Потресаващо високи температури в Европа, ще се сбогуваме ли със зимата?

Според експерти това е знак за по-лошото, което предстои
Обновена: 3 яну 2023 14:20 | 3 яну 2023 14:20, Нели Христова
195
Потресаващо високи температури в Европа, ще се сбогуваме ли със зимата?
Снимка: БГНЕС

Метеорологичните рекорди падат в цяла Европа с обезпокоителна скорост през последните няколко дни, казват експертите.  Най-топлият ден през януари е регистриран в най-малко осем европейски страни, включително Полша, Дания, Чехия, Холандия, Беларус, Литва и Латвия, според данни, събрани от Максимилиано Ерера, климатолог, който проследява екстремните температури.

В Корбелов, Полша, живакът достигна 19C – температура, с която силезийското село е свикнало повече през май, и 18C над средната годишна стойност за януари, която е  1C. В Яворник в Чешката република беше 19,6C, в сравнение със средно 3C за това време на годината.

Температурите във Високайе, Беларус, обикновено се движат около нулата по това време на годината. В неделя те достигнаха 16,4C, надминавайки предишния рекорд на страната за януари с 4,5C.

Навсякъде на континента местните рекорди бяха счупени в хиляди отделни измервателни станции, като близо 950 бяха свалени само в Германия от 31 декември до 2 януари, казва Ерера.

Северна Испания и южната част на Франция се наслаждаваха на плажно време с 24,9C в Билбао, най-горещият ден през януари, и рекорди, счупени в Кантабрия, Астурия и региона на баските. Само Норвегия, Великобритания, Ирландия, Италия и югоизточното Средиземноморие не са публикували никакви данни.

"Можем да разглеждаме това като най-екстремното събитие в европейската история", твърди Ерера. "Вземете случая с екстремната гореща вълна в Обединеното кралство през юли 2022 г. и разпространете тази сигма (магнитуд) в много по-голяма област, обхващаща около 15 държави."

"Можем да кажем, че това е първият път, когато екстремно метеорологично събитие в Европа (по отношение на екстремни горещини) е сравнимо с най-екстремните в Северна Америка", добавя той.

Алекс Бъркил, старши метеоролог в Met Office, се съгласи, че това е екстремно метеорологично събитие. "Беше екстремна жега в огромна област, което е почти, ако трябва да бъда честен, нечувано“, казва той.

Бъркил допълва, че топла въздушна маса, развила се край западния бряг на Африка, е пътувала на североизток през Европа от Португалия и Испания, привлечена от високото налягане над Средиземно море.

"Това беше широко разпространено, Дания, Чехия, както и почти цяла Германия видяха температури за януари, надхвърлящи рекордите", казва Бъркил. "Също така си струва да се отбележи, че имахме изключително топло време в южната част на Англия. Навечерието на Нова година, мисля, че около седем места в южна Англия са регистрирали най-топлата новогодишна нощ в историята."

Метеорологът Скот Дънкан казва, че температурите в цяла Европа са потресаващи. "Имахме много топла нова година миналата година, но това надмина всичко", на мнение е той. "Наблюдавахме дългогодишни рекорди, счупени с големи маржове в няколко страни."

Причините са трудни за установяване, обяснява Дънкан, като Ла Ниня и аномалната топлина в морските повърхности играят роля. "Нито едно от горните тук обаче не е ново, така че какво е крайно за статута на рекордьор? Нашата затопляща се атмосфера и океани в крайна сметка улесняват чупенето на рекорди."

Професор Бил Макгуайър, който е писал за последствията от срива на климата, казва, че високите температури са предвестник на по-лошо, което предстои.

"Най-тревожното в това е скоростта на глобалното затопляне, това просто вече не е изненада", обяснява той. "Това е малък поглед към бъдещето, в което зимата ще се сведе до няколко месеца на мрачно, влажно и меко време, с малко скреж, лед или сняг."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чай, чай, за тоя ХААРП кой билва? Как мога да се включа? Може ли да си докараме малко сняг на Халкидики? За един приятел питам.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До операция Разбра се у кого е "иновацията" - у най-силно врещящите срещу "климатичните промени". Същите, дето вече измислиха нови данъци.
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чефо - Никой не е длъжен да те образова. Това си е твое задължение. Виж предаването Стани богат от 18.11.2022. Има въпрос "кое превозно средство остява т.нар. следи кемтрейлс в атмосферата?". Верният отговор беше самолети. Ходи да спориш със "Стани богат" дали има или няма кемтрейлс. Не вярвам някога да си гледал предаването, защото ти знаеш всичко и нямаш нужда от нови знания, нали така?
41
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За дъжд ще се плаща вече, че струва скъпо на обединена Европа да ви топли, без руски газ. Който разбрал, разбрал! Житото също ще се скъпо, заради скъпия дъжд, пък и трябва да изкарат някак без руска пшеница.
40
1
 
