СБУ на Украйна задържа двойка за шпионаж

За двамата сe смята, че са офицери от руското разузнаване
8 дек 2022 22:13, Йоана Цонева
12
СБУ на Украйна задържа двойка за шпионаж
Снимка: БГНЕС

Украинската служба за сигурност (СБУ) е задържала семейна двойка, заподозряна в шпионаж в полза на Русия, в черноморския град Одеса, предава "Ройтерс".

Изявление на СБУ, публикувано в четвъртък, не посочва имената на двойката, но ги обвинява в събиране на разузнавателна информация за Русия за места за възможно разполагане на военни сили и движение на части за противовъздушна отбрана.

В него се казва, че и двамата руски граждани сe смята, че са офицери от руското военно разузнаване, които са планирали да създадат мрежа от агенти в Южна Украйна.

Служители на СБУ са открили мобилни телефони и компютърна техника с доказателства за "скрита кореспонденция с агресора", се казва в съобщението.

Още по темата
"СБУ задържа и двамата шпиони, когато се опитваха да предадат класифицирана информация на Русия", казаха от СБУ.

Град Одеса и региона често са обект на ракетен обстрел, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, но те са под украински контрол.

СБУ съобщи, че задържаните мъж и жена са пристигнали в Украйна през 2018 г. и са получили разрешения за пребиваване, както и че мъжът е служил в руската армия.

В изявлението се казва, че задържаните са изпращали информацията, която са събрали, на бивш офицер от руските специални части в Крим, който е сътрудничил на военното разузнаване. Полуостров Крим беше превзет от Русия през 2014 г.

СБУ публикува и поредица от снимки от ареста на двойката, военните документи на задържания мъж, показващи военното му звание полковник, както и руските паспорти на задържаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно тайно са гледали РТ.
7
3
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
А пък аз ходих днес до тоалетната. Грам не ми дреме какви наркотици взимат там в Киев.
6
4
 
7
 
! Отговори
мозъчен лекар преди 1 година
"СБУ публикува и поредица от снимки от ареста на двойката, военните документи на задържания мъж, показващи военното му звание полковник, както и руските паспорти на задържаните." ХА ХА ХА . Новината на Де Билите или на хора с увреден мозък.
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо СБУ не задържа руският шпионин Костя Копейсин? Защо го пусна само с черен печат и сега тоя шмульо пакости на България с пълна сила.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя ще бъде често щастлива, а той докат свикне ....... после ок .
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Изобщо напоследък,не ме интересува Украйна? Виждам вече,че и в Европа не я тачат! И странни "писма" им пращат в "посолствата"? Защо ли?
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесно се разпознават руските шпиони....На едната си ръка носят червена лента....хахахахаха
1
5
 
11
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Слава кокаине :)))