Г-20 с декларация за инцидента в Полша: Това не трябва да е епоха на война

Конфликтът в Украйна е "изострил проблемите на световната икономика"
16 ное 2022 12:16, Нели Христова
76
Г-20 с декларация за инцидента в Полша: Това не трябва да е епоха на война
Снимка: БГНЕС

Участниците в срещата на върха на Групата на двадесетте (Г-20) в Бали одобриха декларация за резултатите от събитието. Документът съдържа повече от 50 точки.

По-специално, повечето страни от Г-20, както се отбелязва в документа, "категорично осъждат войната в Украйна", но сред тях има и "други мнения за ситуацията“. Освен това в доклада се посочва, че конфликтът в Украйна е "изострил съществуващите проблеми на световната икономика".

„The Economic Times“ съобщи, че Индия е изиграла ключова роля при определянето на компромисния език на декларацията. Ню Делхи също така се е опитал да измести установения от Запада фокус върху конфликта в Украйна към глобалните икономически и финансови проблеми.

Ето кои са основните тези в документа.

Икономически проблеми

"Г-20 отбелязва проблемите с наличието на енергия и подчертава значението на съобразяването на цената на предлагането ѝ с търсенето. Участниците в срещата на върха се ангажират да се борят с енергийната бедност в световен мащаб и да осигурят стабилност на енергийните пазари. Посочено е, че е важно "да се ускори и гарантира преходът към чиста, устойчива, справедлива, достъпна и приобщаваща енергия".

Страните от Г-20 отбелязват, че проблемите в световната икономика, макар и съществуващи, са се задълбочили от кризата в Украйна. Тя "ограничава растежа, увеличава инфлацията, нарушава веригите за доставки, увеличава енергийната и продоволствената несигурност и рисковете от финансова стабилност".

Отделно се посочва, че редица държави са изразили и "други мнения и различни оценки на ситуацията и санкциите". В декларацията се подчертава необходимостта хуманитарните дейности да бъдат извадени от обхвата на санкциите.

Същевременно централните банкери от Г-20 са твърдо решени да постигнат ценова стабилност.

Страните от Г-20 подчертават значението на зърнената сделка и се застъпват за продължаване на нейното прилагане от "всички заинтересовани страни".

Те също така подкрепят отворената, прозрачна и недискриминационна търговия със селскостопански стоки и се противопоставят на налагането на забрани и ограничения върху износа на храни и торове, които не отговарят на стандартите на Световната търговска организация.

Те възнамеряват да предприемат спешни действия за предотвратяване на глада чрез "подобряване на веригата за доставка на храни и ускоряване на прехода към устойчиво селско стопанство. Държавите от Г-20 очакват от ФАО и Световната банка резултатите от работата по глобалната продоволствена сигурност.

Страните от Г-20 възнамеряват също така да подкрепят въвеждането на иновативни методи и технологии в селското стопанство.

Конфликти и перспективи за ядрена война

В декларацията се посочва, че повечето страни от Г-20 осъждат военните действия в Украйна, тъй като те "причиняват огромно човешко страдание и изострят съществуващите проблеми в световната икономика". Но в същото време има и "други гледни точки за ситуацията", се отбелязва.

Настоящата епоха, призовават страните от Г-20 в заключителния документ, не трябва да се превръща в епоха на война. Употребата или заплахата за употреба на ядрени оръжия е неприемливо. Всички участници в срещата на върха защитават принципите, залегнали в Устава на ООН, и подчертават значението на дипломацията и диалога.

Срещу тероризма и корупцията

Участниците в срещата на върха потвърдиха ангажимента си за нулева толерантност към корупцията, като продължават да "укрепват и изпълняват ангажиментите и задълженията си по отношение на усилията за борба с корупцията, включително чрез правно обвързващи инструменти".

Лидерите също така призоваха за засилване на борбата срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
8
 
! Отговори
На снимката : преди 1 година
група разгонени безполови сатаняги доволни от участието си във война на чужда територия...
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един път, два пъти, третия път.... ще има масов рев от блатото.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Декларацията на Г20 е още по рано вчера и няма нищо общо с Полша но пак ни забляхосват нещо още със заглавието. Вервайте .
52
5
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Анонимен 54 Ща бе , теб не те ли е страх от руския атом ?
51
9
 
1
 
! Отговори
Ало , алоо ! преди 1 година
До Анонимен 44 На Путин Член 5 му е къс. Член 30-ти му трябва на убиеца.
50
0
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
шефът на цру е в киев и ракета кацна в полша дребна случаиност вдига сеизлишно шум а следва нещо по сериозно отвличат ни вниманието
49
5
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Брей 28 Кога Ердоган е застанал на страната на Путин ?Напротив. Ердоган е твърдо против войната и прави Путин разноглед.
48
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са мишоци, а разсъждават трезво, за разлика от кремльовското джудже.
47
6
 
1
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 година
До Анонимен 17 Глупости си написал. Русия трябва да разбере че не са в състояние да променят каквото и да е било глобалната политика. Да си седнат на голия зад-ник и това е.
46
11
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Надеждата че Путин ще се вразуми, не се оправдаха. Решил е да редуцира населението до 1 милиард умиращи хора . С преговори няма да стане. Путин никога няма да изтегли войските си от Украйна. Явно ще се наложи план Б. Голямата тояга.
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мишоци! Голям го вадят, но накрая все се прикриват. Страх ги е от руския атом!
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, сега двамата убити цивилни поляци, на чия сметка ще ги пишем?
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша забрави укронацистките кланета и от омраза към Русия взе страната на украйна но много активно което беше и е грешка. Умерената политика всеки случай е по добре по дипломатично
42
1
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
До Анонимен 10. Те американците и в Югославия използваха руски ракети, че падаха у нас.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналия месец, като падна американска ракета край Белгород на руска територия - от Америка беше изстреляна, нали? )))
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окрайна да си сяда на Д- то, да не я седне бачо Путин!!!
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето какво казаха тия лидери на поляците: "Полша, Полша, търпи ти, търпи! То и други ракети може да паднат, ама ти, Полша, търпи!"
38
1
 
12
 
! Отговори
Най-точния преди 1 година
Коментар е първият: "Ядат и пият в Бали и хич не им пука"
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ястребите искали член 5 срещу Русия. Но не искали ТЯ да използва ядрени оръжия.
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде всички войнолюбци-Шаламанки, Тагаревци, Даниел Митовци, Асен Аговци, Плевнелиевци, Пасите и др. които са за даване на оръжие на Украйна, да отговарят за последствията! Въоръжавай Украйна, за да те обстрелва с ракети...Може и грешка да е, но това не ги оправдава! Подобни "грешки" водят до световна война!