Казусът "Шенген" няма да е лесен, ЕС страда от мигрантската вълна

България трябваше да влезе първите 3 г. след присъединяването
6 дек 2022 15:35, Анисия Иванова
25

Правителството на Гълъб Донев заговори за ответна реакция към Нидерландия и Австрия, след като двете държави изразиха ясно и категорично своите забележки към приемането ни в Шенген. Може ли действията на страната ни да променят ситуацията?

"Въпросът е с повишена трудност, но отговорът е много прост - не сме направили необходимото. Изискванията към Шенген са един комплекс от неща, които трябваше да се направят. Реформирахме "Гранична полиция", когато трябваше да се влезе в ЕС. Доказвахме с механизма за сътрудничество и проверка колко сме добри, получавахме похвали, но същевременно имаше много други неща, които се следяха в този механизъм, за който вече не говори", каза директорът на Фондация "Европейски Институт" Любов Панайотова в студиото на "Българя сутрин".

По думите ѝ проблемите на България не са отпаднали, а напротив - те продължават.

Още по темата

"Ясно може да се види кой кога е управлявал страната и какво е свършено през този период. България трябваше да влезе в Шенген в първите 3 години след присъединяването. Тогава, когато предпазната клауза, с която влязохме в нашия договор в ЕС, не беше активирана. Тя беше със срок на действие 3 години. Това означаваше, че страната не изостава, тоест не дърпа назад. Когато се присъединяваш към една европейска структура, колкото по-късно започнете интеграцията, толкова по-трудно става", коментира бившият правосъден министър Зинаида Златанова.

Панайотова е скептична по отношение на казуса "Шенген".

"Няма да става по-лесно. Страните от ЕС много страдат от мигрантската вълна. Евроскептицизмът надделява в самия факт, че не може солидарно да се реши проблемът с лагерите, които са в центъра на Париж, в центъра на Страсбург. Настроението в самите страни става все по-трудно за управление, да не говорим и за България", подчерта тя.

Попитана дали може да се сърдим на Нидерландия и Австрия, че са готови да ни наложат вето, Златанова каза: "Има такова течение в българската дипломация, което предпочита да се сърди на партньорите ни, отколкото да предприеме действия. То беше позабравено, сега виждам, че някак си отново е взело връх в дипломатическите страни. Успех носят честното отношение към проблема и бързото му решаване. Много е трудно, когато ти отказват нещо, за което ти смяташ, че си положил усилия."

Тя е категорична, че само с обещания не може, а трябват реални резултати.

"Засега Австрия остава с негативно отношение за присъединяването на България към Шенген. В свое изявление канцлерът каза, че само тази година 100 000 мигранти са задържани нелегално на австрийската граница, като 75 000 са се оказали нерегистрирани, въпреки че са минали през държави членки на ЕС. А анализ показва, че 40% от тях са избрали маршрут България - Румъния - Унгария. И допълни, че за да се съгласи България и Румъния да влязат в Шенген, трябва да се намали броя на хората, които преминават нелегално и са регистрирани", коментира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Австрия - Гергана Нанкинска.

Директорът на Фондация "Европейски Институт" припомни, че мигрантите просто преминават през България и отиват в по-богатите страни: "И без да се замисляме, че имаме нужда от мигранти, демографската криза чука на вратата. Сред тях можеше да изберем кадърни лекари, психолози."

"Съществени реформи в областта на правосъдието, в МВР не са правени от 2007 година, когато България влезе в ЕС. Нямаме съществена реформа, която е донесла доверие както у българските граждани, така и в нашите партньори в ЕС. Шенген и еврото са едни от най-големите достижения не само на ЕС, а изобщо в света", допълни Златанова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС страда от Имигрантската вълна. НИЕ също сме в ЕС, ако не си спомнят Шенгенци само да ги светна. Отделно нека да припомня, че България страда несъразмерно спрямо останалите страни от ЕС от политиката срещу Русия, понеже нашата икономика беше най-свързана с руски петрол, газ И ЯДРЕДНО гориво от всички в ЕС! И не на последно място България пострада ИЗКЛЮЧИТЕЛНО много от ЕВРОПЕЙСКИТЕ правила за КОВИД, а сега поставят условия за да платят парите по плана за възстановяване след като ТЕ НИ ГО НАБИХА
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е защо да страда ЕС, нали ЕС им казаха добре дошли! Като не ги искат, чартърни полети и обратно в държавите им!
18
0
 
9
 
! Отговори
Майора преди 1 година
А останалите 60% пт могрантите откъде минават? Или щом минават през страна от Шенген е нормално , а от другаде не?И каква реформа на птавосъдната система след като разни НПО искат прокуратурата в изпълнителната власт! А виждаме как съда пуска убийци на свобода!
17
0
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Честито аборигени!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шенгеенн Шенгенннн ще мина във шенгенн... имаше една такава песенШенген ама през крив макарон ! Казват не щото са продажници и отговора е много *** МАФИЯ
15
0
 
