Три възможни сценария – ще получи ли днес България одобрение за влизане в Шенген?

Предстои гласуване на кандидатурите на България, Румъния и Хърватия
Обновена: 8 дек 2022 08:35 | 8 дек 2022 07:03, Елка Василева
111
Три възможни сценария – ще получи ли днес България одобрение за влизане в Шенген?
Снимка: архив, БГНЕС

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди и ще гласува днес две предложения за разширяване на Шенгенското пространство. Първото предложение е за приемането на България и Румъния, а второто - за Хърватия, сочи дневният ред на заседанието.

Решението се очаква в обедните часове. За утвърждаване на решение в Съвета на ЕС трябва да няма гласове "против". На заседанието България ще бъде представлявана от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Европейската комисия призова по-рано тази година многократно трите държави да бъдат приети в Шенген без отлагане. Европейският парламент гласува нов призив за приемането на трите страни до края на годината в европейското пространство без гранични проверки. В последните месеци ЕК ръководи две допълнителни проверки за готовността на България и Румъния по покана на властите в София и Букурещ. България и Румъния се представиха на тези проверки блестящо, заяви пред евродепутатите зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви пред журналисти в Тирана тази седмица, че Хага не казва "не", а "не още" за приемането на България и Румъния. Междувременно представители на Австрия заявиха, че не подкрепят присъединяването на нашата страна и на Румъния.

Ако днешните предложения не бъдат одобрени, възможно е въпросът да бъде отнесен до заседанието на Европейския съвет на 15 декември.

Те вече имат един отказ за Шенген: през 2011 година България и Румъния не бяха одобрени, сега предстои ново гласуване по техните кандидатури и тази на Хърватия. Три са възможните сценарии, пише Дойче веле.

Който пътува за Румъния, България или Хърватия, трябва да представя паспорт на границата. Скоро тази практика обаче може да остане в историята, тъй като и трите страни искат да станат част от Шенгенското пространство. Този четвъртък вътрешните министри на страните от ЕС ще се произнесат по кандидатурите на трите държави.

Реални шансове има само Хърватия

Най-добрите карти държи Хърватия. Вярно е, че различни правозащитни организации критикуват порочната практика за връщане на мигранти от хърватската граница, но за приемането на страната в Шенген това не е препятствие.

Ако Хърватия получи одобрение, това се очаква да даде силен тласък на туризма, а граничният контрол със Словения ще отпадне. Отделно от това от 1 януари 2023 година Хърватия влиза и в еврозоната – страната въвежда общата европейска валута.

България и Румъния ще трябва още да почакат?

По-различно стои въпросът с кандидатурите на България и Румъния. Една от трудностите идва и от това, че двете държави, които имат обща граница помежду си, вървят в пакет и гласуването в четвъртък ще бъде общо за двете. Ако трябва едната да влезе преди другата, това ще наложи съответното допълнително техническо оборудване на границата помежду им, а тези разходи могат да бъдат спестени. Затова е възможно България и Румъния да бъдат приети, но това да бъде обвързано с допълнителни условия, подобно на присъединяването им към ЕС през 2007 година.

Още по темата
Две страни членки – Австрия и Нидерландия – не са убедени, че сега е моментът за разширяване на Шенгенската зона, и при гласуването по-късно тази седмица вероятно ще се въздържат. Но не се очаква и да го блокират.

Има и трети сценарий

Преди няколко дни румънският президент Клаус Йоханис спомена и за още една възможност: гласуването да бъде отложено с още месец или два. Букурещ и София не желаят влизането им в Шенген да се проточва още години.

