Окаяни условия: Ромите не се интегрират в Европа, особено в България

Най-голям брой от децата на общността у нас и в Словакия не ходят на училище
25 окт 2022 19:20, Петя Славова
263
Окаяни условия: Ромите не се интегрират в Европа, особено в България
Снимка: БГНЕС

Окаяни условия на живот, мрачни перспективи за образование и работа: положението на ромите не се е подобрило въпреки целите, поставени от Европейския съюз за улесняване на тяхната интеграция, според публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.

Ромите "продължават да се сблъскват с шокиращи нива на лишения, маргинализация и дискриминация" навсякъде, отбелязва в прессъобщение директорът на Майкъл О'Флеърти. Политиците в отделните държави трябва да положат "всички усилия за борба с тази непоносима ситуация", добави той.

Документът, базиран на близо 8500 интервюта с роми в десет европейски страни, говори за "недостатъчен и твърде бавен напредък".

Според базираната във Виена агенция 80% от ромите все още живеят в бедност, в сравнение със средно 17% за населението на ЕС. Това число не се е променило от последното проучване по темата през 2016 година.

Повече от половината роми днес живеят във влажни, тъмни помещения без подходящи санитарни съоръжения (спрямо 61% през 2016 г.), а 22% нямат течаща вода (спрямо 30% през 2016 г.). Нивото им на заетост е било само 43% през 2020 г., доста под средното за Европа, което е 72 на сто.

Ромските жени имат очаквана продължителност на живота от 71 години, а мъжете – 67 години, в сравнение със съответно 82 и 76 години за населението като цяло. В образованието числата са драматични: 71% от младите роми напускат образователната система преждевременно, спрямо само 10% за 18-24-годишните в ЕС.

Сред тези, които ходят на училище, много деца на възраст между 6 и 15 години са в сегрегирано училище (52%, в сравнение с 44% през 2016 г.), явление, което засяга особено Словакия и България, предава БТА.

Резултатите от проучването показват "положително развитие в борбата срещу тормоза и насилието, мотивирани от омраза, но без реални подобрения по отношение на дискриминацията".

"Много държави все още не достигат етапните цели, определени в 10-годишния план на ЕС за ромите", който трябва да приключи през 2030 г., предупреждава агенцията за основните права. Организацията се опасява от последиците от пандемията и инфлацията, като напомня, че "уязвимите групи от населението и особено ромските общности" са "първите жертви".

Докладът се основава на проучване, проведено от агенцията през 2021 г. сред роми в Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Португалия, Румъния, Испания, както и в Северна Македония и Сърбия, две присъединяващи се страни към ЕС. В България и Словакия данните са събрани от националните органи с подкрепата на европейската агенция, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обезлюдяват Украйна за целта.
189
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не се интегрират в Европа, да си ходят в Азия.
188
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами особености на етноса!
187
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 216 ти и цялата ти рода се махайте от България и ходете там от където сте дошли и си изкарвайте парите сами.
186
0
 
32
 
! Отговори
българин преди 1 година
На защитниците на "италинаците", ще им заостря вниманието за този етнос.Те произхождат от Азия,знаете държавите с такова население.Някоя от тях да е нормална?Няма!Там има само една животинска раждаемост,и ужасява бедност.Вроден мързел,простония,невежество,и склонност към кражби,изнасилвания,грабежи и убийства.Не са мръднали и сантиметър напред,независимо помощта от целия християнски свят.На защитниците на м.ан.гите ще пожелая в дома им да влезе зет или снаха от този етнос.Да видят каква радост е
185
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стерилизация. Не е нормално да се размножават като плъхове и с нищо да не допринасят за обществото.
184
1
 
22
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
През соца,учиха и работиха всички,в Пловдив поне.И,в 20.00ч.,всички в махалите,не могат да се интегрират ли,само бой и стригане.
183
24
 
