51% от хърватите плащат само с евро 5 дни след въвеждането му

Куната също може да се ползва до края на годината
23
51% от хърватите плащат само с евро 5 дни след въвеждането му
Снимка: Pixabay

Почти една седмица след влизането на Хърватия в еврозоната, проучване на Европейската комисия констатира, че въвеждането на еврото е напреднало добре в началната си фаза. Смяната на куната с евро се състоя на 1 януари 2023 г. и бележи важен момент в историята на Хърватия, еврозоната и целия ЕС.

Още по темата

Голям дял (51 %) от плащанията в брой в магазините вече са направени в евро още на 5 януари. По-голямата част от трансакциите (93 %) са довели до това, че потребителите получават ресто само в евро. 35 % от анкетираните хърватски граждани заявяват, че вече носят само евробанкноти, а 36 % заявяват, че носят само евромонети.

Изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите куна започна през декември 2022 г.

До 31 декември 55 % от евробанкнотите и една трета от монетите в куна вече са изтеглени от обращение. Секторът на търговията на дребно в Хърватия се справя добре с процеса на смяна на валутата и паралелната обработка на две валути. Не са докладвани сериозни проблеми, свързани с опашки или проблеми на касите.

Конвертирането на банкоматите също е протича гладко, като 70 % от всички машини вече дават евробанкноти от първия час на 1 януари 2023 г. Броят и сумите на тегленията са запазили равнища, сравними с тези преди преминаването към еврото. 

За да защитят потребителите и да отговорят на опасенията относно неправомерното увеличение на цените в периода на преминаване към еврото, хърватските власти предприемат активни мерки в съответствие с правилата за въвеждане на еврото („Закона за еврото“). Двойното обозначаване на цените в куни и евро стана задължително на 5 септември 2022 г. и ще се прилага до 31 декември 2023 г.

Беше въведен Етичен кодекс на предприятията, за да се гарантира стабилност на цените на стоките и услугите, като се помогне на фирмите правилно да преизчисляват и показват цените, без неоправдано увеличение. Национален контролен орган е натоварен със задачата да наблюдава и контролира цените, и може да предприема съответни мерки в случай на нарушения.

Комисията ще продължи да наблюдава преминаването на Хърватия към еврото. Тя също така ще продължи да измерва опита на хърватските граждани с преминаването към еврото чрез редица допълнителни проучвания на общественото мнение през следващите седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Хърватияевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Злобен преди 1 година
Какво ли ни чака с въвеждането на еврото. Далече по - мощни икономики претърпяха големи сътресения. За най- бедната страна в ЕС не знаем. А връщане назад няма.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак в ссср в всички републики се търгуваше с рублиМай ще се распда и сср ес де
17
6
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Мен ми е все едно ще изгорят спестяванията на нашите милионери като по времето на костов при валутният борд - 500 лв се заменят за - 5Е цените ще са страшни имаме опит от костово време
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да ни пази от чумата наречена Евро! Скокът на цените на основните стоки е най-малкото зло в случая.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
Дано тази година ес и нато се разпаднат... И България да не въвежда тази евро валута,,, да си останем с Българският лев...И е хубаво да направят един референдум за всички Българи за или против тези простотии,... с който цените ще се вдигнат още повече. НЕ НА ЕВРО ВАЛУТАТА.
14
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото влезе успешно Хърватия, рязко забавяне на инфлацията в Еврозоната, газохранилищата в Европа пълни, чувам скимтене и вой на гладни ушаааанки!
13
7
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
До Анонимка , ПУТИН ПОДПИСА УКАЗ ЗА ПЛАЩАНЕ НА НЕПОГАСЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ !!! ПЛАЩАНЕТО НА СТАРИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НЕ ОЗНАЧАВА ОТНОВО ДОСТАВКА НА ГАЗИ ПЕТРОЛ !!! СЛЕД 25 ДНИ СПИРА НЕФТА И НА БЪЛГАРИЯ !!! А СЕГА ПОДГОТВЯТ АРБИТРАЖЕН СЪД !!! ЩЕ ЗАГУБИМ КАКТО ФИНЛАНДСКАТА ГАЗОВА КОМПАНИЯ GASUM , ОСЪДЕНА ДА ПЛАТИ 300 000 000 ДОЛАРА НА ГАЗПРОМ !!! СПРАВКА - БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН МИНИСТЪР !!!
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В крайна сметка стана това което повечето политици и банкерчета отричаха
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Новият указ разрешава плащания към руски доставчици, ако събират дългове от чуждестранни купувачи или самите те погасяват дългове към руски доставчици по договори за доставка на природен газ.Разплащанията могат да бъдат в чуждестранната валута, предвидена в договора, и да бъдат реализирани през специална сметка, пише в документа."
10
6
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НЯМА ДА ЗАЛИЧИТЕ ИСТИНАТА ЗА 50 % УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ ПОКАЗАНО ПО ВСИЧКИ НЕЗАВИСИМИ ОТ НАТООВЦЕТЕ ТЕЛЕВИЗИИ !!!
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насила карат хората да използват евро с това връщане в евро. А поръчителите потриват ръце че било успешно. Но ги е страх да оставят потребителите сами да решават в каква валута искат да им връщат.
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото мина новината от оня ден, че *** ин е подписал Указ че газа и нафтата могат да се плащат в евраци и омразните долари! ХЕХЕХЕХЕХЕХ
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама 100% от хърватите плащат по-скъпо след въвеждането на еврото . Мнооооооооого по-скъпо
6
7
 
21
 
! Отговори
Гост преди 1 година
да ама едно кафе е трябвало да стане 0.6 евро а вече струва 1 евро хляба вместо 0.80 евро е станал 1 евро ,така че Хърватите ще платят цената на новите хартийки ,които имат в портфейла
5
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашата валута е стара, къде ще ми я сравнявате с куната дет е по-млада от Северна Македония?
4
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега са два пъти по добре от нас. След няколко години, три пъти. Вижте Словения.
3
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече 49% са изреввали за куната.
2
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нормално, цените със старата валута са двойно по-малки
1
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащат и плачат