Какви лидери управляват в Европа - млади, неопитни, морални?

Евронюз: Среднатата им възраст е едва 53 години
10 яну 2023 07:10, Анисия Иванова
143
Какви лидери управляват в Европа - млади, неопитни, морални?
Снимка: БГНЕС/EPA

Германският канцлер Олаф Шолц е нещо като рядкост сред европейските лидери: на 64 години той е политик от 90-те години на миналия век. Антонио Коща от Португалия и Клаус Йоханис от Румъния са единствените други лидери, които са духнали поне 60 свещички на тортата си за рождения ден.

Междувременно девет от 27-те лидери на ЕС са на четиридесет години. Един от тях, финландката Сана Марин, все още не е достигнала тази граница.

Според доклад на Блумбърг за 2019 г. средната възраст на световните лидери се е увеличила от 50-те години на миналия век насам, но европейските правителствени ръководители не спазват тази тенденция. Те се подмладяват от началото на 80-те години на миналия век, когато средната възраст е била 67 години.

Днес средната възраст е едва 53 години, според анализ на Евронюз.

Навсякъде на континента министър-председателите и президентите не само стават по-млади, но и обикновено имат по-малко опит в законодателната или официалната политика, преди да заемат висшия пост. Те също така са по-малко зависими от основните партии.

Френският президент Еманюел Макрон влезе в официалната политика едва пет години преди да стане президент през 2017 г. на 39-годишна възраст, което го направи най-младият лидер на Франция след Наполеон.

Риши Сунак е три години по-млад от него, но прекара само седем години в Камарата на общините, преди да стане министър-председател на Великобритания през октомври миналата година. Сунак е най-младият премиер от момента на незабравимия Робърт Дженкинсън, който встъпи в длъжност през 1812 г.

Италия имаше най-младия си министър-председател през 2014 г., Ирландия - през 2017 г., а Украйна - през 2019 г. През 2017 г. Себастиан Курц стана австрийски канцлер само на 31 години, поставяйки рекорд като най-младия правителствен ръководител в света - титла, наследена две години по-късно от 34-годишната тогава Марин от Финландия.

Ян Берц, доцент по политически науки в Тринити колидж в Дъблин, заедно с колегите си Фердинанд Мюлер-Ромел и Микеланджело Верчези публикуваха през юни миналата година книга по тази тема. Тя е озаглавена "Министър-председателите в Европа: Променящите се кариерни преживявания и профили.“

Сравнявайки биографията на европейските министър-председатели между 1945 и 2019 г., те установяват, че около половината от встъпилите в длъжност между 2000 и 2019 г. са работили по-малко от шест години като членове на парламента.

Това е средно с една година по-малко от техните предшественици през предходното десетилетие. Освен това те са имали средно 10 месеца по-малко опит като министри в кабинет.

Професионалният опит на европейските лидери е станал по-малко политически и повече технически, констатират още Берц и колегите му. В известен смисъл европейските лидери вече не са кариерни политици, каквито бяха преди.

Бизнес образование е пътят, който избраха Макрон и Сунак, както и белгийският министър-председател Александър Де Кро например. Лео Варадкар, настоящият ирландски министър-председател, е бил лекар преди да започне да се занимава с политика, а украинският Володимир Зеленски - актьор.

Една от основните причини за тази тенденция е упадъкът на основните партии, каза Берц пред Евро нюз.

"Вместо да избират кандидат за министър-председател или президент с богат политически опит, политическите партии все повече предпочитат кандидати със симпатична личност, харизма и обществено признание", каза той.

"Това улеснява по-неопитните политици да се издигат в редиците на политическите партии и да навлизат на висши ръководни постове на по-млада възраст."

Анализаторите посочват и други причини. Телевизията и социалните медии дадоха по-голяма трибуна и власт на отделни политици. Тези платформи са склонни да се фокусират върху личността на отделните политици.

Упадъкът на основните партии улесни лидери като Макрон да създават свои собствени политически инструменти.

Политиката стана по-стресираща във времената на денонощния новинарски цикъл и нарастващото значение на социалните медии. Това отново е в полза на по-младите политици, които имат по-голяма издръжливост и са по-добри в съвременната комуникация.

Досега тенденцията клони към лидери мъже, смятат анализаторите.

Въпреки че Мете Фредериксен стана най-младият датски министър-председател през 2019 г., преди това тя имаше четири години опит като министър в кабинета и над 17 години в датския парламент.

Катрин Якобсдотир има десет години в Алтинга (парламента), преди да стане министър-председател на Исландия през 2017 г., тогава на 41 години. Кая Калас, министър-председателят на Естония, също влезе за първи път в парламента десет години преди да заеме висшия пост.

Новият министър-председател на Италия, 45-годишната Джорджия Мелони, става депутат през 2006 г. Преди да заеме висшия пост миналата година, е заемала няколко важни длъжности.

Изключение прави сегашният министър-председател на Финландия Сана Марин, която е работила само четири години като депутат, преди да заеме премиерския пост през 2019 г., едва на 34 години.

Необходими са и повече изследвания за това дали по-младата кохорта от лидери в Европа е проблематична.

Бившият австрийски канцлер Курц беше "канцлер с медийни умения, който дойде на власт, обещавайки "нов стил" на политиката", както се изрази един вестник. Първото му правителство обаче издържа само две години и беше свалено с вот на недоверие след корупционен скандал. Няколко месеца по-късно той отново зае канцлерския пост, но второто му правителство продължава по-малко от две години, отново заради друго разследване за корупция. Наследникът на Курц, 50-годишният Карл Нехамер, стана политик едва през 2017 г.

