Правителството на Германия одобри план за узаконяване на канабиса

Не е ясно дали планът ще бъде одобрен на европейско ниво
26 окт 2022 14:08, Елка Василева
70
Правителството на Германия одобри план за узаконяване на канабиса
Снимка: архив, БГНЕС

Германското правителство проправи днес път за легализиране канабиса, но въпреки това все още не е ясно дали планът ще бъде одобрен и на европейско ниво, предаде ДПА.

Още по темата
Според плана, който е одобрен от кабинета на канцлера Олаф Шолц, канабисът и активното вещество тетрахидроканабинол (ТХК) законово вече няма да се считат за наркотици.

Купуването и притежанието на до 30 грама канабис няма да бъде наказвано, отглеждането за лично ползване ще бъде позволено до определен лимит, а продажбата в „лицензирани специализирани магазини“ и вероятно аптеки също е възможна за възрастните.

Все пак предстои да се разбере дали това ще се случи в действителност, тъй като правилата на Европейския съюз може да попречат на Германия да узакони канабиса.

Според плана, одобрен от кабинета, международната законова рамка предлага „ограничени възможности за прилагане на проекта на коалицията“. В коалиционното споразумение лявоцентристката Германска социалдемократическа партия на Шолц, пропазарната Свободна демократическа партия и „Зелените“ се съгласиха да въведат „контролирано разпространяване на канабиса на възрастни с потребителски цели в лицензирани магазини“.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
1
 
! Отговори
Batman преди 1 година
Ето доказателства че дявола работи с правителството.. явно на тоя му е харесал канабчето и няма са се изненадам и дрогите и какви ли не престъпления ще се озаконят..Защото реално то като си прие канабиса ще пребие някой а благодарение на дяволчето узаконил престъпленията.. господ да го смъмри..
58
0
 
8
 
! Отговори
Контрол и акциз. преди 1 година
В България канабиса е нелегален и всичко се прави натъмно. Сравнете го с алкохола и цигарите? От там държавата събира данъци и акциз. Да не отваряме дума че вероятно е канабиса е най-малко вредния от трите. Тук ще кажат, можел да доведе до депресия. Да може, с всичко може да се прекали. Алкохолизма също не е хубаво явление. Но рака на белия дроб или кръвта дето цигарите го причиняват е най-лошото от трите.
57
0
 
7
 
! Отговори
Да ви припомня преди 1 година
През социализма и до към края на 90-те години канабиса в България не беше криминализиран. Полицията можеше само да те глоби ако пушиш на обществено място. И да ви кажа през социализма се пушеше много. Изобщо не е е вярно че тогава е нямало наркотици. Имаше си. През България минаваха големи канали на Хероин към западна Европа. БКП ги контролираше срещу солиден процент. А канабиса се отглеждаше свободно в България. ТКЗС имаше хиляди декари засети с канабис. За коноп и за храна на животни.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и в България
55
2
 
5
 
! Отговори
Едгар Хувър преди 1 година
"Борбата с наркотиците създава организираната престъпност"Ако трябва да гоним някаква общочовешка логика, контролът върху наркотиците би следвало да е в ръцете на здравното министерство, а не на правосъдното.Всички зависими са на първо място болни хора, които следват да бъдат лекувани, а не да бъдат обявявани за престъпници априори..
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията си е платила на доста коментиращи да пишат, че не било хубаво да се легализира марихуаната хахаха А на тези, които го правят безплатно ще им споделя, че заради тяхната глу_пост, България се превърна в страната на престъп_ниците и прос_титутките. Докато не се легализират наркотиците и проституцията, разни молу_умници ще карат джипове за 200 бона, а вие ще събирате стотинки за храна. Даже и идея си нямате колко пари ще спечели държавата (а не мафията), ако тези неща са легални.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Карлуково-3 - И аз нямам време да обяснявам, че умрели от марихуана няма, но виж от алкохол всички познаваме. Също нямам време да обяснявам, че зависимостта при марихуаната е много слаба - само психическа и абстиненцията трае 2-3 дни. Кафето и цигарите също са наркотици. Прав си, че първата стъпка за отказването на наркотиците е да осъзнаеш, че си наркоман. Всички пушещи цигари и пиещи кафета сме наркомани. Осъзнавате ли го? Другите (пушещи марихуана или приемащи други наркотици) си го знаят.
52
0
 
