Швеция е напът да построи нови АЕЦ

Всяко разширяване на ядрената енергия може да отнеме години
11 яну 2023 20:13, Йоана Цонева
34
Швеция е напът да построи нови АЕЦ
Снимка: БГНЕС

Швеция подготвя законодателство, което да позволи изграждането на повече атомни електроцентрали, за да се увеличи производството на електроенергия в скандинавската страна и да се засили енергийната сигурност, каза премиерът Улф Кристерсон, цитиран от "Ройтерс".

Кристерсон превърна увеличаването на производството на ядрена енергия в ключова цел за своето правителство, опитвайки се да обърне процеса на постепенно затваряне на няколко реактора през последните няколко десетилетия, което накара страната да разчита повече на възобновяеми енергоизточници, но тяхната работа и количеството енергия, което произвеждат са неравномерни и трудно прогнозируеми.

Енергийният микс на Швеция се състои главно от ядрени, водни и възобновяеми енергийни източници и докато досега беше по-малко засегнат от сътресенията около доставките на газ поради противопоставянето на Русия със Запада. Цените на електроенергията обаче станаха високи и нестабилни, откакто Москва нахлу Украйна.

Предложеното ново законодателство, което трябва да бъде прието от парламента, би позволило нови реактори да бъдат построени на допълнителни места в Швеция и се очаква да бъде въведено от март следващата година.

"Имаме очевидна нужда от повече производство на електроенергия в Швеция", каза Кристерсон на пресконференция.

Още по темата
"Това, което правим днес, е да променим законодателството, за да позволим изграждането на повече ядрени реактори на повече места."

Новото законодателство ще премахне съществуващите правила, които ограничават общия брой реактори до десет и забраняват изграждането на реактори на други места, освен там където съществуват в момента, допускайки възможността за изграждане на по-малки реактори, които мнозина виждат като най-рентабилни ядрени мощности.

Всяко разширяване на ядрената енергия в Швеция може да отнеме много години предвид сложността на подобни проекти, докато търсенето на енергия се очаква да нарасне рязко през следващите няколко години

В момента Швеция има шест действащи реактора, половината от това, с което разполагаше преди, и временното затваряне за поддръжка на някои от тях допринесе за повишаване на цените на електроенергията в скандинавската страна през последните месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
българина преди 1 година
чакам коментара на лицето БМБ който потурчи 2 блока в Белене във века на енергетиката и се похвали с това публично! и е първа сила, само зашото 25 пр от населението са оли го фре ни! Моля добавете в статията, че Англия вече планира нови 8 реактора... много искам България да изчезне след 1400г, щом избирателя 12 г гласува за това недалновидно предателско лице
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цяла Европа се отварят ТЕЦовете а ние искаме да ги затварям, че и атомната централа посегнахме. Егати дженджерите ни управляват.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас от години ни управлява калпав материал, който за сега остави два блока да работят в Козлодуй, но не за дълго. Поритиците унищожават страната ни за да си пълнят сметките. IT-та се дуят със заплати, но депутатите ги удрят в земята с техните заплати и комисии, министри, директори, ръководители, прокурори, свои хора с добри пари, на гърба на останалите. Няма експерти.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А що ве? Да не би вятърните мелници да не работят?
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия Урановата руда е едно а ядреното гориво е съвсем друго. В момента САЩ не могат да си намерят гориво за собствените централи и купуват руско. Русия е една от малкото държави които могат да прават такова гориво. То не се произвежда както се стриже вълна от овцете. Нищо не разбираш ама абсолютно нищо. Не само от технологичните процеси, а и от глобалните. По добре си пусни Картун Нетуърк
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така правят суверените държави, а васалните територии като нашата, спират изрядни блокове, спират си Мариците и Ю.Поток, подаряват си златото, плащат милиарди за чертежи на 40годишни самолети и изпълняват ЧИННО заповедите на западните си господари!!!
10
17
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До IQ 3.14 -мне бе, на Дядя Путия ще се закачат на "ефтината газ" дето с хастара навън излаза! А нема нужда. Ядрено гориво може и от Франция и Америка. А да не казвам, че тук има доста - Третия райх тук е започнал да добива. Ама не! Допоследно ще драпаме към Газпром.
9
2
 
9
 
! Отговори
Бассси преди 1 година
Прекрасният нов свят, цасси хъкслито, щасси оруела! Димукрателция, братя и сестри!
8
3
 
14
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До анонимен 13 - те ако поне 10% от шведския опит претворят тук, ще бъдем "Градината на Балканите". Обаче, кой ще гепи магистрали? А газ? А евросредства? А кой ще урежда некомпетентни либовници, роднини, сватове и шуробадженаци докато лала през цялото време ефтини популизми? Не, няма да сме "трансформатора в края на селото" ако не сме докрай българи братче!
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да слушаме шведските комунисти. БеляНЕ. Мартинчо и Капон не дават, защото сме истински европейци и либертарианци. Пазарът ще решава кой ще има ток и кой ще няма ток. Ток ще има винаги, защото сме пазарна икономика.
6
2
 
19
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Аде Добро утро! А ние сми абдали. Водим се по гайдата на многодетната к/леля/учка дето води ЕС към "светлото" зелено бъдеще. Това дето не построихме Белене или поне Козлодуй - нови мощности - ще ни изяде окончателно главата един ден. Ние - не зная, но децата ще живеят в "страна от петия свят" а съответните български политици виновни за това ще си барат "шмайзерите" и ще дават витевати обяснения. А е добре да бъдат овесени с главата надолу!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напът?! О, Боже!!!!
4
2
 
11
 
! Отговори
ЗЕЛЕНски преди 1 година
ЗЕЛЕНски питали ли са дали може? Трябва да се отопляват само с възобновяеми зелени източници, с доказан не-руски произход! В никакъв случай да не купуват с рубли!
3
2
 
19
 
! Отговори
? преди 1 година
Грета няма ли да каже нещо по въпроса?
2
1
 
22
 
! Отговори
Грета Тунди : преди 1 година
"За нас богоизбраните зелени глобалисти - АЕЦ, а за простолюдието ВЕИ и соларни панели! Само така ще преборим глобалното затопляне! Агрийд?Ду ет!!!"
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние имаме 6 реактора от които са в експлоатация 5 и 6ти...Другите не могат ли да се подменят с по нови...