Защо Нидерландия каза "не" за Шенген?

Според експерти ръководителите ни не разбират Запада
5 дек 2022 11:08, Петя Славова
92
Защо Нидерландия каза "не" за Шенген?
Снимка: БГНЕС

Нидерландия каза "не" на България да влезе в Шенген. ПП обвиниха за това Румен Радев, служебното правителство и ГЕРБ.

Основният проблем, според бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов е, че ръководителите на страната ни не разбират Запада.

Още по темата

Според Шаламанов основният проблем е, че ръководителите на България не разбират Запада.

"Все още на мнозинството българи им е трудно да кажат "Ние сме НАТО, ние сме ЕС". България е част от тези два съюза на Запада от доста години, но все още има сериозни антизападни настроения, неразбиране какво е то Запад, НАТО, ЕС и как се взимат политически решения в една общност от либерални демокрации.", коментира той пред Нова тв.

По думите му, това най-видно личи от изказванията, включително на президента. "Говорейки за цинизъм на министър председателя на Нидерландия, което всъщност е цинизъм от страна на нашия президент", каза Шаламанов и допълни: България тръгна напред с цивилизационния избор през 1996-1997 г. Изгубихме много време. Вместо да консолидираме този избор, в момента говорим за Запада като за "те", обясни той. Шаламанов смята, че този конфликт  може да доведе до проблем и с влизането ни в еврозоната."

Темата коментира и  експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев.  По думите му правителството на Нидерландия е консултирало позицията си с други държави.

"Битува мнението, че позицията на Нидерландия се базира на някакви технически критерии. Пусна се много смешна приказка, че можело да се влезе през границата с 50 евро. Главният прокурор пък каза, че иска доказателства за тези пари. Категоричен съм, че нидерландското правителство не е само. То е консултирало тази позиция с други страни. Виждаме в какво състояние е границата ни, смешно е в центъра на София да се гонят бежанци. На нас ни нямат политическо доверие и във всички наши действия се вижда, че не може да ни имат такова", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩО ТРИЕЩ ВЕ, И ТИ ЛИ СИ МЕКА КИТКА КАТ ХОЛАНДЦИТЕ?
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото са завистлива,г.йска държава,без дух и традиции.Желият запад и ЕС да го дха.Лишото е,че володка сатрапчев не остави голям избор ,даже и да има референдум ,човек да избере не,кво излизане от американския заден двор...Мъка,мъка...
56
6
 
1
 
! Отговори
ай бегай у канада преди 1 година
ако бяхте холандци лесно ще разбетете защо не ни искат, гледат там накакви *** дето нямат ни ред ни закон, населението само пие пуши и мета гюбеци. разбирам ги хората
55
5
 
8
 
! Отговори
Холандците преди 1 година
искат да видят резултати, а не празни уверения. Когато редът и законността се спазват в България, ще ни приемат навсякъде. Цивилизованият човек избягва съмнителните компании.
54
7
 
2
 
! Отговори
Запомнете го преди 1 година
Нидерландия се изгаври с нас.
53
4
 
7
 
! Отговори
Политиците ни преди 1 година
няма защо да се сърдят на Нидерландия. Нека проверят колко е територията на Холандия и колко храни произвежда за цял свят. Роботизирано селско стопанство и индустрия. Университети с производствени бази. Законност и ред. Колко българи се преселиха в Холандия, защото там хората ги ценят по работата, а не по партийна принадлежност. И ако се осъзнаят, дано Политиците ни работят така, че Холандия да иска България !
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютна глупост е ГЕП и нашите политици да ни превеждат какво е искал да каже демагога Рюте!
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ако разбере Румен Радев разликата между Холандия и България, ще осъзнае защо не ни искат. ---- Ми като прибират данъците на ЛукОйл за дейноста му в Бг, защо да те искат... Даже е за предпочитане статуквото 350 милиона евро да ходят в техните джобове ...
50
1
 
4
 
! Отговори
Кметът преди 1 година
Защото Лионел Меси окраде България.
49
2
 
2
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Защото Нидерландия е дворцовият шут на Европа. И като такъв казва на глас онова, което Великите сили си мислят, но не смеят да произнесат.
48
0
 
6
 
! Отговори
SDI преди 1 година
Спомняте ли си когато тръгна инициативата за построяването на граничната стена с Турция каква истерия беше от страна на т.нар. евроатлантици - било в противоречие с правата на човека, идваха разни *** и зелени от ЕС с цел да спират строежа. Сега пък говорят точно обратното - стената била недостатъчно добра. Лицемерието на Запада се поема от тукашните продажници като Шаламанов, които като бяха във властта, а и все още са, не направиха нищо по въпроса, но иначе знаят да лаят.
47
1
 
3
 
! Отговори
Много българи преди 1 година
се преселиха в Холандия за да си пушат свободно. Също се записаха и за студенти поради тая причина.
46
1
 
4
 
! Отговори
Kuncho преди 1 година
До преди три дни бях с две ръце за ЕС, сега вече НЕ!Последните действия показват, че България е много по навътре от една Холандия с Европейските цености !Ние направихме огромен компромис за да отворим вратата на Македония за членство!Една Холандия е против влизането ни в Шенгенна на база тяхна убеденост, като съботира по всякакъв начин проверките за надежност! Нека и Македонците се замислят за какво ги канят в ЕС, за поредния донор на човешки материал и допълнителен пазар ли?
45
2
 
2
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕВ преди 1 година
няма защо да се сърди на Нидерландия. Нека провери колко е територията на Холандия и колко храни произвежда за цял свят. Роботизирано селско стопанство и индустрия. Университети с производствени бази. Законност и ред. Колко българи се преселиха в Холандия, защото там хората ги ценят по работата, а не по партийна принадлежност. И ако разбере Румен Радев разликата между Холандия и България, ще осъзнае защо не ни искат.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направете заплатите ни като европейските и тогава хората няма да се изкушават от 50 евро. Ако ЕС не ни иска - отворете границите свободно да преминават мигрантите и да се струпат на Австрийската граница. Тогава ще видят те един Шенген!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сата НАТО полу - и..ди...о...т ти разбираш само от дебело дЪрво отзад...
42
0
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, холандия си мислят, че като не сме в Шенген и мигрантите ще останат в България :))))))))))))))))))))))))))))))))))) да им обяснят, че те не са тръгнали за България, а за Холандия.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нидерландското правителство са цинисти. Релно всички критерии са изпълени за Шенген. Всичко което искат е направено и въпреки това не? Защо? Иска ми се да мисля че не е расизъм?
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трафикантите на хора ги пиши НПО - ето ти и още един проблем решен. Една малка но важна поправка.... Трафикантите на хора ги пиши тур оператори и тур водачи ...
39
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Когато избесите или разстреляте комунистическите шапкари - Радев, Гешев, Борисов, Янев. Стоянов, Шивиков, тогава ще се види светлина в тунела. Дотогава ще ви яздат като безсловесни магарета. Комунистическият формен иддийотин-фуражкаджия разбира само от пестник в зъбите и дебело дЪрво в тиквата.