Сблъсъци в Париж заради нападението срещу кюрдския културен център

Членуващи в него обвиниха Турция
Обновена: 23 дек 2022 21:33 | 23 дек 2022 20:50, Анисия Иванова
61
Сблъсъци в Париж заради нападението срещу кюрдския културен център
Снимка: БГНЕС/ EPA

Протести избухнаха в Париж в квартала, в който по-рано днес бе извършено нападение срещу кюрдски културен център и срещу близко кафене, предаде Франс прес. Представители на кюрдската общност в Париж се събраха там и започнаха да скандират антитурски лозунги, допълва Асошиейтед прес.

Протестиращите скандираха: "ПКК (Кюрдската работническа партия)" и "Мъчениците не умират". После някои от тях издигнаха и барикади на една от улиците в квартала и подпалиха кофи за смет. Полицията се намеси със сълзотворен газ, а демонстранти започнаха да замерят полицаите с различни предмети. Няколко служители на силите на реда са пострадали.

Още по темата

В нападението, извършено по-рано днес, бяха убити трима души, а  трима души бяха ранени, припомня Франс прес.

Веднага след атаката членуващи в атакувания културен център обвиниха Турция за  нея, предаде Франс прес.

На 9 януари 2013 г. в Париж бяха убити три кюрдски активистки на партията ПКК. Убийството тогава стана в същия този квартал. Разследването на това убийство, което все още тече, разкри намеса на членове на турските тайни служби, но поръчители така и не бяха посочени в него, отбелязва Франс прес.

Кюрдите във Франция са станали мишена на отвратително нападение, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

"Кюрдите във Франция станаха мишена на отвратително нападение в сърцето на Париж. Нашите мисли са с жертвите, с хората, които се борят за живота си и с техните семейства", написа той в Туитър.

Мотивите на 69-годишния стрелец все още са неизвестни, заяви френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманен.

"Не знаем дали лицето е било политически ангажирано, очевидно той е искал да атакува чужденци", но не е ясно дали целта му са били точно кюрди, подчерта той. Нападателят, с френски произход, не е регистриран като десен екстремист от силите за сигурност, допълни Дарманен.

"В момента не мога да кажа дали той е имал десни екстремистки прояви, но разследването ни ще провери това в следващите часове", каза още френският вътрешен министър.

Мъжът е действал сам и е носил няколко оръжия със себе си. По време на нападението той застреля двама души пред кюрдски културен център и още един в намиращо се наблизо кюрдско кафене. Други трима души бяха ранени, един от които е в критично състояние. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Париж отдавна вече не е европейски град.
42
13
 
9
 
! Отговори
Армен Гадорян преди 1 година
Кюрдите са братски народ с българите като народопсихология - мързеливи, некадърни, крадливи и злобни. Но за сметка на това пък с грандиозни претенции.
41
2
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
"После някои от тях издигнаха и барикади на една от улиците в квартала и подпалиха кофи за смет." - защо в Париж издигат барикади срещу (уж) Турция? Европата събрира *** на афро-азия и сега ще си тегли последствията..
40
1
 
11
 
! Отговори
Сън преди 1 година
Франция е честа мишена на мюсюлманите.
39
2
 
21
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Макарон е Меркел в панталони . Подобни из-роди унищожават Европа и европейските ценности . Макарон е опасен за Франция и Европа
38
9
 
16
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
Кюрдите са терористи. Финландия и Швеция ги признаха за терористи, иначе няма НАТО за тях.
37
4
 
12
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Тва е някви инсинуация и фейк нюз. Всеки мекокитков знае че най-голямия враг и душманин на евростанския саюз е Русия. И че лично Путин е пил 2 ракии и е вилнял и палил. Руснаците трябваше да изчакат 20 години, еуроейците сами щяха да викат солдатите да ги "освобождават".
36
3
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Световното по футбол се разви много тежко за Франция. На французите им се опънаха нервите на макс. Не всеки издържа на този товар. Ясно е, че това напрежение ще избие някак си. А футболния отбор на Франция излъчваше друго. Че бели и черни са щастливи заедно и са сплотени. Реалността обаче е друга. Барикади и бой и убити. Имам леки подозрения, че вратаря на Франция бойкотира дузпите, защото тренъора извади от отбора всички футболисти от европейски произход и остави само африканците.
35
2
 
4
 
! Отговори
Ай ся глипости преди 1 година
Да си замине поне САЩ посранничката бе
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
69 годишен да изперка резко и да трепе кюрди ... едва ли. По-скоро има две вероятности. 1. Турските служби/Ердоган са задействали някоя спяща клетка. 2. Стрелецът има личен мотив. Скоро имаше атентатт в Турция, загинаха разни хора, може би роднини ...
33
4
 
25
 
! Отговори
аноним преди 1 година
мюсюлмани нямат място в Европа
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 Тихо, ако ги предупредиш какво ги чака ще те обявят за Хитлерр.
31
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само антиновини за Туркие , показвате безпомощна злобност
30
0
 
16
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Евроджендърастите искат и у нас да стане така
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франсетата са меки китки, доеи специалните им части :))) Иначе това е турска атака срещу кюрдите, щото единствено те им имат зъб :)))
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще е част от евтината работна ръка на САЩ, които не могат да разчитат на Китай процесът е започнал.
27
0
 
1
 
! Отговори
Влади преди 1 година
напредназадОбратно към: [Песни за Македония][Иван Вазов][СЛОВОТО]ALLONS, ENFANTS DE LA PATRIE!Деца на Франция, напред, на бой!Денят на славната борба настана.Напред, да подкрепите с меча свойиздъхващата сила на тиранатам, в македонските поля, гори. Allons, enfants de la patrie!* Вий друг път чужди чупихте оковина Марсилезата под славний звук,но днес, на вашите деди напук,ковете за народ вериги новив земята наша, траур що покри. Allons, enfants de la patrie! Свобода, правда, светли идеаликрасяха ваште горди знаме
26
1
 
7
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Жалко че не може робеспиерчетата дето отсякоха главата на краля да станат от гроба, да видят до къде докара Франция глупавата им наивна авантюра, и да легнат обратно за да прекарат вечността в мъките на покаянието и вината
25
7
 
5
 
! Отговори
ЕЛЕФТЕРИОС ВЕНИЗЕЛОС преди 1 година
ПРЕПОРЪЧВАМ НА КЮРДИТЕ ДА СТАНАТ ХРИСТИЯНИ = ВИЗАНТИНО-РОМЕИС ОРТОДОКСИ по Номинация, и да станат веднага или много скоро...И САЩ, ФРАНЦИЯ И ГЪРЦИЯ ЩЕ ВИ НАПРАВИМ ДЪРЖАВА ВЕДНАГА...А ОТ ТУРЦИТЕ И ПОМЕН НЯМА ДА ОСТАНЕ .
24
7
 
1
 
! Отговори
Муслим преди 1 година
Иисус препоръчва като ти нашият един да обърнеш и другата буза, може би е имал предвид задната. Не се опъвайте братя християни, не е християнско това. Примирете се - бъдещето е исляма, и нито Путин, нито Костя Копейкин могат да ви спасят