Как украниската криза се отразява икономически на света?

Инфлацията се превърна в основен проблем
22 дек 2022 20:39, Нели Христова
21
Как украниската криза се отразява икономически на света?
Снимка: БГНЕС

Изминалата година беше изпълнена със забележителни събития. Украинската криза последва пандемията и имаше още по-негативно въздействие върху икономиката. Но могат да се откроят три последици, най-опустошителни за света през 2022 г.

Растяща инфлация

Както в много развити страни, инфлацията се превърна в основен икономически проблем и в развиващите се страни.

Докато през предходните години развитите страни се стремяха към 1-2% инфлация, за да поддържат икономическата си динамика, сега в много европейски страни инфлацията от около 10% се превърна във важен проблем, който оказва силно влияние върху покупателната способност.

С нарастването на инфлацията централните банки започнаха да разработват необходимите мерки. Преживяваме период, в който високата инфлация е съчетана с високи лихвени проценти. Въпреки че тази ситуация е насочена към овладяване на инфлацията в много страни, се наблюдава забавяне на икономическия растеж и стагнация, което има отрицателно въздействие върху заетостта и жизнения стандарт.

Енергийна криза

Друг въпрос, който се превърна в един от най-належащите през 2022 г., е сигурността на енергийните доставки. Очаква се този проблем да продължи да оказва влияние върху икономиката и през 2023 г.

В този контекст сигурността на енергийните доставки очевидно е основен въпрос, който се нуждае от специално внимание в много зависими от вноса на енергия страни, особено в европейските държави.

В Европа стъпките за намаляване на зависимостта от чуждестранни енергийни източници, особено от Русия, и за диверсифициране на енергийните доставки изведоха на преден план алтернативните енергийни източници и започна нов период на увеличаване на дела на възобновяемата енергия в общото потребление на енергия.

В този нов период е полезно да се предвиди как може да се промени сегашното енергийно уравнение, а с навлизането на нови участници и държави в уравнението, енергийният микс може да се промени напълно.

Икономически спад

Икономическата криза, започнала с COVID-19, както и повишаването на лихвените проценти, доведоха до забавяне на икономическия растеж. Поради нарастващата нужда от социално подпомагане в условията на икономически спад и намаляването на жизнения стандарт поради нарастващата инфлация, една от най-важните области на икономическата политика ще бъде повишаването на икономическата активност.

Затова очакванията за 2023 г. са големи - за да се преодолее икономическият спад, да се ускори икономическият растеж, да се повиши жизненият стандарт и да се компенсират всички икономически и социални загуби, настъпили през 2022 г.

Ердал Карагьол, турски икономист - за "Yeni Safak"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Чичо/7 "В бус лентата прелетяха три автомобила - два с UA номера," - ако си гласувал за ЕС и НАТО, никой не ти е крив. Ще мълчиш!
14
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Дано ЕС умре!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека ви задам един ПРОСТИЧЪК въпрос. Започна война и веднага инфлация, цените на горивата скочиха с 400%. Беше невъзможно да се доставят горива ли? НЕ! По скъпо се добиваха горивата ли? Пак НЕ! Може би най-големите коридори за търговия и доставки минават през Украйна? ОТНОВО НЕ! Добре тогава що РЯЗКО скочи цената на петрола и въглищата, ЕЛ енергията и.т.н?
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега в много европейски страни инфлацията е над 10% и се дължи на мащабното печатане на евраци, които се хвърлят за помощи на бендеровския режим в Киев.
11
0
 
12
 
! Отговори
С война си крият преди 1 година
кражбите ! Пенсионните, Здравни и Образователни фондове са обрани. С епидемия и война оправдават инфлацията и кризата. Всъщност печатат пари без покритие, за да прикрият кражбите.
10
1
 
14
 
! Отговори
С помощта на преди 1 година
Санкциите на ЕСЕС срещу Русия се получи икономическата криза тя не е предизвикана от Украйна.Но пропагандата на соросоидната партия ЕС върви в пълна пара!РАЗПАД НА ТАЗИ НЕОФАШИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни с шапчици финансисти,търкат ръчички,какво ги интересува простолюдието?Украинците не са никакъв фактор,те са пушечно месо.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никак. Те не са фактор.
7
3
 
19
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Днес на бул. България в час пик, чинно си стоя в задръстването. В бус лентата прелетяха три автомобила - два с UA номера, и един с червен номер.
6
12
 
3
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
читалищна ви е работата, шефа на роскосмос едвам е прескочил трапа вие влачите пропаганда от вчера сутринта
5
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна фактически вече не съществува като държава - тя е само бойна единица на пълна издръжка на Америка. Няма държава без електричество, газ, бензин, топлофикация, учебен процес....!
4
2
 
16
 
! Отговори
Ееггааттии анализа преди 1 година
"могат да се откроят три последици, най-опустошителни за света през 2022 г. - растяща инфлация, енергийна криза, икономически спад". Нооо: "Затова очакванията за 2023 г. са големи - за да се преодолее икономическият спад, да се ускори икономическият растеж, да се повиши жизненият стандарт и да се компенсират всички икономически и социални загуби, настъпили през 2022 г." ---------- Абе вие верно ли си мислите, че сме иддииооттии?
3
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ЕС в комшулук с Америка,не престанат да подкрепят Украинофашистите в Киев и режима им,Европа е въвлечена във война! На Америка никой Не и се е месил,във войните и в Ирак,Либия,Афганистан! И други конфликти,включително и Югославия,държава свързана с Балканската ни Европейска черга! Защо сега САЩ се Пъха в конфликта между Русия и Украйна? Не вървят на добре нещата! ЕС е на път да се разпадне,а САЩ да бъде изгонена от Европа с КАМЪНИ и оръжие от НАШАТА Европа!!!
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разказва му играта! Така се отразява.
1
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То излезе, че Украйна е рогът на изобилието. Хайде малко по сериозно.