13
 
! Отговори
Политик с преди 1 година
Фирма за продажба на гуми. Слагайте зимните гуми, купете си и пролетни гуми и есенни гуми, всичките пари идват при 2 *** човека. Нищо че навън е 18 градуса на сянка карайте със зимни гуми, при повишено внимание! ;))
39
1
 
10
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Ами американците я откраднаха, вижте какво става там
38
3
 
28
 
! Отговори
не преди 1 година
Със зимата няма да се сбогуваме, просто студените месеци се изместиха. Едно време сняг имаше през Декември, а сега не по-рано от Януари. Март също е по-скоро студено, отколкото пролетно-топло времето вече. Април също е хладен кажи-речи целия.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чефо - Никой не ти е виновен, че си неинформиран. Твой проблем. Сигурно ако ти споделя, че има учени, които твърдят, че полюсите се изместват, ще ме обявиш за лу_д. Проблемът обаче няма да е в мен. Между другото в САЩ и Канада има екстремно ниски температури, така че познайте накъде се измества северния полюс. И това няма да е за първи път в историята на Земята. Има архивни снимки от сев. полюс от началото на 20-и век. Съвсем ясно личи, че там е имало човешка дейност някога.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зо 46 - нека потъват - България на 3 морета без да си мръднем пръста!
35
4
 
14
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
ще премине в глобално застудяване :) Тогава пак хората ще са виновни :) Пропускат да споменат за цикичността в климатичните промени :) Е нищо де! Въпросът е далаверата да върви :)
34
9
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
Никой не е казвал че тази зима ще има градове под водата. Но самия факт че учените потвърждават че това ще почне да се случва видимо до 10 години си е ужасна скорост. А вместо да си губиш времето с въпроси за покачването на океаните във форуми. Провери сам в интернет отчетено е и е много по тревожно от колкото беше предсказано преди 20 години
33
5
 
16
 
! Отговори
Чефо преди 1 година
Он живве в на майка си панелката, лъже ги, че върши някаква работа в склада за 1800 лв, като дойде сметка за парното от 300 лв и му побеляват косите, радостта му е веднъж в годината да отиде до Гърция, живее от заплата до заплата, последно е чел книга преди 15 години, обаче не, ХААРП работи и кукловодите дърпат конците. Тц, тц, тц...
32
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Имало е много пъти, но понякога е било и студено.То сега е по-добре, заради парното.
31
7
 
7
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Е погледнете го от хубавата страна, укрите не мръзнат много. То нали трябва да се радваме за тях. Така , че изпускайте повече парникови газове, не се стискайте.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те такива зими чакам!
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кажи ми с колко см. се повиши нивото на световния океан, вследствие на топенето на ледниците? Колко на брой прибрежни градове са под вода? Нали това беше смъртната опасност за човечеството, според климатичните шамани?" - Опасност за едни, радост за други. "България на 3 морета - Гърция, Албания, Сърбия под вода." - Ванга 2022г.
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми задавай кухи въпроси от рода на "ще се сбогуваме ли със зимата?". Кажи ми с колко см. се повиши нивото на световния океан, вследствие на топенето на ледниците? Колко на брой прибрежни градове са под вода? Нали това беше смъртната опасност за човечеството, според климатичните шамани?
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре си прекарахме декември. А дано, Януари, Февруари и Март падне един хубав сняг та да имаме добра реколта. Господ е българин!
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В старите книги е написано всичко. Предишната развита глобална цивилизация е унищожена със вода (потоп). Следваща развита цивилизация (нашата) ще бъде унищожена със огън. Затова сега температурите ще се покачват бавно точно както се загрява и фурната преди да сложиш манджата в нея.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти и в Ню Йорк така ... Тамъъън се сбогуваха и стана от -17 до -29 със 120 км/ч вятър със сняг и всичко се заледи.