Потресаващо високи температури в Европа, ще се сбогуваме ли със зимата?

Според експерти това е знак за по-лошото, което предстои
Обновена: 3 яну 2023 14:20 | 3 яну 2023 14:20, Нели Христова
195
Потресаващо високи температури в Европа, ще се сбогуваме ли със зимата?
Снимка: БГНЕС

Метеорологичните рекорди падат в цяла Европа с обезпокоителна скорост през последните няколко дни, казват експертите.  Най-топлият ден през януари е регистриран в най-малко осем европейски страни, включително Полша, Дания, Чехия, Холандия, Беларус, Литва и Латвия, според данни, събрани от Максимилиано Ерера, климатолог, който проследява екстремните температури.

В Корбелов, Полша, живакът достигна 19C – температура, с която силезийското село е свикнало повече през май, и 18C над средната годишна стойност за януари, която е  1C. В Яворник в Чешката република беше 19,6C, в сравнение със средно 3C за това време на годината.

Температурите във Високайе, Беларус, обикновено се движат около нулата по това време на годината. В неделя те достигнаха 16,4C, надминавайки предишния рекорд на страната за януари с 4,5C.

Навсякъде на континента местните рекорди бяха счупени в хиляди отделни измервателни станции, като близо 950 бяха свалени само в Германия от 31 декември до 2 януари, казва Ерера.

Северна Испания и южната част на Франция се наслаждаваха на плажно време с 24,9C в Билбао, най-горещият ден през януари, и рекорди, счупени в Кантабрия, Астурия и региона на баските. Само Норвегия, Великобритания, Ирландия, Италия и югоизточното Средиземноморие не са публикували никакви данни.

"Можем да разглеждаме това като най-екстремното събитие в европейската история", твърди Ерера. "Вземете случая с екстремната гореща вълна в Обединеното кралство през юли 2022 г. и разпространете тази сигма (магнитуд) в много по-голяма област, обхващаща около 15 държави."

"Можем да кажем, че това е първият път, когато екстремно метеорологично събитие в Европа (по отношение на екстремни горещини) е сравнимо с най-екстремните в Северна Америка", добавя той.

Алекс Бъркил, старши метеоролог в Met Office, се съгласи, че това е екстремно метеорологично събитие. "Беше екстремна жега в огромна област, което е почти, ако трябва да бъда честен, нечувано“, казва той.

Бъркил допълва, че топла въздушна маса, развила се край западния бряг на Африка, е пътувала на североизток през Европа от Португалия и Испания, привлечена от високото налягане над Средиземно море.

"Това беше широко разпространено, Дания, Чехия, както и почти цяла Германия видяха температури за януари, надхвърлящи рекордите", казва Бъркил. "Също така си струва да се отбележи, че имахме изключително топло време в южната част на Англия. Навечерието на Нова година, мисля, че около седем места в южна Англия са регистрирали най-топлата новогодишна нощ в историята."

Метеорологът Скот Дънкан казва, че температурите в цяла Европа са потресаващи. "Имахме много топла нова година миналата година, но това надмина всичко", на мнение е той. "Наблюдавахме дългогодишни рекорди, счупени с големи маржове в няколко страни."

Причините са трудни за установяване, обяснява Дънкан, като Ла Ниня и аномалната топлина в морските повърхности играят роля. "Нито едно от горните тук обаче не е ново, така че какво е крайно за статута на рекордьор? Нашата затопляща се атмосфера и океани в крайна сметка улесняват чупенето на рекорди."

Професор Бил Макгуайър, който е писал за последствията от срива на климата, казва, че високите температури са предвестник на по-лошо, което предстои.

