Викове "българи татари и фашисти" и яйца летят срещу български клуб в Охрид

Част от протестиращите носят плакати с надписи срещу България
Обновена: 7 окт 2022 14:36 | 7 окт 2022 14:36, Нели Христова
438
Викове "българи татари и фашисти" и яйца летят срещу български клуб в Охрид
Снимка: БГНЕС

Няколкостотин души скандират "българи татари и фашисти" пред сградата в Охрид, където трябва да бъде открит официално българският клуб "Цар Борис III", предаде репортер на БГНЕС. Срещу сградата хвърлят яйца и камъни.

Част от протестиращите носят плакати с надписи срещу България и с призиви срещу Европейския съюз, който подкрепял "фашистките искания на България". Протестът официално бе подкрепен лично от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който призова за "масово участие в протеста срещу откриването на българския клуб "Цар Борис III". Към призивите за участие в протеста се присъедини и проруската формация на Димитър Апасиев "Левица". Мицкоски и Апасиев бяха основните организатори на протестите срещу френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС това лято. По време на протестите имаше вулгарни и обидни квалификации както срещу България, така и срещу целия ЕС и по-специално срещу Франция.

"Ние не сме никакво фашистко, нацистко или неонацистко движение, както ни обвиняват. Ако имаше нещо такова, съдът нямаше да регистрира сдружението. Затова призовавам гражданите да мислят положително и да видят какво се прави наистина."

Това заяви за БГНЕС Тиме Блажевски – председател на българския клуб „Цар Борис III”, който беше открит днес в Охрид. „Решихме да създадем сдружението след подписването на Договора за добросъседство между България и РС Македония, с което искаме да допринесем за подобряване на отношенията, да градим мостове и да сближаваме народите, да няма скандали, да няма провокации. Но почти година след регистрирането на нашето сдружение всичко се обърна наопаки”, каза още Блажевски.

Всеки ден ни се създават проблеми, оказва ни се натиск. Клубът е създаден с идеята да се изгради културен кът, където да се събират македонци и българи, да общуват и да градят мостове помежду си, подчерта Блажевски.

На този фон отвън се чуват скандиранията на протестиращите, звуци от вувузели и пиратки.

Миналата седмица по време на футболния мач в Скопие между националните отбори на България и РСМ българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха обидни скандирания срещу страната ни.

По повод на призивите за протести срещу откриването на българския клуб в Охрид преди два дни българският министър на външните работи Николай Милков призова "реакциите да бъдат премерени". "Добре е да бъдем хладнокръвни, да мислим преди да говорим и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия договор за добросъседство предвижда", каза още Милков, припомня БГНЕС.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на ръководството на тази партия Антонио Милошоски съобщи, че той лично днес ще внесе в Народното събрание "проекто-закон забраняваш създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия Райх и фашисткия режим".

На откриването на клуба присъства и българският посланик в РС Македония Ангел Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Фашизъм не е обидна дума, обидна е Демокрация - и Народна и Природна..
315
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах видеото... Макетата се държат точно като Бугарите - псуват коагато немат доводи... Така че Бугарите нема какво да се сърдят ... Получават малко от това което те са свикнали да раздават - омраза.
314
1
 
4
 
! Отговори
СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ преди 1 година
като си избираме предатели в народното събрание, дето вкупом гласуваха, предателското предложение на Макро,к оето след това насърчените макета отново промениха, но никой в Бг не промърмори дори, ТАКА НИ СЕ ПАДА. Само Възраждане отстояха интересите ни, но си харесваме предателитеи пак си ги избрахме.
313
3
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
100% провокация, Борис нито има нещо общо с културата, нито е блогодетел, а просто завоевател на този район. Така е и с името Иван Михайлов, известен терорист в района, избил десетки. Ако имаше добронамереност, можеше името да е друго, примерно Димитър Талев, а не противоречиви и конфронтиращи личност. Проблемът става безкраен, може би това е целта.
312
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същите урковци.
311
0
 
1
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
колко удобен момент за един самолет с ***...
310
2
 
3
 
! Отговори
toti преди 1 година
Най добре тия селяни да си останат при прасетата и да се оправят как могат.зор па да мислим и за тях...ако са били Българи да са се прибрали в страната като им е мъка.....аз се махнах от Кърджалийската губерния и съм в София
309
3
 
6
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
За рушнаците украинците са фашисти,а за макетата българите са фашисти.Аман от промити мозъци.И двата гореспоменати етноса заслужават това,което са си заслужили,докато не прогледнат и не прочуят.Никакви отстъпки от страна на България по отношение то рмс по пътя й към ЕС.
308
6
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
Искаме турска къща в кърджали със знамето на Турция и голяма статуя на Ататюрк.
307
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България са промитите мозъци.Провокация за всеки е този културен център,който е бил срвщу фализма и нацизма Нека да разберат в ЕС за този "български културен център" и нека се убедят колко е акъла на Българските политици.А Варабески е за бой.
306
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цар Борис не е спасил Евреите ,а народа на България.Много бъркаш.
305
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чиста провокация е това име. Самите евреи казват Борис III спаси българските евреи, но половината македонски не е успял. Ако името беше Княз Борис - Михаил или Цар Симеон нямаше да има проблеми. Някой плаща и на двете страни за раздори за съжаление.
304
0
 
8
 
! Отговори
FerFucks преди 1 година
Промиване на мозъци продължава.. рашка и сърбите не искам бедните макета в ЕС. Те искат тумор на балканите .и са създали един тумор франкенщайнски. Тази територия трябва да се подели от българи гърци .. и малко на сърбите да дадем , че завалииите след разпада на Югославия останаха 69 000км² и сън не ги лови че въпреки протекцията на СССР останаха по малки от България. Най лесно се създава нация с омраза
303
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Дайте да им бием дузпата на тези из-ро-ди! Те не заслужават ЕС! И медиите, стига сте ни занимавали с тях!
302
1
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Тези внуци на югопартизаните живеят някъде между 1950-1990г. и още си мислят, че фашист е нещо обидно.
301
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сръпски и помашки *** и тито нацисти. Милошевски загуби от НАТО но те живеят още в 1990 г.
300
2
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 1 година
До АнонименПредлагам една Косовско Българска операция и да се приключва
299
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите просто да снимат и да показват видеата в Евросъюза.
298
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрели са им финансирането и сега се опитват да им обърнат внимание.
297
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалка работа са тези които са открили този културен център ,а и предишния Ванчо Михайлов.Търсите си белята.Какво ще кажат Гърците за този Център,както и Сърбите?Те са пострадали повече от Цар Борис.