5
 
! Отговори
Тнтири минтир преди 1 година
Всички роми които са напуснали страната и живеят в чужбина те там са се интегрирали Не ми говорете кой е престъпник кой не е погледнете държавата кой я доведе до крах онези българи които крадат с химикалката само с един подпис той вече е ограбил държавата а вчера един полицай блъсна човек и избягаИ той е българин ето така постъпвате с всичко останало и после виновни са ромите или крадецът вика дръжте краде *** си е *** той няма националност а в българия български *** има много
182
0
 
21
 
! Отговори
И? преди 1 година
Кога ще разберат разните там организацийки, че проблемът е в ромите и никой не може да ги интегрира докато ТЕ отказват? Да не мислите, че им се занимава? После и ще трябва да работят, да плащат данъци....къде по-лесно е да са цъъррвулли и да живеят в обора?
181
10
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
>>> Ний сме рицарите на Катуна, покорители на ЕвроРОМА. Рим е наш престолен град. Париш е наш превзет. За Средец да не говорим. Името му ний СМЕНИХМЕ и сега СОФИЯ се той зове. Да името София става София по външна ЗАПОВЕД не по наше БЪЛГАРИАНСКО УСМОТРЕНИЕ >>>> Сердика - сърцето на света, Средец - центъра на света, София - на имато на Българската майка София християнка убита в Рим заедно със своите дъщери Вяра, Надежда и Любов, понеже не искали да се откажат от своята християнска вяра.
180
11
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
>>>>> С Конна Армия ний дойдохме, Кришна наший Бог ни РЕЧЕ: Де Видиш ЦИВИЛИЗОВАНО ЧОВЕЧЕ серди му в УСТАТА БЕ ЧОВЕЧЕ. Серди напред, Серди назад, Серди Налево и на Десно. Навсякъде да има СМРАД. Светът да ПОДИВЕЕ, че сме малко БРАТ. Дивата природа е в кръвта ни, на кучето хранопровода е ЗОВА НИ. Всички камъни и песъчинки са наши цингyлаpски картинки. Ний крилати сме в душата, светът ни пее в мъндypята. Защо светът не иска да ни слуша? Може би ни имат всички Роби до ГУША? >>>>>
179
11
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
ЦИНГУНСКА ЕСЕН (днешна моторна изборна песен) Ний бивши ПАРТИЗАНИ, превърнали се в колхозни КАЛПАЗАНИ, не забравили за наша СЛАВА, покорявайки един народ, потушихме в него неговата СЛАВА. Носим ний семето на радостта, който не ни вярва, че революция е тя. Революция в сърцето, само като смигнеме на Айшето. Че тя носи потенциала на РАЗПЛОДА, Айшето наше е в основата на НАРОДА. Деца ний правиме на поразия, в това е нашата СИЛА и СТИХИЯ. >>>>>
178
2
 
9
 
! Отговори
Reinhard преди 1 година
През вратата влиза- през комин излиза! Що е то?
177
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щатите и сорос в гроба веднага
176
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се интегрира това което не може да се интегрира.Няма ли желание как ще стане?!
175
3
 
9
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Спомени от по времето на Соца... Майка и татко са били поканени на Ромска Сватба. Аз като малко детенце подскачах насам натам. Имаше огньове за барбекю, варени супички и накрая свариха чай. Дадоха ми една чашка чай и аз започнах да го пия. Майка ми дойде. Изтръгна чашата с чая от устатата ми и го изля в тревата. Аз се разплаках, понеже чайчето беше много вкусно и миришеше приятно. После разбрах защо е така: Майка ми видяла че едно малко Ромче се изпикало в тенджерата по време на варенето на Чая!
174
2
 
28
 
! Отговори
Srek преди 1 година
Няма как да интегрираш най-презряната каста в Индия. На тях на времето им е разрешено само да копаят бунища и гробове. Затова са и изгонени от Индия, защото и с това не са се справили. Да ги интегрира фрау Меркел!
173
1
 
15
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Дефиниция за Българин: "Българин е този който не краде, не лъже, не убива и не сменя вярата си за печена кокошка.
172
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един такъв ме преби на работното място и години не мога да се съвзема - защо тези създания трябва да се интегрират ???!!!
171
1
 
25
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Умствено и физически непълноценните кафеникави под-чо-веци не биха могли да се интегрират нито в Европа, нито на Марс