Достигнат ли е пикът? Рязко забавяне на инфлацията в еврозоната

Не е изключен обаче и нов ръст на цените
6 яну 2023 21:15, Анисия Иванова
23
Достигнат ли е пикът? Рязко забавяне на инфлацията в еврозоната
Снимка: Pixabay

Забавянето на инфлацията до едноцифрено ниво за пръв път от август насам подхранва надеждите, че увеличението на потребителските цени в блока е достигнало пика си, съобщава Bloomberg.

Инфлацията през декември е 9,2%, съобщи Евростат в петък. По-бавното нарастване на разходите за енергия е единствената причина за забавянето. Данните отразяват успокоението при цените в Германия, Франция, Италия и Испания и са под очакванията на анкетирани от Bloomberg икономисти за ниво на инфлацията от 9,5%.

Базисният показател за ценовия натиск обаче, които изключва цените на хранителните и енергийни продукти, се ускорява до рекордните 5,2%.

Това е показателят, върху който Европейската централна банка вероятно ще се съсредоточи, докато продължава с агресивното повишаване на лихвените проценти. В САЩ Федералният резерв също гледа отвъд облекчаването на общата инфлация, предупреждавайки инвеститорите да не подценяват волята му за затягане на паричната политика още известно време.

Вторият месец на забавяне на покачването на цените в еврозоната, която се разшири до 20 страни в началото на новата година с присъединяването на Хърватия, става ясен, след като правителството на Германия плати сметките за природен газ на някои домакинства, за да смекчи скока на разходите, причинен от нахлуването на Русия в Украйна.

Въпреки че забавянето на инфлацията в най-голямата икономика на континента и отвъд него ще бъде приветствано, ЕЦБ сигнализира миналия месец, че ще вдигне лихвата по депозитите над настоящото ниво от 2%.

Пикът на разходите по заемите може да бъде достигнат едва към лятото, смята гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Мартинс Казакс, член на Управителния съвет на ЕЦБ, очаква „значителни“ увеличения на следващите две срещи през февруари и март. В Латвия, където той оглавява централната банка, инфлацията достигна до 22% и остава близо до тази стойност и сега.

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард сигнализира, че няма да има промени в основния курс на Европа, тъй като „не можем да се фиксираме върху едно единствено число“, защото са налице „основателни причини да вярваме“, че ръстът на цените ще се възобнови през януари.

„Упорито високата“ базова инфлация ще задържи лихвените проценти на по-високи нива след повишенията през февруари, март и „вероятно дори през второто тримесечие“, смята Карстен Бжески, икономист в ING.

„ЕЦБ ще започне да премества фокуса си от общата инфлация към базовата инфлация и растежа на заплатите“, заяви той преди публикуването на данните в петък. „Това ще бъде аргументът за ЕЦБ да не намалява лихвените проценти“, добавя експертът, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

В краткосрочен план необичайно топлото време успокои страховете от енергийна криза и свали цените на газа до предвоенните нива. Но тъй като сега се очаква еврорегионът да преживее само кратка и плитка рецесия, търсенето – и инфлацията от своя страна – може да се задържат.

Отделни данни от петък показаха, че икономическите нагласи се възстановяват за втори месец в еврозоната през декември, като същевременно остават под дългосрочните си средни нива.

Последните прогнози на ЕЦБ предвиждат повишение на цените със средно 6,3% през 2023 г. и инфлация, все още оставаща над целта от 2% през 2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ЕСинфлацияBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13 - Норвегия и Швейцария не са част от ЕС, като за начало ...
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Истукан абе да, ама ... Златото го нема.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлация и слвдва масивна рецесияяяяяяяя ... "Ще се мре. Яко ще се мре"
16
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 година
На про руските агенти в БГ им се иска ама няма да стане.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ке падне лето 2023.
14
6
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Еврото и всички останали валути нямат стойност. Не минаване от лев към евро, а златно покритие ще спаси инфлацията. Дали ще се въведе валутен борд със златен резерв, или ще се пуснат в обръщение сребърни и златни монети, е все нещо отколкото да си играем на печатане на пари и увеличаване на цени. Няма да има нужда от увеличаване на заплати, ако цените са едни и същи.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС така са забавили инфлацията, че сами не могат да повярват! Сега и тука благодарение на веригите се задържат високите цени /да не станат още по високи/,докато се влезе в еврозоната и после 20-30% нагоре, ама връщане от там няма! Хърватия е около 20-30% още от първия ден, а натам не се знае колко!,/казват самите хървати/!
12
2
 
15
 
! Отговори
НЕ НА ЕВРОТО преди 1 година
Поредната пропаганда с една цел. Да ни убедят да приемем еврото? Защо НОРВЕГИЯ, ШВЕЦИЯ, ДАНИЯ, ШВЕЙЦАРИЯ, УНГАРИЯ, ПОЛША, ЧЕХИЯ, РУМЪНИЯ И ЛИХТЕНЩАЙН НЕ ПРИЕМАТ ЕВРОТО? Видяхте ли в Хърватска какво стана от 01.01.2023? + 20 %. Видяхте ли, ОВЦЕ!???
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС почна да дъвче хърватите и глада намалява ,догодина ни почват и нас
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еднорозите откакто ги отрязаха и от Туитър съвсем изтрещяха. И тук са се изтропали ;)
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големият проблем е, че при държавите с по-ниски доходи инфлацията е по-голяма, а след 12 години управление на ГЕРБ, България е с най-ниски доходи в ЕС и инфлацията обикновено е поне 2 пъти по-висока от средната за ЕС. При ГЕРБ беше 13 пъти по-висока.
8
2
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Кирчо нали ни спаси от ГЕРБ и обеща че почват електрическите коли да правят скоро. Може да го питаш за подробности
7
2
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Какъв е проблема, вдигайте вече цената на тока и за бита и да приключваме. Нали сме в Европата. Днес по новините, че хората се връщали от гурбет обратно в любимата родина. Не се връщат от безгранична любов, а защото там цените стават непосилни дори и за европейците. Немите скочиха, тарифите са в тавана. Ние изнасяме за европата предимно: хигиенисти, шофьори, строители, общи работници. Тези, с образование няма да се върнат никога! Но това произвежда родното образование, мъка!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазаруването се превърна в грабеж на клиентите. "Отивам да ме ограбят в магазина"
5
3
 
9
 
! Отговори
toti преди 1 година
Има много неграмотни в нашата държава и за съжаление това ново поколение нищо не възпроизвежда а има самочувствие на Американец.....
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През социализма произвеждахме Булгаррено, което беше спряно от Москвич. Сега чакаме Булгаррено да се върне, защото няма Русия и няма Москвич и сме капитализъм и пазарна икономика.
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как бе, ЕС се разпада, СССР цъфти, германци и холандци чакат на опашки за руски визи, Москвичите са най търсените коли безаналогови и т.н.
2
1
 
2
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Приключи. *** похарчи съветските скрапове, свърши парите и взе да хортува за Коледа и нова година. Дотук беше, милинкия.
1
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рязко забавяне на инфлацията в Еврозоната, газохранилищата в Европа пълни, чувам скимтене и вой на гладни ушаааанки!