12
 
! Отговори
Верно ли преди 1 година
ЕС страда от мигрантска вълна?! Ай счига ве! Една германска лельобаба Меркелица не беше ли казала великата, довеждаща всички европейоценностни либерасти до просълзяване, фраза: "Рефюджиис, уелкъм!" Че какво страдание е това да каниш толкова щедро и безрезервно всякаква незнайна маса от млади хора в работоспособна възраст, които не искат да работят в страната си, а искат на Рютето и Урсулката сладките помощи и от време на време да се врязват в безгрижната европейска тълпа? От такова не страда ЕС!
14
8
 
5
 
! Отговори
Anonymus преди 1 година
Докато цялата система е пропита от корупция, нямаме стабилно правителство, а границата ни е като швейцарско сирене няма кой да ни пусне в Шенген.През ден слушаме за нелегални хванати тук и там, че даже последно в линейка се возили. Много ясно, че няма да ни пуснат като сме такава *** държава.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС винаги ще страда от емигрантска вълна! Такова е бъдещето. Всички други коментари са демагогия! Тезата че трябва да решим някакъв мигрански въпрос преди да ни пиемат е престъпна, връх на демагогията! Който в България защитава подобна позиция, трябва да изхвръкне от политиката незабавно!
12
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 година
Никой не обича помияритееее, с течащи лиги влажен поглед и игрива опашка....а дори и някой да ги обича то никой не ги взема на сериозно камо ли да ги уважава...ми нашите политици нашите работодатели нашите сънародници...всички сме такива ...не знам друга държава в която да дойде *** чужденец с развален английски и веднага да бъде назначенв коя да е фирма с по голяма заплата от хората който с години са работили там и са дали повече и са повече от него но за съжаление са българи....хак да ви е
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** щом са доктори и психолози, що не ги щан неадарталците, опс нидерландците? Доколкото знам и там са кът и привличат от чужбина. Ми те даже трябва да се радват, че не остават у нас а отиват при тях.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А другите 60% откъде са? Там как се спазват шенгенските изисквания? какви санкции има за тях? После, щом са ги установили, че са нелегални, що не качат на самолетити и обратно дома? Тогава желаещите ще намалеят драстично. Ама е по лесно да плюят нас. Ай ша им родителката ...............
9
0
 
13
 
! Отговори
Някой към баба Марта преди 1 година
Точно така. Мама Меркел ги научи така, а тате Шолц казва, че има много работа. После ние сме виновни за ордите- насам. Те така ги научиха, че Германия е манна небесна и ги чакат и че цял живот за техният генофонд са мечтали защото германките не раждали и им трябвало население. Еми като ги канят да не се оплакват. Меркел да ги осинови ли беше идеята. На курса във всички учебници турски и руски имена в примерите и тук там полско. Ако ги актуализират ще е страшно.....Дълга тема е
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако започнеш да правиш вето на всяко решение ще заприличаш на брекзитираш евродепутат, който има особено мнение, мисля че това вече е правено в европарламента и не е много добро като икономическо решение като гледам сега Великобритания какво стана там, даже Дянков още си стои там ахахахаха
7
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Вето на всяко решение, я поне малко самоуважение и уважение
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая сериозно ли го каза това за докторите и психолозите? Това беше шега от 2016. По-голяма толерастия не можахте да публикувате. Наратива е ясен "Не се сърдете на Хуйландия и Австрия, Путин гледа, не клатете лодката лижете подметки.". Блокирани сме заради вътрешна политика и икономически интереси.
5
1
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
защо никои не коментира поканата на меркел към близкия изток да идва в европазащо никои не рови и да търси генезиса както на тази криза така и на воината вукраина тича се по тъч линията и само празни приказки
4
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 година
На това му се казва общ проблем в който трябваше да участват всички. Едни за сметка на спокойствието на други...... Знаят само да гледат от страни и да казват и махат с пръстче.... Айде малко по-прилично... Проблема е общ и трябва общи решения и общи действия.
3
1
 
11
 
! Отговори
Не мигрантите преди 1 година
А неефективната и нерефомирана съдебна система. Тя е в основата на миграцията, корупцията и организираната престъпност. Там е заровено кучето Шенгген. Колкото и да го маскираме с ланска шума хората го виждат.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе кви драми- вдругиден вето на помощта за украйна и клякат на 4 крака всички *** пред нас!
1
0
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
то хубаво ЕС страда от мигрантска вълна, въпроса е следният - ние част от проблема или часто от решението сме?