
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 1 година
Що не си "таковате май-ата",бе изкукалници.След случая в Охрид правилното е, да ви се затворят всички врати.Без извинение,такива ***.оти няма никъде в света.
195
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да благодарим на "бългаските" водещи политици от Подманата, Гроб, Дай България....Напред с евроценностите и атлантогендеризма, само това е важно!
194
0
 
4
 
! Отговори
Бат Венко преди 1 година
От такава малка държава(измислена) вече имало 173 политически бегълци и имигранти са мо във България.Другите които се признават за българи изобщо не ги броят.
193
1
 
2
 
! Отговори
Инфото преди 1 година
Леонид Илич Брежнев се беше разбрал с държавата Югославия да признае и македонския етнос и. македонския език и след среща на саме с Тодор Живков се отрича от обещанията си дадени на Югославия.........полякът гербер Александър саботаж Йорданов посланник в Македония Ви прецакваше и прецака........Шоушенка Полша изтребила със западен кръстоносен поход в Германия сърбите по река Елба.....След бунта срещу Хитлер сръбския елит в концлагера сърбина носил буква П като Поляци
192
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Обединението Борисов идва........и с Турция и със Сърбия и Албания е възможно да ни обедини........забравете изобщо за тази Северна Македония............БКП и ДС според мен още преди 10.11.1989 е взела тайно решение да работи срещу българщината там и в Скопие от София винаги са се назначавали псевдобългари с цел умишлено саботаж
191
1
 
7
 
! Отговори
Васо Жабата преди 1 година
Центърът да се казва Жельо Желев първи се *** опа ги призна
190
4
 
8
 
! Отговори
toti преди 1 година
Само гласувалите Българи да се признащт!!! А на всички останали да се считат БГ паспорти за НЕ ВАЛИДНИ !!!
189
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има поредна национална катастрофа.Който може да бяга.
188
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недопустимо е да дразним нашите съседи.А ние го правим вече над две години.Не знам как ще приключи всичко.Дано не се стигне до поредната национална катастрофа.
187
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цар Борис не е подходящ за име на културен център където и да е.Може да пишете каквото си искате,но това е голяма грешка.Недопустима грешка.Не ми се мисли ако това беше се случило в Гърция или в Сърбия.Сигурно война щеше да има.То даже и да разберат Гърците и Сърбите,че сме открили подобен център е достатъчно да ни намразят.Не че ни обичат де.Но все пл това води до още по-лошо бъдеще.Аков България пише едно за Цар Борис,то се знае друго в съседните страни и трябяа да мисим малко,като правим нещо