Г-20 с декларация за инцидента в Полша: Това не трябва да е епоха на война

Конфликтът в Украйна е "изострил проблемите на световната икономика"
16 ное 2022 12:16, Нели Христова
76
Г-20 с декларация за инцидента в Полша: Това не трябва да е епоха на война
Снимка: БГНЕС

Участниците в срещата на върха на Групата на двадесетте (Г-20) в Бали одобриха декларация за резултатите от събитието. Документът съдържа повече от 50 точки.

По-специално, повечето страни от Г-20, както се отбелязва в документа, "категорично осъждат войната в Украйна", но сред тях има и "други мнения за ситуацията“. Освен това в доклада се посочва, че конфликтът в Украйна е "изострил съществуващите проблеми на световната икономика".

„The Economic Times“ съобщи, че Индия е изиграла ключова роля при определянето на компромисния език на декларацията. Ню Делхи също така се е опитал да измести установения от Запада фокус върху конфликта в Украйна към глобалните икономически и финансови проблеми.

Ето кои са основните тези в документа.

Икономически проблеми

"Г-20 отбелязва проблемите с наличието на енергия и подчертава значението на съобразяването на цената на предлагането ѝ с търсенето. Участниците в срещата на върха се ангажират да се борят с енергийната бедност в световен мащаб и да осигурят стабилност на енергийните пазари. Посочено е, че е важно "да се ускори и гарантира преходът към чиста, устойчива, справедлива, достъпна и приобщаваща енергия".

Страните от Г-20 отбелязват, че проблемите в световната икономика, макар и съществуващи, са се задълбочили от кризата в Украйна. Тя "ограничава растежа, увеличава инфлацията, нарушава веригите за доставки, увеличава енергийната и продоволствената несигурност и рисковете от финансова стабилност".

Отделно се посочва, че редица държави са изразили и "други мнения и различни оценки на ситуацията и санкциите". В декларацията се подчертава необходимостта хуманитарните дейности да бъдат извадени от обхвата на санкциите.

Същевременно централните банкери от Г-20 са твърдо решени да постигнат ценова стабилност.

Страните от Г-20 подчертават значението на зърнената сделка и се застъпват за продължаване на нейното прилагане от "всички заинтересовани страни".

Те също така подкрепят отворената, прозрачна и недискриминационна търговия със селскостопански стоки и се противопоставят на налагането на забрани и ограничения върху износа на храни и торове, които не отговарят на стандартите на Световната търговска организация.

Те възнамеряват да предприемат спешни действия за предотвратяване на глада чрез "подобряване на веригата за доставка на храни и ускоряване на прехода към устойчиво селско стопанство. Държавите от Г-20 очакват от ФАО и Световната банка резултатите от работата по глобалната продоволствена сигурност.

Страните от Г-20 възнамеряват също така да подкрепят въвеждането на иновативни методи и технологии в селското стопанство.

Конфликти и перспективи за ядрена война

В декларацията се посочва, че повечето страни от Г-20 осъждат военните действия в Украйна, тъй като те "причиняват огромно човешко страдание и изострят съществуващите проблеми в световната икономика". Но в същото време има и "други гледни точки за ситуацията", се отбелязва.

Настоящата епоха, призовават страните от Г-20 в заключителния документ, не трябва да се превръща в епоха на война. Употребата или заплахата за употреба на ядрени оръжия е неприемливо. Всички участници в срещата на върха защитават принципите, залегнали в Устава на ООН, и подчертават значението на дипломацията и диалога.

Срещу тероризма и корупцията

Участниците в срещата на върха потвърдиха ангажимента си за нулева толерантност към корупцията, като продължават да "укрепват и изпълняват ангажиментите и задълженията си по отношение на усилията за борба с корупцията, включително чрез правно обвързващи инструменти".