"Най-тревожното в това е скоростта на глобалното затопляне, това просто вече не е изненада", обяснява той. "Това е малък поглед към бъдещето, в което зимата ще се сведе до няколко месеца на мрачно, влажно и меко време, с малко скреж, лед или сняг."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
17
 
! Отговори
А вие преди 1 година
За Путин мислите ли? Къде е суровата зима? Къде са мръзнещите без газ европейци. Най - топлата зима, когато Путин иска най - студената.Нима и природата е против Путин.Безобразие!
83
12
 
13
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
СПОРЕД МЕН СЕ ИЗБЯГВА ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН ДА СЕ КАЖЕ ИСТИНАТА. С.А.Щ. МАНИПОЛИРАТ ВРЕМЕТО И СЕ ПРАВЯТ НА ГОСПОД.НИТО ДУМА ЗА ТОВА ОСОБЕНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПРОДАЖНИ И СЛУГИНСКИ ***.
82
3
 
23
 
! Отговори
Гумаджия преди 1 година
Край за зимните гуми.Умре ни бизнеса.
81
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е няма да замръзнем, само ще обеднеем и ще се деиндустриализираме!
80
2
 
9
 
! Отговори
УЖАС!!!!!!!!! преди 1 година
АКО НИ СПРАТ ГАЗА СМЕ СВЪРШЕНИ! БАБАХАХАХХАХАХАХА
79
3
 
37
 
! Отговори
не искат да кажат преди 1 година
Моята баба ми каза веднъж, че някъде в началото на 1930 година зимата е била толкова топла и суха, че малките деца на улицата си играели с летни дрехи , както през лятото. Толкова е било горещо тогава. Изглежда, че няма никаква статистика за времето от тогава.
78
7
 
44
 
! Отговори
М преди 1 година
Европа няма да се сбогува със зимата но ще се сбогува с охолния и безгрижен живот който имаше след края на Втората световна война. Причината не е само климата а и безумните политически, икономически и социални управленски решения от последните 30 години.
77
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да обясним и на Американците за глобалното затопляне! Преди седмица или две не помня точно -45 /-50 градуса. Как са вятърните турбини и слънчевите панели при тези условия ще ни захранват ли с възобновяема електрическа енергия ? А електромобилите палят ли ?
76
4
 
27
 
! Отговори
На тези, които преди 1 година
се радват - не бързайте. Твърде топла зима без сняг също е проблемна. Най-вече за реколтата, а от там цената на хляба, сиренето, яйцата и месото.
75
9
 
10
 
! Отговори
Ехе явно преди 1 година
И Бог е с нас срещу диктатора
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си пускам записи от зимите в които с децата се пързаляхме с шейните през 1985 година. Запечатил съм с видеокамерата много хубави зими от 80-те години. Снега е 45 см а преспите до един метър. Децата сега са големи но по онова време бяха три и пет годишни. Сега като гледат какъв сняг е имало се чудят дали някога ще се повтори това време? Едно време имаше зими сега са късна есен.
73
9
 
11
 
! Отговори
.... преди 1 година
Само лято да си е супер
72
3
 
1
 
! Отговори
Малко твой преди 1 година
Без сьботите и неделите на обяд по бтв лейди
71
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каталина е много зла и луда в малко твой
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елвис е много забавен в малко твой
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като бях дете (преди 18 и тн години). На коледа се пързалях със шейни. Сега ходя по обяд по тениска. Сериозно се замислям да не купя зимни гуми никога. Колко и да е конспирация - памет за 18 години имам. Не мисля да се принизявам на нивото на *** дето казват, че нищо не се е променило.
68
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ви кажа , за да не се напъвате - зелената шарлатания няма да мине!
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 82:Ходи се лекувай!Путин не ни сложи санкции.Не е разчитал на това.ФАЩ принудиха ЕС да сложат санкциите,за да купуват пак руска,но с надценка от сащисаните.Схемата за крадене е точно същата както са крали укрите.
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто нашумя Ковид-а, някой да е чел нещо за вредата от микровълновите печки? А откакто се появи 5G ? Радарите как работят? Всеки сигнал в атмосферата е трептене /вълна/. Всяко трептене, предизвиква ***, то пък затопляне. Аз това си спомням от физиката.
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хамериканската газ е скъпа.Ще се греем на слънце.