Да припомним, че България и Румъния чакат от години да бъдат приети. На предишното гласуване през 2011 година отново Нидерландия беше против, заедно с Германия, Франция и Финландия. Тогавашният нидерландският министър по въпросите на миграцията Герд Лерс заяви, че системата на Шенген се основава на взаимното доверие, а въпросът е дали на двете държави може да им се даде ключът към външната врата, която те да пазят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
0
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Руската пета колона ще са много доволни, че не ни приемат в Шенген. Ще го приемат като успех за жалката си пропаганда.
95
4
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Бай Ментор - или си по скоро Бай Путинофил? Православни?! Това от путинската боза дето е смес от велико-имперски руски мераци, пан-славянство и щипка православие ли го изкопа? Всяка държава, в т.ч. и ние следва да се бори за правото си в ЕС и да си го извоюва. Това е задължението на политиците ни. Друг е вече въпроса, колко ги имаме. А трети е въпроса дали се борят, или обслужват путиновия мерак да сме откъснати от ЕС за да прокара тук азиатския си глобализъм.
94
3
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 93 - а с руския планктон как стои работата? Чувстваш ли се унижен от това, че Путин подари азбуката ти на Македония? Или там по навик обичаш да се влачиш по корем, "обикновени човече"? Това е бъдещето на България и децата - част от цивилизования свят или не. И да, касае обикновения човек. А това, дето не касаело маргинали като теб си е лично твой проблем!
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само къде влизането ще привлече инвеститори и ще се вдигне стандарта на живот, ама инак не, не ни занимавайте с глупости...
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както и паднаха визите за ФАЩ! хахахаха робите продължават да ги лъжат а те блеят и ръкопляскат докато им вземат природните ресурси, човешки ресурси и всичко което може да се вземе.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ни занимавайте с глупости, на обикновения човек не му дреме за тази тъпотия, стига сте ни унижавали пред евроатлантическия планктон да се натискате за нещо безсмислено
90
0
 
2
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Тия са решили да не приемат повече православни ,но може пък да си харесат Хърватия!Ако това стане , значи сме жертва на религиозна дескриминация!
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои хора не знаят какво е Шенген, а коментират. Типично балканско знание.
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не няма да получи одобрение, ще получи отсрочка да се превърнем в буферна зона за ***
87
0
 
5
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
Хайл Австрия ! f off
86
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Чесно ли , не ни дреме !
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо е това бързане и натискане за Шенген? Мен не ме вълнува! Напротив искаме си левчето! Както е тръгнало,всичко в ЕС да се уеднаквява ,то в даден момент ще се изгубим по пътя! Кои сме и от къде сме тръгнали!!!-:(((
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимем преди 1 година
По данни на европол, контрабандата на кока възлиза на 6милиарда евро,като половината влиза през пристанище Ротердам .По данни на DEA 1/2 от синтетична та дрога в САЩ ,идва от Холандия ,като е произведена там.И тези ни спират.Боже наглост.
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да ни пуснат в Шенген и не защото не сме им изпълнили условията, и не защото пускаме нелегални или каквото и да било друго. Масовката от нелегалните влизат от Гърция и Италия по море. 155хил от Гърция и 80 хил от Италия до Октомври, 12хил през България. Просто няма да ни пуснат защото догодина в Австрия и Холандия имат избори и ако ни пуснат опозицията им за всеки нелегален дето извърши престъпление ще вика "ето пуснахте България и това е резултата" нищо, че е влязъл през Гърци или Италия.
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 82:Пълни глyпоcти.Имат икономическа изгода да не ни пуснат,а вие правите услуга на чужденците като им припявате.
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 73:Ти българин ли си или лукова глава?!Май си лукова глава.Хващай си под ръка онзи където все Путин бълнува и се махайте от България!Хора,които все срещу родината говорят и пишат ни дразнят и не ни трябват.
80
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички медии са само за пропаганда, а истината е много далеч от това което ви се поднася смляно за да не се напъвате - говорят за Шенген но и на децата от 1-ви Г глас им е ясно че няма да ни пуснат. НЯМА! БГ няма какво да прави в Шенген с това аборигенско мислене , най-бедната и най-мафиотската държава в ЕС и не само.
79
2
 
3
 
! Отговори
БОКО от БАНКИ преди 1 година
остана една стена да измажем и сме готови ...
78
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За старите братя Руси нищо не се казва обаче. Те са мили и добри и ни любят безкрайно. Във всеки един миг са готови да ни помогнат да станем втора Молдова. И обективно погледнато - като манталитет и капацитет там повече пасваме.
77
2
 
13
 
! Отговори
Мда преди 1 година
До 76 - да те светна - никой не го е еня за Шенген. Това са дъвки за нашите нищоправци, да се ударят в гърдите поне за нещо! А аз имам претенции за лицемерието на новите "братя" - на които хем трябва да им бършем лай.ата, нали помниш "елате мили мигранти, ние вие чакаме...", ама ако може да сме пред вратата, от външната страна...Та, простите сте вие, дето им вярвате на тия гадни лицемери...