От днес в ЕС има таван на цената на руския петрол

Той е 60 долара за барел
5 дек 2022 08:32, Нели Христова
76
От днес в ЕС има таван на цената на руския петрол
Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила тавана на цената на ЕС върху руския петрол - 60 долара за барел на руския суров петрол, пренасян по море. Тази цена няма да остане фиксирана и ще се преразглежда на всеки два месеца, като първият преглед е насрочен за средата на януари. Промените ще изискват единодушно решение от всички членове на ЕС. Предполага се, че таванът на цената ще бъде определян всеки път на ниво, което е с 5 % по-ниско от пазарната цена, изчислена въз основа на данни от Международната агенция по енергетика.

Алиансът ОПЕК+ се срещна на 4 декември преди влизането в сила на горепосочените ограничения. Беше постигнато съгласие да се запазят настоящите квоти за производство на петрол. Руският заместник министър-председател Александър Новак коментира решението и предстоящото ембарго, като заяви, че Русия няма да приеме таван на цените на петрола, дори ако се наложи да намали производството. Той добави, че подобни ограничения са намеса в пазарните инструменти, а Русия е готова да работи само с онези потребители, които ще работят при пазарни условия.

От страните от ОПЕК+ никой все още не е коментирал тези действия на Запада във връзка със съдбата на петролното споразумение. Но в началото на октомври саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви, че ОПЕК+ не знае какво ще се случи с европейското ембарго върху руския петрол и неговия ценови таван, кой ще го подкрепи и как ще реагира пазарът.

В деня на вземането на решението за таван на цената на руския петрол високопоставен европейски източник в Брюксел заяви, че въвеждането на тавана ще има положителен ефект както върху световните пазари, така и върху инфлацията.

Той също така уверява, че регулираният таван, според ЕС, ще позволи продължаването на доставките на руски петрол на цена, по-ниска от пазарната.

Мярката няма да обхване петрола и неговите продукти там, където има дерогация, какъвто е случаят с България.

Страната ни получи дерогация от забраната до 31 декември 2024 година. Тя беше дадена във връзка с географското положение и заради затрудненото влизане на петролни танкери през Босфора, както и заради факта, че рафинерията в Бургас работи по-ефективно с руски петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И....от днес цените по нефта по световните борси скочи нагоре. Тези или са много хитри и не можем да им разберем далаверата, или са абсолютни ллюхмани? Руснаците дори и по-малки количества да продават, ще го продават на по-висока цена там дето няма регулации. Та толко с финасирането на руската операция. Или американците "братски"ни затвориха достъпа до евтини суровини и ще ни продават на тройно по-висока цена техните?
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми той в момента се търгува на 43, значи има мегдан да го вдигат до 60
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни интересува, какво мислила русия или чаршафите. ЕС плаща и той решава. Кой не му харесва да си пие петрола. 15г ни мамят Опек+ с договорки и изкуствено увеличени цена. Време бе да сложим край на това. Ако арабите пак се опитат да пречат бой и по тях. Санкции и ограничения. Няма да ни правят на маймуни някакви бензиноколонки живеещи в разбирания от преди 100г .
19
0
 
1
 
! Отговори
От днес ЕСССР преди 1 година
ще плаща петорно руски петрол чрез демокраДични посредници :)
18
0
 
1
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ПАК ПИШЕМ ГЛУПОСТИ - ПОНЕЖЕ НЕ ЗНАЕМ КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА НА ОТДЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ПЕТРОЛ И ЗАТОВА НАПИСАНОТО ТУК НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ ДОРИ И ИНФОРМАТИВЕН.
17
1
 
0
 
! Отговори
Toto преди 1 година
Ей *** *** пишат тука. Готови са да карат на по скъп бензин само и само Русия да не пострада.... или са некадърници и неудачници които нямат коли ....
16
1
 
1
 
! Отговори
Даам преди 1 година
Чакаме сега да паднат цените на горивата поне с лев и нагоре.Но надали защото розните узорпатори бизнесмени са по зле от вашият така мразен Путин.Светът върви към анархия.Всички политически формации познати досега ще приключат.
15
0
 
1
 
! Отговори
тъпчо преди 1 година
Или ни управляват мега Прооости хора или наистина някой нарочно им дърпа конците за такива действия! Нали не си мислите, че ще спре да се пазарува руски нефт и газ! Просто ще се продава от друга страна съответно за повече пари!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С две думи- сам да си навредиш. Да си в енергийна криза, инфлация, храните стават лукс за някои слоеве на обществото. И да се заиграваш с вноса на петрол си е да биеш болен с пръчка и да го чакаш да оздравее.
13
0
 
1
 
! Отговори
9 преди 1 година
Ама ЕС нали бяха отказали да купуват руска газ и нефт!?
12
0
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Ний на селу сме си с каруците още ! Нас не ни бърка !
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германче пита баща си, защо е студено вкъщи ? Бащата отговаря, че Русия е нападнала Украйна и Германия е въвела санкции, за да им зле на руснаците. Детето го попитало, тате ние руснаци ли сме ?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стягайте се да ходите пеш.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тоя ессср много го бива да реже клона, на който седи... всеки ден нова мотика настъпва.
8
0
 
1
 
! Отговори
селянин преди 1 година
ясноооооооо до нова година лимит от 10 кила на бензиностанцийте
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия го изнася за Саудитска а саудитска го продава на Европа на по високи цени. Голям смисъл на таван.
6
1
 
0
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 1 година
Ще има контра санксия сега - спад и таван на надниците на копейкаджиите от петата им колона. И без това няма ефект от пропагандата им :)
5
0
 
1
 
! Отговори
аа преди 1 година
от днес истинската криза започва, сега ще пасете трва
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бункерният проклет плъх пищи със страшна сила!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Има, има, петрол има! Няма да има милиарди евра приходи за кремълските военнопрестъпници!