Окаяни условия: Ромите не се интегрират в Европа, особено в България

Най-голям брой от децата на общността у нас и в Словакия не ходят на училище
25 окт 2022 19:20, Петя Славова
263
Окаяни условия: Ромите не се интегрират в Европа, особено в България
Снимка: БГНЕС

Окаяни условия на живот, мрачни перспективи за образование и работа: положението на ромите не се е подобрило въпреки целите, поставени от Европейския съюз за улесняване на тяхната интеграция, според публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.

Ромите "продължават да се сблъскват с шокиращи нива на лишения, маргинализация и дискриминация" навсякъде, отбелязва в прессъобщение директорът на Майкъл О'Флеърти. Политиците в отделните държави трябва да положат "всички усилия за борба с тази непоносима ситуация", добави той.

Документът, базиран на близо 8500 интервюта с роми в десет европейски страни, говори за "недостатъчен и твърде бавен напредък".

Според базираната във Виена агенция 80% от ромите все още живеят в бедност, в сравнение със средно 17% за населението на ЕС. Това число не се е променило от последното проучване по темата през 2016 година.

Повече от половината роми днес живеят във влажни, тъмни помещения без подходящи санитарни съоръжения (спрямо 61% през 2016 г.), а 22% нямат течаща вода (спрямо 30% през 2016 г.). Нивото им на заетост е било само 43% през 2020 г., доста под средното за Европа, което е 72 на сто.

Ромските жени имат очаквана продължителност на живота от 71 години, а мъжете – 67 години, в сравнение със съответно 82 и 76 години за населението като цяло. В образованието числата са драматични: 71% от младите роми напускат образователната система преждевременно, спрямо само 10% за 18-24-годишните в ЕС.

Сред тези, които ходят на училище, много деца на възраст между 6 и 15 години са в сегрегирано училище (52%, в сравнение с 44% през 2016 г.), явление, което засяга особено Словакия и България, предава БТА.

Резултатите от проучването показват "положително развитие в борбата срещу тормоза и насилието, мотивирани от омраза, но без реални подобрения по отношение на дискриминацията".

"Много държави все още не достигат етапните цели, определени в 10-годишния план на ЕС за ромите", който трябва да приключи през 2030 г., предупреждава агенцията за основните права. Организацията се опасява от последиците от пандемията и инфлацията, като напомня, че "уязвимите групи от населението и особено ромските общности" са "първите жертви".

Докладът се основава на проучване, проведено от агенцията през 2021 г. сред роми в Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Португалия, Румъния, Испания, както и в Северна Македония и Сърбия, две присъединяващи се страни към ЕС. В България и Словакия данните са събрани от националните органи с подкрепата на европейската агенция, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
27
 
! Отговори
истински мъж преди 1 година
От години наблюдавам самоубийственото поведение на християнска Европа,и вия от ужас.Сякаш мозъците ни са спряли да мислят.Станали сме в педението като малки деца.Този етнос не подлежи на никаква интеграция,обучение,професионализация и пр.Това е примитивен етнос.Нещо сред между човек,и представители на животинския вид.Като го видиш -гледаш човек,като виждаш какво прави-сякаш е немислещо същество.нито работи,нито учи,само краде,граби,мързелува и разрушава.Кажете,че не е вярно.
129
0
 
11
 
! Отговори
До Ром преди 1 година
Познавайки немската култура и псобености, мога смело да заява, че ако лингвистичните умения на немските ви деца са сходни на вашите, то и те няма да стигнат по далеч от джебчии, просяци, крадци и в най-добрия случай чистачи. Иначе искрено се надявам децата ви да са пълноправни членове на немското общество и да намерят свобода, дом и реализация на мечтите си. Успех
128
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарят Живков, единстврен по света успя да интегрира всички малцинства. Заводите пращяха от работещи, главно хора от малцинствен произход. Изкарваха и да се изхранват и големи сватби да вдигат, и най- важното- нямаха време да мислят за глупости. Пък и хората по друг начин ги приемаха. Всички ходеха на училище и много от тях завинаги излязоха от гетата.
127
31
 
4
 
! Отговори
РОМ преди 1 година
свикнахте булгарите някои да ви робува, Ние вече излезнахме от Булгариа., и си работиме в Германиа. Децата ни булгарски незнаят но говорят перфект немски. Тука в Булгария освен чистачка друго неможе да станеш/ Кой иска децата му да свършат като чистачи. В германиа всчко и всеки има вазможност да успее. Никога нуама да се варнем тук. В мизериата. А булгариа умира. Нема деца. Скоро ще изчечнете но никои ниама да плаче за вас зашото сте гадни хора
126
3
 
3
 
! Отговори
Toto преди 1 година
Да почва БХК да ги съди наред, всичките споменати държави.
125
0
 
