Правителството на Германия одобри план за узаконяване на канабиса

Не е ясно дали планът ще бъде одобрен на европейско ниво
26 окт 2022 14:08, Елка Василева
70
Правителството на Германия одобри план за узаконяване на канабиса
Снимка: архив, БГНЕС

Германското правителство проправи днес път за легализиране канабиса, но въпреки това все още не е ясно дали планът ще бъде одобрен и на европейско ниво, предаде ДПА.

Още по темата
Според плана, който е одобрен от кабинета на канцлера Олаф Шолц, канабисът и активното вещество тетрахидроканабинол (ТХК) законово вече няма да се считат за наркотици.

Купуването и притежанието на до 30 грама канабис няма да бъде наказвано, отглеждането за лично ползване ще бъде позволено до определен лимит, а продажбата в „лицензирани специализирани магазини“ и вероятно аптеки също е възможна за възрастните.

Все пак предстои да се разбере дали това ще се случи в действителност, тъй като правилата на Европейския съюз може да попречат на Германия да узакони канабиса.

Според плана, одобрен от кабинета, международната законова рамка предлага „ограничени възможности за прилагане на проекта на коалицията“. В коалиционното споразумение лявоцентристката Германска социалдемократическа партия на Шолц, пропазарната Свободна демократическа партия и „Зелените“ се съгласиха да въведат „контролирано разпространяване на канабиса на възрастни с потребителски цели в лицензирани магазини“.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се легализират всички наркотици и употребата ще се намали
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проституцията и наркотиците трябва да са легални. При първото така се гарантира, че жените ще минават редовно медицински прегледи и няма да ги бият свод_ници. При второто се гарантира, че качеството ще е добро. Освен това така ще има повече пари от данъци, по-малко пари за мафията и не на последно място няма да е толкова сладко да го правиш, защото няма да е забранения плод. В Холандия откакто е легализирана марихуаната, броя на пушещите е намалял. Елемен_тарно е, но не е за елемен_тарни хора...
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35. Но съм видял много катастрофи и загинали по пътя в следствие на напушени шофиори.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хе хе - "за тези дейности съм съгласен, но не и за опиатите. Алкохола само в разумни граници." - Ето типичен пример за тесногръдие аз (в случая ти) пия алкохол, затова не е лошо да се пие, обаче ти (в случая аз) пушиш трева, затова е лошо. Кой ти каза, че няма разумни граници при марихуаната? Има хора, които лекуват дори ракови образования благодарение на мехлеми, масла и др. от канабис. Колко човека познаваш (или за колко си чувал), които са умрели от алкохол и колко от марихуана?
35
3
 
2
 
! Отговори
Карлуково-2 преди 1 година
Като илюстрация на първия ми коментар, са коментарите на няколко ползващи редовно марихуана. Същите коментират редовно срещу Русия и България като коментарите им липсват всякаква причинно-следствена връзка, а постоянната им депресия е ясно доловима. Колкото до "математика" - над 50% от моята математическа гимназия пропаднаха не защото не научиха математика и физика, а защото не проумяха, че живота е маратон и изисква цял живот да се развиваш, както професионално така и като човек.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре дошли в новия световен ред. Напълно здрави хора умират от инфаркти на по 25-30 години; спортистите са наркомани; управляват ни алкохолици и педофили, които живеят по 100 години; жените се еват повече от мъжете, а мъжете станаха по-чувствителни от жените. Всичко живо е с депресии, паник атаки, фобии, и на диети.
33
5
 
5
 
! Отговори
Карлуково-1 преди 1 година
Пушенето на марихуана скапва човека. Канабисът в началото на ползване наистина се пише, че повишава временно креативността, но след това настъпват необратими процеси в мозъка. Хората пушат марихуана по две причини - отделяне на допамин (чувство на удоволствие) и релаксиращ ефект. След привикването на организма настъпват необратими процеси - перманентно чуство на безпокойство, депресия и шизофрения. Малко по-добро от алкохола защото скапва само мозъка, но не и черния дроб.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ми е Ямайка. Гетото. Всичко живо Боб Марли и Снууп Дог. Новия химн на ЕС ще бъде "Ай гот хай". Да затворим белите хора в зоопаркове и да ги пишем изчезващ вид.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Легализирайте и флака-та. Тя е още по-яка от канабиса. По улиците ще търчат зомбита и ще ги гърмим с помпи и молотовки като по видеоигрите йееее
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не пуша нищо и не ми дреме особено.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в България толкова много хора пушат трева. Включително полицаи, съдии, адвокати, доктори, аве от всякакви нива на обществото. Трябва поне да се декриминализира. Употребата на трева НЕ ТЕ ПРАВИ ПРЕСТЪПНИК. Не съм видял нито един напушеб човек да става агресивен, за разлика от алкохола
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това по линия на европейските ценности ли ни се стовари на главите?
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хе хе 30 Алкохола е опиат също
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В медицинския канабис няма нищо лошо, и е единствено спасение за много хора с непоносими болки, при редица заболявания, като артрит например! Използването като дрога е съвсем друг въпрос, и в нормалните развити общества, системата спокойно може да различи и контролира тези му две приложения! В България не знам...
25
1
 
2
 
! Отговори
хе хе преди 1 година
До 18 Гледането на филми, ходенето на театър, пиенето в кръчмата, компютърните игри и много други дейности са бягане от реалността, с цел развлечение. Това, че малкото ти мозъче не може да го проумее си е негов проблем. - за тези дейности съм съгласен, но не и за опиатите. Алкохола само в разумни граници.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си пожелаем, скоро и у нас! :)
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно, тука после се чудят що се трепат някакви наркомани постоянно.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В общия случай 95% от употребяващите са тотални аутсайдери." - Изказване на типичен "зубър". хахаха Хващам се на бас, че си бил такъв в училище.А иначе щом аутсайдери (по твоите думи) като мен и МНОООГО мои познати (поне 30-40 мога да изброя) взимаме по 3-4К месечно чисто,значи аз съм ОК зубърчета като теб да ме причисляват към аутсайдерите.И между другото бях един от най-добрите математици в най-доброто училище в областта (Математическа гимназия),нищо че пафках и още пафкам.Аутсайдер бате хаха
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние в Болгария сме против, нали все пак и мафията трябва да яде някак си? И без това сме консервативни, тия западни либерални общества нищо не разбират, ние сме най-умната нация на света!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това като бях малак прескачах с колелото алкохолици налегнали по градинките