Грета Тунберг застана редом до екоактивистите, опитващи се да спасят Люцерат

Германия иска за разшири мина за добив на въглища
Обновена: 15 яну 2023 18:12 | 15 яну 2023 18:05, Нели Христова
49
Грета Тунберг застана редом до екоактивистите, опитващи се да спасят Люцерат
Снимка: БГНЕС

Грета Тунберг се присъедини към огромен протест в Рейнланд срещу разширяването на въглищна мина, която вече е погълнала 20 села и поставя все по-неудобни въпроси пред членовете на Зелените в управляващата коалиция в Германия.

Стоейки под проливния дъжд, повече от 35 000 екоактивисти маршируваха през кална местност до края на 21-вата цел: Люцерат - живописно селце, което беше до голяма степен разрушено миналата седмица, за да направи място за разширяването на масивната мина Garzweiler II. Докато вървяха, те настояваха за "климатична справедливост" и скандираха: "Люцерат трябва да остане".

Още по темата

Но приповдигнатото настроение изчезна, когато около 1000 хардкор протестиращи се опитаха да пробият ограда, поставена от властите около Люцерат и бяха отблъснати от полицията, стреляща с водни оръдия и използвайки лютив спрей.

По-рано протестиращите, докарани с автобуси от Германия и отвъд нея, преминаха през тесните улици на Кеенберг, съседно село, също маркирано за унищожение, но пощадено съгласно компромиса, договорен миналия октомври. Много от къщите отдавна са били изоставени, след като са били закупени от RWE, енергийният гигант, разработващ областта.

Говорейки от импровизирана платформа, на фона на гигантски копач, Тунберг похвали активистите, които са се барикадирали в Люцерат, преди да бъдат отстранени от полицията миналата седмица. "Това, което се случва в Люцерат, не остава в Люцерат", заяви тя. "Докато въглеродът е в земята, борбата продължава."

Тя осъди германското правителство за неговите "срамни сделки" с енергийните компании, добавяйки: "Как можем да продължим по този път, който знаем, че не води до никъде?"

 

Видеа, заснети по-късно, показват как Тунберг заедно с останалите активисти са грубо изтегляни от района.

Митингът дойде в края на седмица, в която повече от 1000 полицаи бяха изпратени в Люцерат, за да премахнат стотиците активисти, които в продължение на месеци живееха в изоставени сгради и в къщи на дървета в околните гори, надявайки се да блокират проекта.

30-годишната Алма, френска активистка, е била в едно на 13 метра над земята с петима други активисти, когато двама полицаи се появяват в машина за събиране на череши в петък следобед. "Те казаха: "Трябва да излезеш, защото няма да бъдем добри". Аз отказах, така че ме завързаха с въже и ме измъкнаха", разказва тя пред The Times.

Други активисти отвърнаха на удара, хвърляйки камъни, бутилки, фойерверки и бензинови бомби. Но в петък вечерта всичко беше почти приключило. Полицията съобщи, че 470 души са напуснали района, 320 доброволно, а останалите - насила. Имаше и редица арести. След това копачите започнаха работа.

Люцерат отдавна беше в полезрението на RWE. Той се намира на ръба на Garzweiler II - открита лигнитна мина с дълбочина до 190 метра, която е превърнала повече от 30 квадратни мили провинция в сюрреалистичен лунен пейзаж, обработван от гигантски машини за копаене. Градът беше обречен от 260-те милиона тона лигнитни въглища под него. Също така подредени за разрушаване бяха Кейнберг и четири близки села.

През последните няколко години RWE изкупува имоти, оставяйки къщите заковани с дъски и улиците пусти. Когато екип на The Times посещава Люцерат през лятото на 2021 г., е останал само един жител: Екхард Хойкамп, фермер, чиито пра-пра-дядовци са се заселили там преди повече от 100 години и чието неподчинение го е превърнало в символ на съпротивата. Миналия април, изтощен от съдебни битки, той се съгласи да продаде фермата си от 18-ти век и да напусне. Но активистите, които той бе позволил да разположат лагер на неговата земя, нарастваха на брой и се заклеха да се съпротивляват.

През октомври споразумение, договорено от националните и местните правителства, позволи на RWE да разруши Люцерат в замяна на щадене на петте си съседи и за изнасяне до 2030 г., от 2038 г., постепенното спиране на въглищата в Северен Рейн-Вестфалия. Поддръжниците на сделката казаха, че лигнитът, силно замърсяваща форма на кафяви въглища, е необходим, след като руският енергиен гигант Газпром намали доставките на газ. Но твърдението се оспорва от експерти. "Нашето проучване ясно показва, че Люцерат не трябва да бъде унищожаван и миниран", заяви Клаудия Кемферт, ръководител на енергетиката в Германския институт за икономически изследвания. "Има достатъчно въглища в съществуващите райони."

Въпросът е труден за Зелените, младши членове на управляващата национална коалиция, водена от канцлера Олаф Шолц и правителството на Северен Рейн Вестфалия. Робърт Хабек, вицеканцлерът на Зелените, нарече октомврийското споразумение "добро решение". "Защитата на климата и протестите се нуждаят от символи, но празното селце Люцерат, където вече никой не живее, е грешният символ", каза той.