21
 
! Отговори
бай брадър преди 1 година
Това и преди да изхарчите милионите за интеграция можех да ви го кажа. Да бяхте ги понаучили да спазват законите, цена нямаше да имате.
124
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братчеда се хвана о някаква програма з азаетос. Пратиха му трима роми, рода някаква. Псунаха ги, обучиах ги и нея си бачкаха, ама ти казвам, перфе! И след 4 седмици - аййде заплата. И ... до там. Няма ги. Звънеше се, ходеше се до адреса - няма жива душа! И след 7-8 дена .... нашите цъфват пак. Иват си с униформите, отиват си нарабта ... Чааакаааай малко, бе! Ко правите? Бачкаме, бате! Как така, бе! Ами свърши парата, бате ... ако имам пара, за ко да бачкам?
123
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз познавам роми, дето имат нови S класи, търся да купят втора и трета къща, къде за да обединят дворовете, кдъе да има за щерката, за сина, за братчеда ... И преди да кажете наркотици .... Аз ще кажа 15000 лева помощи - 3-те деця с какви ли не уреждания по документи. Мъжа и жената хем с ТЕЛК от БГ, хем па с по 2-3-4 години фиктивен стаж и безкрайаната безработица ... Абе яката далавера. Аз още 3 месеца имам и аз така минавам, па съм си бегенце!
122
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храним едно котило на наш гръб ,а аз съм с тежко заболяване и работя отделно на пълен трудов ден и си заслужавам и пенсията и заплатата ,а те какво правят!
121
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО ВСЯКО РОМЧЕ УЧИТЕЛ+МЕДИАТОР.С ДРУГИ ДУМИ ДВАМА НА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА СТОЯТ НА ГЛАВАТА НА РОМЧЕТО БЕЛКИМ СЕ ИНТЕГРИРА!В ТОЗИ СМИСЪЛ ИНТЕГРАЦИЯТА ИМ СТАВА МНОГО СКЪПА.НЕЩО,КОЕТО ОБЩЕСТВОТО НЕ МОЖЕ ВЕЧЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ,ТЪЙ КАТО ИМА И МНОГО БЪЛГАРИ,КОИТО ИМАТ НУЖДА ОТ ТАКАВА ПОДКРЕПА.И ЗАТОВА СЕ ПОЛУЧАВА ОБРАТНАТА ДИСКРИМИНАЦИЯ.НЯМА КАК ПО-МАЛКО ОТ 1 МЛН. РАБОТЕЩИ ДА ПЛАЩАТ И ЗА 2 МЛН. РОМИ.
120
3
 
5
 
! Отговори
ОСМАН преди 1 година
Разликата между трима турци и петима роми е само бройката!
119
0
 
23
 
! Отговори
до 132 преди 1 година
Ромите са индийци, да. Но в Индия има кастова система и те са били от най-низшата каста. Смятало се е като осквернение даже да пипнеш някой от тях. Но в България идват по времето на турците като правят дребни неща за аскера - подкови, седла, изделия от кожа. После на комунистите в България им идва гениалната идея да им се раздадат жилиша, къщи и т.н. За да могат да нямат тоя скитнически начин на живот. И? Къща, жена, работа задължително = 20 деца. Сега е 20 деца = плащай СУЦЯЛА или си расист?
118
7
 
1
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
че са били извън България. Тука по=принцип е много поп трудно. Имат изграден негативен профил (има си причини, за това), но и възможностите които получават са нищожни. Тука в България, като цяло е доста п-трудно.
117
3
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
за съжеление, в България няма как да се интегрират, защото са си създали собственград в града или село в селото. Немогат да си позволят или не искат да си позволят, да живеят сред българи или други малцинства в България. На запад интеграцията им е далеч по сполучлива, защото самите те се стремят да спазват правила. Отделно имат възможности да работят всичко, а децата им израстват наравно с други деца от други държави. Получава се тяхното на запад, и тези които са се върнали (малцина), си им личи
116
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първа стъпка в интеграцията - разкарване на мешеретата и контрола на ромската мафия.Втора стъпка - за всяко провинение - наказание.Ако детето не е на училище - родителя отива да работи в затвор, за да учи детето в пансион, откъснато от мафията.Трябва да им стане много зле, като крадат, спират децата си от училище и ги продават, за да имат желание. Докато обаче са основните "гласоподаватели", това не може да го очакваме.
115
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога да учат като вече на 11год имат деца.....И разчитат държавата да ги храни и плаща всичко...Като гледам ,скоро вече ще се пиша и аз ц.иганин! Какви ги дрънкам..Побъркахте ни вече ..!!
114
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ СЪМ РАБОТИЛ С РОМИ И НИКОГА НЕ СА БИЛИ ДИСКРИМИНИРАНИ,ВИНАГИ СА БИЛИ ТРЕТИРАНИ НА РАВНО С НАС,НО ТЕ НЯМАТ ЕЛЕМЕНТАРНО ЧУВСТВО ЗА ДЪЛГ ИЛИ ПОНЕ МИНИМАЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЩО...ЕДИН ДЕН ИДВА НА РАБОТА,ДВА НЕ ИДВА...КАЗВА МУ СЕ,ЧЕ В 8 ЧАСА ТРЯБВА ДА Е НА РАБОТНОТО МЯСТО,ТОЙ ИДВА В 10-11 ЧАСА...И НАКРАЯ КАТО ГО ИЗГОНЯТ КАЗВА:АМИ ВИЕ МЕ МАХАТЕ,ЗАЩОТО СЪМ РОМ...
113
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Риши Сунак - Рошко ще ги оправи
112
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То това племе нема интегриране, ако ще и в Бъкимгам да им построят гето.
111
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото много добре се интегрираха във Франция например. Онези там най-демонстративно изритаха катуна от държавата си