Въпреки санкциите: ЕС дава милиарди за руски газ

Пълно ембарго върху руския газ никога не е било сериозно обмисляно
1 дек 2022 08:21, Нели Христова
87
Въпреки санкциите: ЕС дава милиарди за руски газ
Снимка: БГНЕС

През настоящата година Европейският съюз намали зависимостта си от руската енергия, като забрани вноса на въглища и подготви петролно ембарго. Но има една стока, чиито продажби в момента процъфтяват и която едва ли скоро я грози бойкот от страна на ЕС.

Вносът на руски втечнен природен газ се е увеличил с около 40% през годината, тъй като купувачите се борят да намерят заместители на намаляващите доставки на газ по тръбопроводите. Това е горчиво хапче за преглъщане за много членове на блока, който наложи свои собствени строги санкции на Кремъл, за да го лиши от средства за воденето на войната в Украйна. Между януари и септември ЕС е похарчил рекордните 12,5 млрд. евро за втечнен природен газ от Русия, което е пет пъти повече от година по-рано. Въз основа на данните от проследяването на кораби и пристанища, нарастващото търсене в страни като Франция и Белгия е помогнало на Русия да се превърне във втория по големина доставчик на втечнен природен газ за Северозападна Европа през тази година. Все още е далеч зад САЩ, но вече изпреварва Катар.

Преди началото на конфликта в Украйна през февруари руският тръбопроводен газ беше най-големият източник на гориво в Европа. Но откакто Кремъл започна да ограничава доставките, континентът е принуден да внася повече втечнен природен газ - както от Русия, така и от други страни, за да не остане без ток и за да попълни запасите си за зимата.

"Руският втечнен природен газ трябва да продължи да пристига", казва Ан-Софи Корбо, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет. Според нея "това е необходимо за глобалния баланс на втечнения природен газ: ситуацията и без това вече е достатъчно напрегната. Мисля, че много европейски страни биха били щастливи да си затворят очите“.

От всички европейски страни само Обединеното кралство и балтийските държави са спрели да купуват руски втечнен природен газ. Междувременно много купувачи в региона се въздържат да купуват руски петрол, а забраната на ЕС ще влезе в сила на 5 декември.

Пълно ембарго върху руския газ никога не е било сериозно обмисляно, като се има предвид недостигът на световни доставки и вероятността пазарът да се влоши още повече през следващата година. Въпреки това ЕС се опита да намери алтернатива. През март блокът се ангажира да замени почти две трети от вноса на руски газ през тази година, като повечето от новите количества ще дойдат от световния пазар на втечнен природен газ.

Сега руският газ представлява по-малко от 10% от доставките за региона, което е с повече от една трета по-малко от миналата година, но делът на втечнения природен газ от Русия е близо половината.

Данните от проследяването на корабите показват, че доставките в Европа далеч не са равномерно разпределени. Ако Обединеното кралство се е отказало от руския втечнен природен газ, товарите намират място другаде. Доставките за белгийските пристанища са се увеличили повече от два пъти между януари и октомври, докато доставките за Франция са се увеличили повече от два пъти с 60%.

Без ембарго

"Никога не сме говорили за работа по забрана на руския газ и ситуацията остава същата", заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг на 25 ноември.

Много от доставките на втечнен природен газ в света се осъществяват по дългосрочни договори, а купувачите често са големи корпорации, които обикновено не се контролират от правителствата.

Френската TotalEnergies SE например има 20% дял в най-големия руски проект за втечнен природен газ - Yamal LNG. И въпреки че компанията преустанови нови инвестиции в Русия и продаде някои активи, тя обеща да не се оттегля от Ямал, за да осигури доставките на газ за Европа, поне докато санкциите позволяват това. Total притежава и 19% от руската Новатек, която контролира проекта.

"В настоящата среда не може да има добри и лоши проекти за втечнен природен газ", заяви през октомври Леонид Михелсон, ръководител на Новатек. Компанията също така увеличава капацитета си: мащабният проект Arctic LNG-2 ще бъде стартиран още през следващата година.

Основният доставчик на тръбопроводен газ за Европа, държавният енергиен гигант ПАО "Газпром", също започна да доставя втечнен природен газ за региона. И докато големият проект в Далечния изток - Сахалин 2 - е насочен главно към азиатските дестинации, Русия има нов малък терминал на брега на Балтийско море, от който вече е осъществила първите си доставки за Гърция.

Това обаче не означава, че Русия няма да ограничи доставките на втечнен природен газ в бъдеще, както вече направи с тръбопроводния газ. Москва вече забрани доставките на свръхохладено гориво за бившето търговско подразделение на "Газпром", национализирано от Германия тази година. Някои купувачи изразиха и опасения, че руското правителство ще поиска плащане в рубли за втечнен природен газ, както вече направи с тръбопроводния газ през пролетта, но такова решение все още не е взето.

Повишаване на цените

Предстои да се види как нарастващата търговия с втечнен природен газ ще се отрази на руския бюджет, но правителството вече настоява за по-високи данъци върху печалбите на износителите на горивото. И въпреки че сега от Русия към Европа по тръбопроводи тече по-малко газ, Москва се възползва от високите пазарни цени.

