ЕК: Съветът на ЕС да гласува за България в Шенген

Разширяването на Шенген ще повиши сигурността
16 ное 2022 14:45, Елка Василева
21
ЕК: Съветът на ЕС да гласува за България в Шенген
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия призова днес Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство. Това се посочва в съобщение на комисията.

Още по темата
Уточнява се, че днес еврокомисарите са били запознати с оценка на значителните постижения на трите държави в прилагането на правилата за Шенген. В продължение на години тези държави допринасят значително за добрата работа на Шенгенското пространство, включително при пандемията и наскоро, откакто са изправени пред последиците от войната в Украйна, се посочва в съобщението.

Макар трите държави да са обвързани отчасти с правилата за Шенген, проверките по границите с другите страни от ЕС са запазени, отчита комисията. Пълното присъединяване към Шенгенското пространство е изискване за тези държави и следователно трябва да им бъде разрешено да се присъединят, щом изпълняват условията, се посочва в съобщението.

Комисията настоява, че разширяването на Шенген ще повиши сигурността с допълнителна защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество. Според оценката премахването на граничните проверки ще спести време и ще улесни хората и бизнеса.

България е въвела силно управление на границите с ефективно наблюдение и систематични гранични проверки. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет чрез международното полицейско сътрудничество, включително с Европол. Шенгенската информационна система е добре изградена. България показа, че разполага с необходимите структури, които да гарантират спазването на основните права, като осигурява достъп до международна закрила и спазва забраната за отблъскване на мигранти, се допълва в становището на ЕК.

Румъния също е поощрена за граничната охрана, борбата с незаконната миграция и трафика на хора.

България и Румъния успешно завършиха процеса на оценка по Шенген през 2011 г., Съветът на ЕС призна завършването на процеса на оценка в две отделни заключения, но не е взето решение за премахване на вътрешните граници повече от 11 години, отчита комисията. Предвид времето, изминало от 2011 г., както и с оглед укрепване на взаимното доверие и като се отчитат промените в шенгенските правила от 2011 г. насам, България и Румъния направиха съвместно изявление в Съвета на ЕС през март 2022 година. България и Румъния поканиха експерти на доброволни начала, съгласувано с ЕК, за да се запознаят с прилагането на промените, отбелязва комисията.

Отчита се, че новата проверка през октомври тази година е потвърдила, че България и Румъния не само са продължили, но и значително са разширили прилагането на правилата. Двете държави са доказали, че са пример за прилагането на шенгенските правила, заявява ЕК. Изразена е също положителна оценка за Хърватия.

Комисията пояснява, че на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува по въпроса за пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Допълва се, че наскоро Европейският парламент подкрепи приемането на трите държави в Шенген и призова за решение до края на годината.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
Пак няма да ни приемат
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как да излезем от там ако решим? Ако не можем да излезем, значи сме в капан. Само от капан не се излиза. Така че, Днес бг, напишете процедурата по излизането.
12
2
 
17
 
! Отговори
Ако България преди 1 година
влезе в Шенген, колко македонци ще станат българи за една нощ? Ще има "Я сом булгарин, бе! И дедо ми е бил булгарин! Целата рода сме булгари!"
11
0
 
6
 
! Отговори
Аре бе, Шенген! преди 1 година
Не щеш ли да се обогатиш с около 6,5 милиона мигранти?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помнители, че Англия смяташе, че половин България ще се изнесе там като паднат визите? Тогава и Нидерландия до последно ни спъваше. Сигурно и САЩ ги е страх. Но така или иначе пак Нидерландия ни пречи и сега. Може би пък имат право. Това е клубът на богатите и уредени страни. И понеже не сме били колонизатори като богатите страни сме много далече от техният стандарт на живот. Не бих се учуди, ако мислят за нас щ, че сме всички с т ъ м е н цвят на кожата...
9
0
 
18
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Абе то техния Шенген не е по малко разграден двор. Справка Джунглата на Кале и всекакви там мигранти дето всеки ден убиват и изнасилват. Ама карай, то ние явно сме зле с очите и слуха. А за ЕС, кято видиш Ш Мишел и ти става ясно.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата ни беше изобразена като клозет. Никога няма да гледат на нас като на равни.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес по западно европейския евронюз само за Хърватска говориха, че от януари е в Шенген и с евро
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сакън, голема грешка ще направят, по-голяма от вкарването на кенеф0 у ЕС
5
9
 
13
 
! Отговори
Един с една преди 1 година
Айде нема нужда....видехме в Ес кво стана...тотал щета....не ви щем шенгену !!!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тази разградена граница скоро няма да видим Шенген. Май се оказа, че пречката не е само небоядисаната будка, както разправяше ББ навремето.
3
3
 
4
 
! Отговори
Гешев не се срамувай преди 1 година
Главният прокурор Гешев били си показал приятелите - полицаи воайори, главорези, мафиоти, Двуметрови мутри !Гешев за познай ни с приятели си!
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма да ви пуснат роби, няма. само говорят вече 20г но на запад не ви искат защото сме на ниво Сомалия.
1
6
 
17
 
! Отговори
М преди 1 година
Нидерландкия парламент гласува, че са ПРОТИВ. Датчаните също не са съгласни. За да влезем, трябва пълно единодушие. Няма как да стане. Не знам защо се дъвчи тази тема.