Лукашенко: Съседните страни са готови да агресират срещу Беларус

Той увери, че "Беларус никога няма да бъде враг на Русия"
22 дек 2022 14:25, Йоана Цонева
49
Лукашенко: Съседните страни са готови да агресират срещу Беларус
Снимка: БГНЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко е забелязал, че съседните държави са готови за евентуална агресия срещу страната му, съобщава ТАСС.

"Не можем да изключим възможността срещу страната ни да се отприщи агресия. Поне такава готовност виждаме от нашите съседи. Наясно сме кой подтиква точно тези съседи да създават напрежение по границите ни", отбеляза беларуският лидер на среща с военните и силите за сигурност след тестването на системата за държавно реагиране.

По думи на беларуския президент именно това е мотивирало решението за тестване на силите за незабавно реагиране.

"Нашата армия разполага със сили за т.нар. незабавна реакция. Ако нещо неочаквано се случи, тогава тези сили през определен период от време се привеждат в бойна готовност и се изпращат на мястото, където има напрежение. Взех решение да тествам тези сили за незабавна реакция", поясни Лукашенко.

Още по темата
По-рано този месец беларуският лидер заяви, че суверенитетът и независимостта на Беларус са непоклатими, като същевременно увери, че "Беларус никога няма да бъде враг на Русия".

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да продължавам ли?" По добре, не. Слушали сме ги тия партенки вече.
17
3
 
22
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Тоя наглец забрави, че от негова територия нахлуха войски и метаха ракети по Украйна... Ти си обречен бе, престъпник. Собствените му хора ще го режат на парчета.
16
0
 
5
 
! Отговори
63769 преди 1 година
"агресират" ... кажете ми, че това е някакъв лош превод....
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей сега ще покаже откъде се готвят да го нападнат, донесъл си е карта
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боби, през цялата календарна 2022 г цената на руския газ за Белорусия е $128,5 за 1000 м3. Всяка година Белорусия води преговори с Русия за цената на газа, защото Бацко иска да получава руския газ по руската цена за вътрешно потребление. Логиката на Бацко е, че Белорусия и Русия са съюзни държави и цената трябва да е еднаква и в двата субекта.
13
12
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен сериозно ли мислиш така? Умнико за 2022 само в руската селскостопанска индустрия за производството на всевъзможни машини Белорус е инвестирал милиарди остави колко е износа към РФ от заводи като Белорус Трактор... От 2023 всички разчети са в национални валути. ВПК на Белорус в момента сигурно работи на 300% за Руската Армия. Да продължавам ли?
12
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукашенко, наблюдавай какво става в Украйна и се подготвяй за същото след не повече от 10 години...
11
19
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Съвет от дядо - В Полша се базира великия сайт НЕКСТА чрез който се координираха всички протести в Беларус. Полша и всички приебалти са построили или строят стена по границата за предотвратяване на преминаване на мигранти. Същото прави и Ъкрайна??? което е безумно... и да довършим освен че постоянно по границите летят НАТО разузнавателни самолети в последно време е модно Белоруските военни да свалят над своя територия Ъкраински разузнавателни дронове... По заповед на Щуката ъ пърдон на САЩ...
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я сейчас вам покажу
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полуграмотен софхозник. Икономиката му зависи от подаянията на гиганта на пясъчни крака, който сам търси помощ от него. Сатрапи
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този не слиза от черешата
7
9
 
0
 
! Отговори
Руссиа преди 1 година
Атаката е най-добрата защита!
6
16
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Хорица знаете ли какво е реалното положение на Беларус? Газът за 2022 си мислих че е по 158$ оказа се че е по 128$ за цялата календарна година 2020 Беларус пусна нова АЕЦ а Приебалтите не искат да купуват ток и за това мръзнат и имат зверски сметки а сметките на Обикновените хорица в Беларус са смешни както и тези за Газ Пак защото Приебалтите и Полша се скараха с Лукашенко целия износ на Белорус вече минава през Питер. Съответно приходи има за Белорус и РФ Железница както и порт Санкт Петербург
5
3
 
27
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 година
Лукашенко да каже кои точно съседи за готови за агресия и по какъв начин.Освем Русия други агресори там няма.
4
1
 
10
 
! Отговори
Инт преди 1 година
На друг език лукяшенко казва, че не може да изпрати войската си да воюва за Кремъл, а ще си пази границите. А е пратил, а заедно с Кремъл пошли на 3 букви. Нато е готов
3
16
 
5
 
! Отговори
ПО западен пример преди 1 година
Батката сее светнал че по-добре е да се водят контратерористични действия на чуждата територия на която се тренират метежниците - в случая това е Украйна. Давай Батка! Преди 'опозицията' да е получила команда от ФАШИнгтон.
2
11
 
9
 
! Отговори
Батката е нясно преди 1 година
Залитна за малко - но сега му е ясно кои са западните "доброжелатели". (За незнаещите Полша е в мобилизация.)
1
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедняко ментален Лукашенко, Беларус ще бъде пометен за 30 минути. Населението доста ще се зарадва, прочее, защото не иска да живее в жалката ти бедна диктатура.