Няколко водещи фигури в движението се обявиха против сделката, гласовете им ставаха все по-силни с навлизането на копачите. 2000 членове на партията подписаха отворено писмо, озаглавено: "Не предавайте нашите основни зелени ценности: Люцерат трябва да остане."

Зелените са се измъквали от подобни кризи и преди. Но те ще гледат предпазливо на възможното въздействие върху вота им на държавните избори тази година, започвайки следващия месец с Берлин, където те са втората по големина партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26 - Особено забавното е, че нас насилваха, да слагаме инсталации за сероводороди, да пречистваме и прочие (и сега имем достъп до големи количества варовик, за без пари), но те не го направиха.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трябва да излезеш, защото няма да бъдем добри". Аз отказах, така че ме завързаха с въже и ме измъкнаха" - Така сте го написали, все едно е лошо нщо ...
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая ще трябва да си направи Онлифенс. Няма да има хляб скоро в еко активизма.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без нея накъде! Я да сваля всички парцалки от себе си, произведени от Oil, и защо живее в луксозна къща и се вози в кола, да ходи пеша и да живее в джунглата в колиба, там няма Oil и подобни!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе това хлапе непорасна ли вече, че да си намери едно гадже и да миряса?
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено е лудата Грета да е там! В тая шошоросбирщина нормални няма! Всичките са събирани от кол и въже ненормални сбърканяци! Европо,Европо,какво направиха от теб?! СЪБУДИ СЕ!!!!!!!!!!!!!!!!
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В случая умствено изостаналата Грета може и да е права. Защото германците закриха своите АЕЦ, и не само не намалиха зависимостта си от въглища, а я и увеличиха. Сега някои се сетиха, че това всъщност е доста по-вредно за околната среда. Но само някои.
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрахтели, че Грета е продуктово позициониране.Надали има повече от два грама мозък в малката си главица
21
3
 
32
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
нали планетата ужким умираше, самия фюрер Шолц го заяви поне 15 пъти, а върна въглищата. Никви въглища - мръзнете кучччета шенгенски, спасявайте планетата
20
3
 
32
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Бедна ми Европо, Краварите шъ тъ върнат назад у Средновековието! Събуди съ мъри, дорде не е станало твърде късно!
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Детската градина излязла на протест, и то май само една група, журналята са бели както винаги повече
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луелуеее 35к зомбита които искат да се върнат в каменната ера и да живеят в пещери. Дали ще им е гот без Айфончетата, които чичо Соуроус им е купил, че и те от изкопаеми материали се произвеждат?
17
1
 
10
 
! Отговори
Гьон преди 1 година
Дори Гьонберг проумя, че по-чистото решение е ядрената енергетика.ФРГто продължават да го играят улави, обаче.
16
2
 
42
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
Колкото повече протести се организират - толкова по-замърсена става планетата ни . То ако с плакат надраскан с флумастер се изчистваше въздуха от вредните вещества до сега да сме станали най-чистата планета в нашата галактика.... п.с. Абе някой да е виждал или чувал Грета Тумберг да е засадила ПОНЕ ЕДНО ДЪРВО.... или да е учасртвала в почистване на плаж ... или да е организирала разделено събиране на вторични суровини? Май малката Инфлуенсърка само се мотае с плакатчета и срича речи по форумите.
15
6
 
41
 
! Отговори
ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК преди 1 година
Все още не се знае кое е по лошо- Евроджендърията, Зелените либерасти или фашагите в Украйна. Конкуренцията е изключително жестока. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ - ТОВА Е ЛИЦЕТО НА ЕВРОПА !!!
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ли го организира това подигравателно шоу. Явно някой с огромна власт
13
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
къкто ми са види,май и жъ изчезнем преди да се разберем кое е по-полезно за нас:-"МЕДЪТ",или "ЖИЛОТО"на Цивилизацията...Не вярвам да решим тоя въпрос..Защото в основата ни ДВИЖЕЩИЯ фактор са ПАРИТЕ и необузданата ЛАКОМИЯ на "човека" да притежава колкото може повече..Правим "страхотни крачки" към гибелта си..
12
4
 
10
 
! Отговори
Грета Тунди : преди 1 година
"Хау деър Ю?!?!? Ай хав а дификълт пюбърти!!! Грийн лайф,Грийн кар,Грийн Го, Грийн Маркет, Грийн трийс,Грийн пийс,Грийн Дик,Грийн шитс...!!!" :D
11
13
 
7
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Един колега ходи навсякъде с автомобил - до пощата, до съседната пряка, до магазина, където и да е. После се оказа, че е крал пари от касата на фирмата, но това - нищо, лошото е - че не прилича на нищо във фигурата - безформено тяло и т.н. кара 10 годишен Мерцедес, със свалящи се прозорци и радио.
10
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи геранците ще разширяват добива на въглища, а нас ЕС ни кара да си затворим въглищните централи?