Високите цени у нас принудиха българи да пътуват до Румъния на пазар

Къде се оказва, че е по-скъпо?
23 окт 2022 15:18, Петя Славова
33
Високите цени у нас принудиха българи да пътуват до Румъния на пазар
Снимка: БГНЕС

Нарасналите цени у нас принудиха хората от българското поречие на Дунав все по-често да ходят на пазар в северната ни съседка.

Сред тях е Кирил Маринов, който ходи често в Бекет и познава много хора там. На пазара първо си прави проучване в разговор с местни хора, които пък са ходили на пазар в България.

Още по темата

А пазарът в Бекет не се различава много от пазарите в България. Има голямо разнообразие на стоки. Те са повече по джоба на хората, отколкото стоките в магазините и затова предпочитат тези пазари, на открито.

„Сега при нас е времето, в което традиционно се готви овче месо със зеле. С него мога да се пазаря и ще посваля от цената. На пазара може да ми свали, в магазина – не”, обяснява пред Нова тв Сорин Букаца.

А в обособените павилиони за месо са се подготвили и за български клиенти.

„Идват и българи на пазара. Купуват предимно телешко”, обяснява Реку Юлиан.

На пазара в Румъния зелето, местна реколта, струва 1 лея и 50, а българското – 1 лея. Тоест при цени в Българя от 1 лев и 30 стотинки, там същото зеле струва 45 стотинки, а цената на румънското е с 30 стотинки отгоре.

„Трябва да го дадем по-евтино, защото се роди много. Свалихме цената, за да можем да го продадем и да вземем пари. Иначе трябва да си го върнем вкъщи”, обяснява Флорина Баулян.

И от едната, и от другата страна на реката хората се надяват и двете държави да влязат в Шенген и най-накрая над голямата река да се построи мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
34
 
! Отговори
али преди 1 година
В Турция и Румъния на пазар, в Гърция и Турция на почивка, Сърбия за празниците в ЕС да работят.... какво не е наред в тази държава???
25
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно.. въпреки че по-развита държава от България цените са по-ниски..
24
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита ти промяна на тебе с герберастията, която свали миналото правителство и сега прави ново със старите мутри! Точно те ти държат цените в момента високи, нищо не правят, а само обещават във фейса и платените медии! И пак предишните са виновни.....
23
12
 
5
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Скоро бях я Румъния Брашов,Питещи,едно кафе в ОМV,E към 6 лв,наши лева,им и други неща доста по скъпи от България,танту за кокуриго работа от един дол дренки сме,обаче в в мола. *** Край Букурещ соевите веган пастети са по евтини от България
22
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита Промяна, сами си го избрахте!
21
7
 
5
 
! Отговори
GHB преди 1 година
До ВоеводатаНа гнусния ти трибагреник на незаконната ти държава ще те обеся.
20
14
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Коментират хора, които не са излизали от България. Цените в Румъния и Сърбия са по-високи от колкото при нас. Just saying.
19
27
 
5
 
! Отговори
Воеводата преди 1 година
Предатели и родоотцепници . Човек който милее за родното колкото и скъпо да му струва , да купува само родното българското ! И колкото е по-скъпо толкова повече ще му се услажда.
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Руси пазаруваме там
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз мисля да отида, ще напълнят една каросерия с продукти. Добре, че имам пет фризера за съхранение.
16
5
 
17
 
! Отговори
Abe преди 1 година
Пълни глупости. В Румъния всичко е по-скъпо от колкото в България, взимат по-високи заплати и съответно цените са по-високи. Само в Турция и Северна Македония е по-евтино от колкото в България.
15
8
 
12
 
! Отговори
още един Виц преди 1 година
Срещнали се бай Тошо и цар Борис на небето.Бай Тошо гордо казал:Видя ли колко много построих?!Царя отвърнал:Да, но със работливите хора от моето време.
14
3
 
9
 
! Отговори
Как ще ги стигнем преди 1 година
румънците?!Дори почти да се изравним.Ще ги настигнем...грънци!
13
2
 
5
 
! Отговори
до Пропадане преди 1 година
Обаче в България има Буквари и Речници еФтини...дори и втора ръка. Ще ти бъдат полезни...надявам се.
12
2
 
9
 
! Отговори
Нали сте баровци бе? преди 1 година
Нали ядете и пиете по кръчмета?! И по ковидните ограничения се криехте да живеете на МАХ ...
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги първенци във всичко, до къде се докарахме, преди съседите пазаруваха от нас, сега ние от тях! С пълна сила вървиме към The great reset!, доволни и щастливи! То и при тях ще стане, ама май по бавно! Е съдба!
10
4
 
22
 
! Отговори
Пропадане преди 1 година
Погледнете цените на втора ръка в Румъния и тук....ИКЕА Румъния по - ефтино от ИКЕА София/Варна...и имат стоки които ги няма в БГ.
9
6
 
27
 
! Отговори
Петров преди 1 година
след 30 години псевдодемокрация ни върнаха към овче със зеле и битаците от ранния социализъм. за овчето Боку се радва сигурно ходи там и тикви да си купува, че тук други тикви не пуска да виреят.
8
7
 
21
 
! Отговори
Аа не преди 1 година
Не вярвам. Кирчо и кокорчо нали казаха, че инфлацията е навсякъде и те нямат нищо общо с повишението на цените? Може би вместо кредити и обещания за пенсии и помощи на калпак, можеше да помислят за някой завод, някое производство? Но не имагинерно като завода за ел коли.
7
5
 
19
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
В грешка си цените на хранителни стоки в Румъния са осезаемо по-ниски, ДДС на храните е 15% в България 20%.