Лидерите също така призоваха за засилване на борбата срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във безсилието си зеленото наркоманче прибягва до провокации, подплатени от фащ. oсрайна трябва да се срине до основи и да изчезне от картата на земята
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сръбска е ракетата от Горна Баня за тези които помнят
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тия политици на снимките защо все се хилят като пачи? Не са ли загрижени за случващото се или са си пачи?
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сблъсък между НАТО и Русия иска само едно нищожество в света - това е зеления наркоман! да не загиват само те, да повлекат и други. вие ще си сърбате попарата която бъркахте 8 г. в донбас!
31
1
 
6
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Постигнат е компромис! Руска ракета, собственост на Украйна, е изстреляна по ракетите, собственост на Русия!
30
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците виждат, че запада почва да иска мирни преговори с Русия и сега се чудят как да въвлекат Нато във войната
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде вече всички разбраха че щом не казвате , е Украйна . То ако беше Русия щеше да се тръби чак в Магадаскар.... мишоци
28
1
 
12
 
! Отговори
кучегон преди 1 година
Това не било ракета, това било фойерверк, репетиция за новогодишната заря-проверка на Путин която ще "освети" и озвучи небето над цяла (ъъъ или тва което е останало от) Украйна.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин ако искаше да удари Полша, нямаше да е с една ракетка в някакво си село с един бракуван трактор.
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали е случайно? От началото на тоя конфликт онова наркоманче все върти и суче да вкара всички във световна война с Русия! Спрете с подкрепата за тоя, защото давате на хора, които не им пука за живота ви. Ако зависеше от Украйна до сега всички щяхме да сме на фронта да умираме за слава Украинье! Спрете да подкрепяте ония дето нарочно искат да ни вкарат във война!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повтаря се историята със сваления холандски пътнически самолет. С ракета руско производство, ама изстреляна от кой? Мълчание...
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже, вчера 20 мин онова наркоманче говори дрънканици пред Г-20. НАТО скочи ще обявява задействане на чл.5, демек война, Полша в бойна готовност.... а на края наркомана не знаел че неговите ракети убиват поляци, ама защо пък да не се възползва да взриви света с една Трета световна? Колко му е! Поне яко ще падат парички от военната машина. Е, някакви си хора ще умрат. Голям праз. И да не забравите - Слава Украине!
23
3
 
8
 
! Отговори
Красивата Елена преди 1 година
От 50г е предвидено цяла Европа да пламне и да се превърне в плац с/у Русия четем Полската преса'Варшава декларира ,че руската армия е нанесла ракетни удари с тактически ракети на Полска територия като е убила двама полски граждани.Руски ракети Калибър са ударили Лвьов и при опит да бъдат прехваната безуспешно от украински SS-300 са паднали на Полска територия.Предтекста за активиране на член 5ти на НАТО е налице Глобалистите се очаква да обяв война на Русия
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кажете, ако се окаже че ракета са изстреляли украинците , Украйна ще бъде ли обявена за агресор и че е нападнала НАТОвска държава и там 5-ти член нещо
21
2
 
11
 
! Отговори
Брей преди 1 година
Нещо палачинката се обърна, а?!Досега насъскваха Украйна , а сега -то било "малка "грешка и няма нужда от чл. 5.Що ли?! Демократите загубиха, Тръмп идва наново, Китай обяви бойна готовност и си поговори с Байдън, Турция застана открито зад Путини т.н.пак си избрахме грешната страна
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ето защо не е правилно да се стои на работа след работно време" ............................. Счита се за трудова злополука. Трактористите са загинали на работното място.
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как изведнъж всички мис ирки спряха да лаят за ракетата в Полша, щом се разбра че е Украинска?! Двойните стандарти докараха войната и сега продължават.
18
14
 
3
 
! Отговори
т39 преди 1 година
Блатная е виновна. Ако не бе стреляла по цивилни цели на чужда територия, нямаше да има паднали противоракети в Полша.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето защо не е правилно да се стои на работа след работно време. Дори в Америка не се гледа с добро око на това. Като свърши работното време трябва човек да си върви.
16
2
 
8
 
! Отговори
Г3й 20 преди 1 година
Активирайте, 4ка, 5тичката май ви е Много - дупките не побират толко!