Зеленски иска помощ за въздушен щит срещу руските удари

„Путин все още притежава средства за ескалация на войната“
12 окт 2022 08:57, Елка Василева
208
Зеленски иска помощ за въздушен щит срещу руските удари
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володомир Зеленски заяви пред лидерите на Г-7, че Владимир Путин все още притежава средства за ескалация на войната и поиска помощ за създаване на въздушен щит срещу руските удари, които страната понася вече втори ден, предаде Франс прес.

Още по темата
Зеленски поиска подкрепа за развиване на въздушните способности на страната и сдържане на Русия. "Когато Украйна получи достатъчно количество модерни и ефикасни системи за противовъздушна отбрана, ключовият елемент на руския терор - ракетните удари - ще изгуби влиянието си", посочи украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Той благодари на германския канцлер Олаф Шолц за бързата доставка на зенитно-ракетните комплекси ИРИС-Т и на американския президент Джо Байдън за обещаните от него противовъздушни системи. Зеленски изказа надежда, че те ще бъдат със среден и дълъг обсег.

Володимир Зеленски призова страните от Г-7 да подкрепят и таван на цените на руските газ и петрол с цел "нулева печалба за терористичната държава".

"Руският лидер, който е на края на царуването си, все още притежава средства за ескалация", заяви Зеленски на виртуалната среща на страните от Г-7 според английския превод на речта му, разпространен от украинското президентство.

Украинският президент отправи и обвинения срещу Москва, че иска да въвлече Беларус във войната и поиска от лидерите на Г-7 "създаване на мисия от международни наблюдатели по границата между Украйна и Беларус за гарантиране на сигурността". Минск обяви в понеделник създаването на съвместна войскова групировка със своя съюзник Русия и обвини Киев, че планира атака срещу Беларус, с което засили опасенията за пряка намеса в конфликта.

"Украйна не е планирала и не планира военни действия срещу Беларус", подчерта украинският президент, който поднови призивите си за засилване на санкциите срещу Москва и военната помощ за Украйна.

След почти два дни на руски обстрел по страната му Зеленски заяви, че ракетните удари са били повече от сто, насочени срещу цивилни и гражданска инфраструктура.

"Русия може да провокира хаос в Украйна и в целия демократичен свят, като използва всички средства - от ракетни удари до превземане на ядрена централа и заплахи от ядрена катастрофа, от саботаж на европейска инфраструктура до умишлен опит за разрушаване на украинските енергийни мощности", коментира Зеленски.

Москва призна за ударите по украинска енергийна инфраструктура в няколко области като отмъщение за частичното взривяване на Кримския мост в събота и неуспехите на бойното поле.

Володимир Зеленски е повторил пред лидерите на Г-7, че няма желание за преговори с руския президент Владимир Путин, защото "не може да има диалог с руски водач без бъдеще".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСИЯ ПОСЛЕ ДА НЕ РЕВЕ КАТО СЕ СЛУЧИ НЕПОПРАВИМА АВАРИЯ НА ТУРСКИО ПАТОК НА БОКО...
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя реве, щото след още 100 ракети по тецовете и инфраструктурата и Украйна е върната 3-4 века назад! Няма да има никакъв ток, никаква вода, нищо! А идва зима...
16
1
 
27
 
! Отговори
Наели са го преди 1 година
САЩ нае Украйна да воюва срещу Русия. Ревльо иска още помощни средства.
15
1
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
8 месеца путин ви чака да седнете на масата за преговори и мир съсипахте държаватаси и народа кои удари сев поток и моста как мислите че няма да има ответен удармалко ви бяха бомбите вчера чуждите съветници добре ви подреждат
14
1
 
23
 
! Отговори
Сусо преди 1 година
Стига искахте ве нахалници! Никой не ви е виновен,че натворихте само глупости и избихте децата си! Сядайте на масата за преговори!
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ревльо направо да му пращат армиите
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си плати като иска. Тоя щит, да не мисли че ще спре ракетите.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей го паак! И какво друго да прави, освен да иска?
10
19
 
4
 
! Отговори
Руска слепота преди 1 година
Ракетите на Русия са толкова криви, че даже не могат да оцелят детска площадка. Изверги.
9
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, админите, закъсняхте днес със Зеленака. Тъкмо ми беше домъчняло за него...
8
5
 
19
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Зеленски пак искал нещо си.
7
5
 
18
 
! Отговори
Помощ преди 1 година
Зеления просто прибера едни, че е предоставил територия за бойни действия и слуша, за да му кажат кога да бяга.
6
8
 
29
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Уж руските ракети бяха скраб, имаха уж 20самолета....а то ква е реалността...ако сте забелязали оня ден руснаците удариха мост за колелета в киев...ракетата падна точно по средата на моста..Путин му показа че може да му навре ракета ако иска точно у зад ника му
5
5
 
34
 
! Отговори
Прочел преди 1 година
Нали ракетите на Русия бяха свършили според пропагандата, за какво му е въздушен щит?
4
4
 
28
 
! Отговори
Квота преди 1 година
Зеленски нищо не иска, на служба е към НАТО. Вчера го казаха, спечели ли Русия, пада цялото НАТО.
3
8
 
28
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Слава Российская Федерация, слава Путину!
2
3
 
23
 
! Отговори
Шефа на Пфайзер преди 1 година
Отказа да се Яви на Изслушване в Евро-Парламента! Няма Проблем, Офчъици, Милиардите са Прибрани - ЕвроДемокрация!!
1
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква помощ, нали руснаците бягаха а ти ги громеше бе наркоман?