Таави Ройвас стана министър-председател на Естония през 2014 г. само на 35 години, но коалиционното му правителство се разпадна след вот на недоверие по-малко от две години по-късно. През 2020 г. той обяви оттеглянето си от политиката.

Словашкият Едуард Хегер, сега на 46 години, който за първи път зае място в еднокамарния Национален съвет през 2016 г., също се сблъска с труден премиерски мандат и загуби вота на недоверие миналия месец.

Изтъкнати фигури с десетилетен политически опит, като бившите германски канцлери Ангела Меркел и Хелмут Кол или бившия френски президент Франсоа Митеран, са рядкост в днешно време, което може да се окаже проблем в кризисни ситуации.

Някои смятат, че по-възрастните политици са свикнали с дипломатическия протокол, докато тези с богат опит в законодателната политика са имали повече време да се научат да правят компромиси и да сключват сделки с конкурентни политици. Това може да направи техните правителства по-стабилни.

През 2021 г. Берц от Тринити Колидж Дъблин публикува друга статия по този въпрос.

Резултатите показват, че един министър-председател не се нуждае от голям политически опит, за да бъде успешен, казва той.

Първите четири години, които бъдещият лидер прекарва като парламентарист, увеличават в най-голяма степен представянето му като министър-председател. Изглежда обаче, че повече години, прекарани в парламента, не носят особена полза.  /БГНЕС, Евронюз

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: анализЕвропаполитици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мойта средна възраст е 54 и 3 месеца ..искам да наега няколко от тез лидери предимно фемале но има и няколкосимпатични мале дето бих онодил
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дай на и.диота власт и му гледай сеиера, в общи линии в момента европа е пълен цирк. всеки ден измислят нещо ново - само и само да се облагодетелстват
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа в момента се управлява от най-голямата и3мет раждала се на планетата земя за цялата история.
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите политици са кариеристи, усвоили са много добре, как се прави успешен ПиАр и как се печелят милиони, и милиарди. При това искат всичко сега и наведнъж.
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има един страхотен диалог относно китайската политическа система.Всички на запад критикуват еднопартийната власт в Китай,но 99% от населението на запад нямат идея реално как се управлява страната.За да стигнеш до висша позиция в партията трябва да си управлявал своя район дълго време.Управление за което се бориш на избори!Ако хората те преизбират значи си вършиш работата добре и така си проправяш пътя нагоре.Гаранция,че на високите позиции не попадат ид еоти,каквато е масовата практика в ЕС
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
крадливи продажни некадърници - и единственото коено могат да вършат да бъдат слуги на вашингтон - с малки изкрючения
85
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До констатация/100 "И ПРОДАЖНИ. АМЕРИКАНСКИ СЛУГИ" - ми нали 95% от матряла сте такива?! Какво ревете?! Единствено неграмотният балкански про'стак на територията между Дунав и Родопите муча доволно, като му казаха, че ще го управляват тези за които гласува да им слугува - чужденци.
84
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Мома англичанка/89 "Беше толкова успешна и компетентна за поста, който заема, че издържа само 40 дни на заеманата от нея длъжност като премиер-министър." - тя не е виновна, че е про'с'та. Пък и сега е векът на про'с'таците. Нали това е модата - всеки да има шанс, дори инай-големоя некадърник. Да си сърбат попарата тези дето си я избират.
83
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Българин/92 "Населението на Европа ще страда ..." - при това напълно заслужено. Той и Тиквата ВИ го каза, че сте про'с'таци и още много заслужавате да бъдете мачкани. Факт.
82
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/91 "ГЕРБ са ОЗВЕРЯЛИ за власт!!" - като всяка европейска партия демек. ПП. Либералите (като ПП) са още по-озверели.
81
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/83 "Европа се управлява от изчадия и демони." - избирани от ВАС.
80
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До извънземни/84 "ЕС с еуправлява от старчоци с изчерпани функции ,упрвлявани от олигархични и американски интреси, ..." - избирани от европеидните про'с'таци у нас и в Европата, дето гласуват с 95% за тях. Факт.
79
0
 
4
 
! Отговори
извънземни преди 1 година
ЕС с еуправлява от старчоци с изчерпани функции ,упрвлявани от олигархични и американски интреси,затова съм е отписал от системата
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа се управлява от изчадия и демони.
77
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Европа се управлява от негодници коронпирани наркомани факт е че скоро ще се разпадне.Населението на Европа ще страда поради техните *** управници
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ са ОЗВЕРЯЛИ за власт!!! Като прасенца когато се опитваш да ги отбиеш в *** от коритото.. пак и пак напират и тоягата не ги плаши.
75
2
 
2
 
! Отговори
Киро Бейкъра напасти преди 1 година
До Христо ХристовТо умните и хубавите като Киро все се оправдавате или с Бойко или с ЕС .
74
0
 
8
 
! Отговори
Роко2 преди 1 година
Младите са много зле информират се главно от фейсбуците и кълвът на всякакви манипулации и пропаганди. Итализнците си сложиха неква тяхна си Капка атакистка със средно образование от вечерно училище... Ние пък дадохме държавата на амбулантни търговци от чужбина и корнелия приватизаторката... за 6 месеца ни върнаха в 1997г...
73
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/82 "Управляват ЛГТБ" - ми щото и вие сте такива и ги избирате.
72
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Олимпийски джепчия "Тецовете на олигарсите горят дърва вместо въглища и им се води зелена биомаса и им плащаме за това" - това е решение на ЕС за който 95% гласувате. Какво ревете? Плащайте!