5
 
! Отговори
Velos преди 1 година
Ех стадо, стадо за кой път ще ви напиша тук няма да има легализация заради приходите на мафията. Второ всички тия заклеймяващи легалната трева да си помислят какво купуват децата им от кварталния дилър. Обработена ,,надрусана,, тревка да ги зариби и по лошото с химикалите да ги превърне в збърканяци. Не сте ли забелязали напоследък колко джендърчета са се нароили? Не е само модно течение...
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 49 В родината ти Русия, другаря путин е позволил на робите да притежават до 6гр. трева. До 2004 е било позволено в русия до 20гр.
50
0
 
1
 
! Отговори
До логиката преди 1 година
Ай ся се опитай да дефинираш основните вреди от употребата на канабис и после ги сравни с вредите нанасяни от другите изброени от теб забранени неща..
49
3
 
5
 
! Отговори
Канабисът преди 1 година
не е наркотик в класическия смисъл на думата, само е посочен като такъв.Няма физическо пристрастяване към него за разлика да речем от алкохола, тютюна, та и захарта дори.Няма и летална доза.Не можеш да умреш от предозиране с канабис.А Карлуковеца да го светна, че повече от 30години употребявам канабис ежедневно и съм доста по-добре и психически и физически от повечето си съученици..Инак има безспорно един ефект/дефект от редовната употреба..Рязко убива амбициите..
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логиката на тези за легализация на марихуаната е, че ако се легализира употребата ще спадне. Хаха, значи направо да легализираме всичко забранено - убийства, изнасилвания, педофилия, зоофилия, канибалство, подкупи на длъжностни лица, т.н. Направо да живеем без закони и правила, и всичко да е разрешено.
47
0
 
1
 
! Отговори
хе хе преди 1 година
До 42 Ето типичен пример за тесногръдие аз (в случая ти) пия алкохол, затова не е лошо да се пие, обаче ти (в случая аз) пушиш трева, затова е лошо. Кой ти каза, че няма разумни граници при марихуаната?. - от 5 години въобще не пия и се чувствам супер, като прероден. А от наркотици въобще не разбирам, защото дори не съм ги виждал с очите си.
46
6
 
2
 
! Отговори
Карлуково-3 преди 1 година
Ако някой наистина иска да научи за пораженията от марихуаната и алкохола, има един американски специалист с най-популярните в света подкасти на тази тема. Проверете в Ютюб - Andrew Huberman. Аз нямам време да се занимавам с наркоманчета, предстои ми работен ден. Първата стъпка на един наркоман е да разбере, че е наркоман. Всичко най-добро и успех!
45
0
 
4
 
! Отговори
До Карлуково преди 1 година
Аз съм против Русия и не пуша марихуана. Към кой отбор ме слагаш??
44
1
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Какъв Путин се??? Русия е най-наркоманизираната и алкохолизирана държава в света, нека първо да си оправи собствената ко чина.
43
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно много пушачи на марихуана има и у нас. Путин ще ви оправи.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно като има някакви закони е спряло да се употребяват наркотици или пък са спрели проституцията. И тука някакви стожери на моралността където се наливат системно с алкохол и (или) са пристрастени към цигарите, обясняват колко била лоша тревата
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Много по-малко са от случайте на пияни шофЬори.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До Анонимен 35. Но съм видял много катастрофи и загинали по пътя в следствие на напушени шофиори." - Аз съм виждал повече следствие на пияни шофьори. Трябва ли да се забрани алкохола тогава?