Първо "нацисти", сега "терористи": Последната отчаяна кампания на Путин

В усилията си да унищожат Украйна, руснаците станаха слаби и безпомощни
Обновена: 13 окт 2022 19:58 | 13 окт 2022 19:33, Йоана Цонева
189
Първо "нацисти", сега "терористи": Последната отчаяна кампания на Путин
Снимка: БГНЕС

Руските ракетни удари по Киев и други градове в Украйна през последните два дни отвориха още една достойна за съжаление глава в руската агресия срещу страната. Въпреки това не бива да гледаме на това като на нов шокиращ момент в руското нахлуване.

Всеки допълнителен смъртен случай носи нова лична трагедия и мъка. Но в много отношения унищожаването на живота на цивилни граждани и на инфраструктурата не е нещо ново. С него милиони украинци смело живеят от месеци. Тези удари - и тези, които може би ще последват - са още от същото: напълно в съответствие с отмъстителността и безразличието към страданията на цивилното население, с които украинците се запознаха през осемте години на руско нападение.

Въпреки това е полезно да се замислим за по-широките последици от последните атаки. Самият Владимир Путин определи ударите като акт на възмездие за "терористичния" акт, който повреди моста в Керч. Като оставим настрана нелепостта на това фалшиво възмущение от страна на човек, чиито войници тероризират Украйна през по-голямата част от тази година, е важно, че Путин е посегнал към буквата "Т".

Отчасти това е вътрешно послание: да подчертае пред своята "партия на войната", че е един от тях, че не си е губил времето да започне акт на отмъщение за това предполагаемо "терористично" изстъпление. Ако това изглежда - в съчетание с назначаването на нов военен командир, Сергей Суровикин - като ескалация, то това е точно червеното месо, от което хардлайнерите се нуждаят и искат точно сега. След решението за мобилизация Путин дава знак, че не обръща внимание на отслабващата ангажираност към войната сред населението като цяло. И че се вслушва по-внимателно в онези, които критикуват слабото представяне на армията и които призовават за по-твърд, (дори) по-безмилостен настъпателен подход.

Но това е нещо повече от това. Това е и сплашващо послание към руските граждани, които се противопоставят на ненужната му война - или дори към онези, които просто не са толкова убедени в нейния смисъл или справедливост. И съдържа специално предупреждение към населението на някои от "етническите" региони на Русия. Дагестан например е един от няколкото региона, в които се наблюдава народно недоволство от непропорционалното превръщане на местните млади мъже в пушечно месо. Но ще има и спомени за бруталното отношение на администрацията на Путин към онези, които тя безразборно наричаше "терористи" в Чечения.

Още по темата
Има и външно послание към многото страни извън евроатлантическата сфера, които отказаха да осъдят агресивната война на Русия. Надеждата на Путин е, че тези, които нямат време да прочетат повече от етикета "терорист", лениво ще се успокоят, че в крайна сметка и от двете страни има лоши хора и че е нормално да продължат да седят на оградата.

Може би ще видим как етикетът "терорист" се появява като част от нова путинистка реторична стратегия, за да замени етикета "нацист", който той нелепо лепна на украинската администрация в "оправданието" си за инвазията през 2022 г. (Обърнете внимание също така, че тероризмът се свързва в съзнанието на много хора с недържавни субекти, а недържавата е начинът, по който Путин, в своите псевдоисторически бълнувания, приканва света да вижда Украйна).

Разбира се, има и много други неща, които Кремъл не казва за причините за последните удари. Дори преди инцидента с Керченския мост няколко седмици бяха изключително катастрофални за руските въоръжени сили в Украйна. Многократните им неуспехи в постигането на целите на терен вече бяха принудили Путин да отстъпи към скромно предефиниране на фокуса на атаката си.

След това, след като видя, че твърденията му, че войната е необходима за защита на сигурността на Русия, са признати в целия свят за лъжа, той беше принуден да се опита да предефинира самата Русия чрез фалшиви референдуми и "анексиране" на няколко региона в Украйна. А след това армията му, чрез загубата на огромни територии, окупирани от февруари тази година, превърна това, което и без това беше безобразие срещу международното право, в обект на глобална подигравка.

Но за онези страни, като Обединеното кралство, които подкрепят усилията на Украйна да защити бъдещето си, това не е момент, в който да бъдат шокирани или учудени. Путин и неговите съучастници в порочните му усилия да унищожи Украйна са достигнали до безпрецедентно досега състояние на слабост и безпомощност. Не е изненадващо, че руският президент се опитва да сплаши и навреди на Украйна по различни начини.

Докато приятелите на Украйна в международната общност продължават да се срещат във формати като срещата на Европейската политическа общност миналата седмица, срещата на Г-7 тази седмица и след това, те също трябва да се запитат как могат да направят нещата по различен начин. Те трябва да се запитат как могат да помогнат на отбраната на Украйна по нови и допълнителни начини, особено в областта на въздушната и противоракетната отбрана.

Ракетите на Путин очевидно не са променили нищо в решимостта на украинците да защитават страната си. Те не бива да променят нищо и в нашата собствена решимост да направим всичко възможно, за да гарантираме, че славният проект на Путин ще завърши с провал.


