Швеция вижда "тревожни" аспекти в данъчния кредит за елколи в САЩ

Подкопава ли Вашингтон трансатлантическото търговско сътрудничество?
31 окт 2022 14:04, Йоана Цонева
18
Швеция вижда "тревожни" аспекти в данъчния кредит за елколи в САЩ
Снимка: БГНЕС

Швеция се присъединява към Франция и Германия в изразяването на загриженост относно новите данъчни облекчения за електрически превозни средства в САЩ. Стокхолм ще използва предстоящото си председателство на Съвета на ЕС, за да настоява за "подобряване" на трансатлантическите отношения по този въпрос, заяви новият шведски министър на търговията, съобщи БГНЕС.

В интервю за "Politico" преди неформалната среща на министрите на търговията в Прага Йохан Форсел, новоназначеният министър на търговията на Швеция, заяви, че Стокхолм споделя опасенията на Берлин и Париж относно американския закон за намаляване на инфлацията. Той представлява намаляване на данъците и енергийни облекчения за компаниите, които инвестират на територията на САЩ, и стимулира американските потребители да "купуват американско", когато става въпрос за закупуване на по-екологичен автомобил.

Франция и Германия отбелязаха, че ЕС не може да остане безучастен пред новите американски мерки и трябва да отвърне на удара.

Френският президент Еманюел Макрон вече призова за приемането на "Закон за купуване на европейски автомобили", за да се защитят регионалните производители на автомобили.

Форсел заяви, че ще "подчертае" тези опасения пред търговския представител на САЩ Катрин Тай по време на двустранна среща в рамките на срещата на ЕС в Прага, която вероятно ще бъде доминирана от трансатлантическия спор.

Швеция ще се стреми да направи "каквото може, за да подобри отношенията между ЕС и САЩ. В същото време ... има някои елементи в Закона за намаляване на инфлацията, които са обезпокоителни и не са в съответствие с правилата на СТО", заяви Форсел.

Още по темата
След Чешката република Швеция ще поеме председателството на Съвета на ЕС през януари. Страната ще представи приоритетите си за председателството след няколко седмици, но напредъкът по споразуменията за свободна търговия с Австралия, Нова Зеландия, Индия и Индонезия ще бъде на първо място в дневния ред на Стокхолм.

"От много години Швеция се фокусира върху това да има много свободен търговски подход. ... Да имаме тази отворена свободна търговия, основана на правила международна търговия, разбира се, е една от основните ни амбиции", каза министърът на търговията.

Що се отнася до Китай, министърът заяви, че ЕС трябва да продължи "да укрепва конкурентоспособността и устойчивостта на [блока]". Той заяви, че отношенията между ЕС и Пекин следва да се осъществяват чрез "диалог с Китай", който "е в съответствие с общите ни интереси".

"Това ще бъде една много важна задача по време на председателството: да отстояваме много ясна и твърда позиция по отношение на Китай", добави той. "Китай се движи в посока, която в някои аспекти е обезпокоителна."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
3
 
! Отговори
еми няма преди 1 година
избор, чакаме всеки момент да излезе ел путинобил но украинците със съпротивата си пречат на проекта да се реализира навреме
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наивниците искат "да има много свободен търговски подход. ... Да имаме тази отворена свободна търговия, основана на правила международна търговия" в отношенията със САЩ. Няма как да стане Минкее. САЩ правят всичко възможно да са добре, включително и на гърба на ЕС, а последният приема всичко това доброволно без следа от съпротива и грижа за собствените си граждани. Да се лишиш доброволно от евтини енергоносители, само защото САЩ са решили да водят война с Русия чрез Украйна, си е за сметка на ЕС
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е лубе за китка. Американците си гледат интереса. Китайците пък станаха толкоеа големи, че изкупуват европейските фирми. Тепърва ще берем гайлето на "свободната" търговия.
9
1
 
15
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 1 година
Някой в тая Европа най-накрая ще стопли ли, че САЩ им го навират целиот без вазелин. САЩ искат да погребат Европа, затова я накараха да си съсипе индустрията в тия санкции и други такива глупости. Там си пазат икономиката яко и съсипват нас.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вий ко си мислите?? Че ще ви оставят да се возите на кола докато ви прилошее ли??? Свърши тая...
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 - Прекарахме 30 години, да учим децата, кво е лошо, да има такава полтика, кво е хубаво да се думкаш с хилядите продукти на Нестле, Кока Кола, а филмите на Дисни са едва ли не религия ... Особено тея след 2008-а.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес има и още информация за дискриминационна политика на Щатите спрямо ЕС. Надявам се да я отразите.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сори, ама Една мазда, дето ми е 16 000 евро, вие сте я натаксували до 27000 Евро, а после една Тесла, дето е 55000 евро, вие сте я резнали с паро от ВАШИТЕ ДАНАКОПЛАТЦИ НА 48000 евро. Ке ме прощавате, ама каква е тая глупост? Бедния плаща за богатия! После беднивт няма щл ораво да паркира на мястото на богатия. После богатият зареждал безплатни, а на бедният му бичим оче такси върху горивата и слвд 5 години му казваме, да не кара повече ... Социална политика, ама друг път ...
4
1
 
8
 
! Отговори
българина преди 1 година
просто и ясно от 28.02.2022!!!!!!!America defeats Germany for the third time in a centuryBy Michael Hudson (Posted Feb 28, 2022.Originally published: Michael Hudson Blog on February 28, 2022 (more by Michael Hudson Blog) но германците са прекалено тъ пи за да го видят!
3
6
 
14
 
! Отговори
Долу ЕС преди 1 година
европа си помисли, че като нарита сводника Русия, който и плащаше добре, другия сводник ще и плаща двойно, пък то стана без пари! хем ще я и бат хем без пари!!! когато се изгони и последния американски войник ит европа, тогава ще приключи колониалния статут
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протекционизма ми се струва страшно ценна идеология в последно време. Каква полза имаме ние факта че носим китайски обувки и ядем турски домати? Отговора е отрицателна полза! Ние зорлем държим нашия пазар отворен за да може Германия да изнася коли за Китай и Турция.
1
3
 
8
 
! Отговори
Дедо Ташунко преди 1 година
Като ви спрат и конфискуват колите, всички ще ми завиждате на Магарцедеса!