Изглежда, че Европа няма друг избор, освен засега да продължи да купува руски втечнен природен газ. Тъй като потребителите са изправени пред най-тежката криза в историята, която се отразява на разходите за живот, а високите цени на горивата повишават инфлацията, правителствата в региона се фокусират върху енергийната сигурност.

Ситуацията на газовия пазар вероятно "ще остане напрегната, докато не се появят нови доставки на втечнен природен газ, а това може да стане едва през 2025 г.", казва Кейт Дуриан, независим научен сътрудник в Института за арабските страни в Персийския залив, базиран във Вашингтон. Консултантът се съмнява, че "ЕС ще стигне до консенсус за затягане на санкциите, така че да обхванат и руския втечнен природен газ".


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
хахахахаха.... даже не само ще купувате ами и цените си увеличихте сами, чрез откази и глупава меко казано санкционна политика... смях в залата, сълзи и ръкопляскания.
67
0
 
5
 
! Отговори
gergi преди 2 месеца
Е тва е баси и умното ... забраняваш евтиния тръбопроводен газ и почваш да купуваш от същия продавач по-скъпия втечнен газ. Айде някой да ми го обясни ?
66
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Какво стана, а? Но, да спират войната, защото е грозно и страшно нещо......
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като не иска руска газ да купува скъпа американска, както и става в момента. Само че я купува на тройно па-висока цена. Налагаш санкции търпиш си сам и9и0Tията, ама накрая народа плаща сметката. Както казва Левон Хампарцумян инфлацията е за бедните, богатите само ще плащат малко повече отколкото досега. Иначе и9и0Tите от европарламента издигат лозунги и апели да търпим в името на демокракцията, демек да бъдем солидарни с украинските фашисти. Затова Русия ще ви бие като тъпани на мегдан и9и0Tи.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЬЬЬ, Правописко! Предполагам изречението, че "ЕС се управлява от корумпирани политици", написано малко-напред те дразни. Корупцията млади момко е облечена с правилна граматика и стил. Тя лъже, *** и краде, но външно прилича на Шехерезада :)
63
2
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 месеца
Към почти всички,които са писали по-долу отзиви:първо научете правописа.На глупавите и необразовани екземпляри мнението е без всякакво значение.
62
24
 
4
 
! Отговори
преди 2 месеца
Не трябва нищо да се купува от руската ***!
61
0
 
4
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 месеца
Не въпреки, поради ...
60
2
 
26
 
! Отговори
Сандо преди 2 месеца
на скоро ги фанаха англичаните как пресипват руски невфт посредата в морето от един танкер в друг за да могат да го внесът
59
4
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 месеца
ЕС + СССР ВЕЧНА ДРУЖБА.
58
5
 
35
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Така ва лъгаха две години,че има някакъв вирус,а в същото време се препраха активи на мега стойност! От първия ден на тази сапунка съм писал,че руската газ си върви,само че по-стара традиция посредници ( оная банка в Лондон) я продават! И пак по-стара традиция същата банка винаги залага на два коня в надпреварата! Ако слушате форумите умни и красиви Русия всеки ден е фалирала
57
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изненада? Не. Просто шепа европейски лидери, играят по чуждата ***. И вместо да пият вода от извора, сега ще плащат на посредик (или както го наричат диверсификация) за същия продукт. А знаете ли кои са посредниците? "Добрите САЩ". Приемер - Гермния ще купиува газ от Катар, но с посредник американска фирма... Еми честита (не)зависомост
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До амаЩото толкова им е акъла.
55
2
 
37
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
И най интересното от статията...правителствата не можели да контролират някои големи компании. Най-сетне да си дойдем на думата за компаниите, контролиращи правителствата.
54
3
 
40
 
! Отговори
ама преди 2 месеца
Ако някой от Брюксел може да каже , защо ЕС се отказва от руския тръбен газ , а купува по-скъп втечнен руски газ
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** ес ще има да дава още много
52
2
 
39
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Абе да не се окаже, че наш Кирчо е поръчал танкери с руски втечнен газ? Нямам думи...санкции, санкции и накрая Русия продала пет пъти, не пет процента, повече втечнен газ и разминала Катар...Май са кциите са само за нас, българите и някои други баламурници като нас.
51
2
 
26
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 месеца
Путин е виновен !!!!! Нали уж им врътна кранчето ???? Алъш вериша си върви , баламите да го дуат ...Те т'ва е положението , Водно колело ....
50
2
 
28
 
! Отговори
VZ преди 2 месеца
Руската газ е кaто наркотик за Европейските държави. Те немогат да съществуват без нея! Дори Европарламента да я забрани, те ще намерят начин да си я доставят. Дори незаконо.
49
3
 
12
 
! Отговори
Сатир преди 2 месеца
Европа разврати ПП ПП. Децата хванаха влака с комисионните, направиха се по европейци от Европа, българския народ рупа сухи съчки. Блазе на народа!!!!