Саймън Смит е председател на управителния комитет на Форума за Украйна към Чатъм Хаус. Преди това е бил британски посланик в Украйна и директор за Русия, Южен Кавказ и Централна Азия в Министерството на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
5
 
! Отговори
до П.К. преди 1 година
Значи западната информация била пропаганда, а вярвате на пропагандата на един класически диктатор, управляващ голяма държава 22 години и изтровил сумати опозиционери и водил сумати завоевателни "операции" и заплашващ през ден свободния свят?
136
0
 
2
 
! Отговори
Провалихте се преди 1 година
Все още е пълно с *** по бг форумите, но и тяхното време идва. Скоро ще последват съдбата на цялата тая история, пълен провал. Трябва да се носи и отговорност, има бг служби, може би е необходимо и това да се разследва.
135
8
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Поредната дезинформация и умишлено манипулиране на общественото мнение на западняшката пропаганда, заимствана от Гьобелс...
134
1
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
Тия двамата си бъркат у дупките а народа го отнася!!!
133
0
 
9
 
! Отговори
asd преди 1 година
Всички цели ще бъдат изпълнени, но си ги сменяме всеки месеци според условията. И всичките измислени цели са цинизъм и позор.
132
1
 
11
 
! Отговори
До до 148 преди 1 година
До Анонимен Ми да ги ползват тия оръдия,бе! Що отидоха да просят дронове от иранците? Нали щяха да размажат Полша, Балтика, Англия, Германия....Седемдесет години руЦнаците изграждат мит за себе си и до февруари тази година цял свят им вярваше. Обаче обосрацията им пжкоза голите долни части на гърба. Семенцата на тази агресивна пропаганда останаха да виреят само в глави, пълни с тор и тиня!
131
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Глух Пор Рушката армия се свърши! Мобилизират затворници, инвалиди, алкохолици, секаква свол оч и приклещени по месторабота мужици. Една "армия" от 250-300х. хитреци и бъзльовци подпали спешно към чужбина. Кражби и гнилоч в нипабидимая, няма им ги едни 1,5млн. униформи?!? Ку решката соловьов пита от ТВ-то: Куда пропало обмундирование? Думкат сега където им падне с фишеци от времето на хрушчов. Обречени са!
130
0
 
3
 
! Отговори
моника бонева преди 1 година
Путин е, че тези, които нямат време да прочетат повече от етикета "терорист", лениво ще се успокоят, че в крайна сметка и от двете страни има лоши хора и че е нормално да продължат да седят на оградата.ХА ХА ХА!Да седят на оградата-това сравнение много ми харесва. Значи лоши хора има и от САЩ, и от Русия, хайде България да я качим на ''оградата'' за да я спасим!
129
2
 
5
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Др0гара Пу каза, че имало много терористи и нацисти в детските градини ве!За нашите безроднициплоскоземци това е истината!
128
9
 
7
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
"Първо "нацисти", сега "терористи""--Да не намеквате че в украйна няма доказани нацисти? Или че не са извършвани терористични акции в хода на денацифицирането? Сериозно ли? И този бисер:"В усилията си да унищожат Украйна, руснаците станаха слаби и безпомощни"- Ако са слаби и безпомощни, защо сте в паника- радвайте се. Русия ли обикаля да проси пари и оръжие и се тръшка че не и дават достатъчно, въпреки че САЩ и ЕС останаха без оръжия? Кой е безпомощен? И това преди още руската армия да е влязла
127
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Престанаха да ми плащат. От утре съм за Украйна.
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последното е че Русия искаше да смени правителството в Украйна ама май че украинците ще сменят управляващите бандити в Кремъл...
125
3
 
11
 
! Отговори
Идеолог преди 1 година
Когато Русия трепе, то това е "спец операция", а когато трепят руснаци - престъпление. Ах, де гиди червени мискини, де!
124
1
 
5
 
! Отговори
Фотограф преди 1 година
Тоя, на снимката, гледа като цапардосан с мокър ***.
123
5
 
5
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Първо 'свършиха им ракетите', после 'крадат перални', накрая 'Путин е луд, Европа е под заплаха' - кое е последно?
122
6
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
Е, па укрите дори не го крият, напротив, гордеят се с фашистката си идеология и терористичните си акции още от 2014 година!!!
121
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не намери той нацисти в Украйна, а искаше да я денафицира, после почна да демилитаризира, Боби това много непотругна, след това почна да анексира (ама засега само на хартия) и това беше фарс...сега е Путин с нова цел. Ще детероризира! Само за 8 месеца смени няколко цели, но инак всичко върви по план...porca miserie russo
120
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин се позова на клауза след ВСВ, че 4-ри държави победителки - Русия, САЩ, Великобритания и Китай имат право БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ да накажат държави или държава, в която се зароди отново фашизма. - Защо САЩ да могат, а Русия - да не?!?---------------- Проблемът е в това, кой как тълкува зараждането на фашизма и дали не използва тази клауза за постигането на свои лични цели, както Путин прави сега в Украйна. В това отношение САЩ от десетки години са символ на демокрацията. Русия- на диктатура
119
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилски аргумент :"Нападението САЩ над Ирак е зло, иЗатова нападението на Русия над Украйна е добро!"И ние очакваме мисловна дейност от тези хора...
118
4
 
9
 
! Отговори
Бай преди 1 година
До Анонимен Някой да защитава инвазията на Ирак? Стига *** опорки от типа "ама Иванчо и той...". Да не говорим, че там не става дума за най-обикновено желание за заграбване на съседна територия, каквото имаме в Украйна от страна на Русия. Някои ще кажат, че САЩ краде нефта на държавите, които напада, но и това не е вярно - Ирак си избира с кои петролни компании да работи и накъде да си изнася петрола. САЩ нямат никакви преференции в това отношение и делът им е малък.