Екоактивисти вече две години блокират Луцерат, полицията ги нападна

Въглищната мина там трябва да бъде разширена
11 яну 2023 20:02, Нели Христова
32

Близо 1000 екоактивисти блокираха в продължение на две години западногерманското село Луцерат, където държавата има планове на разшири местната въглищна мина.

Днес обаче те се сблъскаха с германската полиция, която се опита да премахне барикадите и да влезе в протестиращия лагер. Активистите отговориха с обиди срещу полицейски служители, сбивания и хвърляне на камъни и запалителни бомби.

Говорител на полицейското управление каза пред репортери, че властите започват изграждането на ограда в района и на протестиращите ще бъде разрешено да напуснат лагера, но никой няма да има право да влиза в селото.

Около 1000 климатични активисти в момента окупират изоставеното село и издигнаха бариери по пътищата, за да блокират подготовката за изселването на техния лагер.

Луцерат  се превърна в символ за природозащитни групи, настояващи за прекратяване на използването на въглища и изкопаеми горива в Германия за да бъдат постигнати заложените цели за спасяване на климата.

Extinction Rebellion, Fridays for Future, Last Generation и Scientist Rebellion са сред групите, протестиращи в селото.

Германският енергиен гигант RWE планира да разруши селото като част от план за разширяване на въглищната мина Garzweiler с цел добиване на 280 милиона тона лигнит до 2030 г.

"Започна евакуацията на #Lützerath. Районът е ограден. Хората в отцепения район в момента имат възможност да напуснат мястото без допълнителни полицейски мерки", написаха в Twitter от службата за извънредни ситуации за ситуацията в градчето в провинция Северен Рейн-Вестфалия, което отдавна е изоставено от жителите.

"Можете да напуснете района, без това да има по-нататъшни последствия за вас", заяви полицията по високоговорител.

Луцерат е окупиран от протестиращи от 2020 г., когато се появиха планове за разрушаване на селото и изкопаване на кафявите въглища или лигнитни въглища под него. От края на Втората световна война около 300 града в Германия са били разрушени заради добива на лигнитни въглища, което е довело до презаселването на повече от 120 000 души.

През последните години, освен активистите, само един фермер и няколко наематели все още живееха в Луцерат. Посещението в града разкрива малко повече от един главен път и дузина стари тухлени селски къщи, покрити с протестни графити.

Но не става въпрос само за спасяването на града, казват хора, които се противопоставят на разрушаването. Става дума за задържане на въглища в земята. В световен мащаб въглищата все още са най-големият източник за производство на електроенергия, както и най-големият източник на въглероден диоксид. През 2021 г. около 30% от електроенергията в Германия е генерирана чрез изгаряне на въглища.

По думите им: "Ако това село падне, тогава отпада и ангажиментът на Германия от 1,5 градуса към Парижкото споразумение."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Всъщност "инвестират" е да раздават стотиците новонапечатани милиарди на фирми на познати и роднини, също като Тиквата у нас. Това е ЕС. Факт
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 години без баня, само на бира и трева. *** мизерията....
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А санкции, ембарго и военна "интервенция" заради подтискането на населението кога?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нападнали са ги за да запазят Зелената сделка, щото *** въглища са източник на най-зелената енергия.
15
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Значи германците си изземват въглищата и тецовете им работят, а ние да ги закриваме?! Както направихме със заводите си и вече нямаме машиностроене!
14
2
 
22
 
! Отговори
Да се знае преди 1 година
До Анонимен 16 - Няма такива " невинни екоактивисти " - Тези за неграмотни и смотани безделници , които ги използват ТАРИКАТИ , които правят живота на нормалните хаос и всичко е с едничката цел - ГОЛЕМИ ПАРИ !! Такива като Грета ще станат милиардери още на 20г. с гръмки фрази и празни приказки , а ти ще блъскаш като каторжник за дребни стотинки и ще ревеш всеки път когато вдигнат краставиците и сиренето ! "ЕКО" , ама нали не се заблуждаваш че Грета обикаля света с КОЛЕЛО за да "протестира" ?!
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гражданите на Райха на Шолц в полицейски униформи нападат невинни еко-активисти!! Да се знае!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Играят си децата - Какво да ги правиш ?! Тръгнала милата по чорапи в калта , и ако не и бяха дали ботуши щеше да шляпа така до близкото село - Олеле майко Германци ! Понабият ги малко , после им донесат хапване , дрешки , медикаменти , после пак малко оздравителен бой и после пак торбички с ядене и така ....! Чакайте само да стане и онова лудото Грета началник в Брюксел и ще видите тогава какво чудо ще е !
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Грета Тунди : Дереме , дереме !
10
1
 
2
 
! Отговори
вввввввв преди 1 година
Великобритания дерегулира енергетиката и финансите след излизането от ес и ръста ще се повиши, само дано останат умерени.
9
1
 
3
 
! Отговори
вввввввв преди 1 година
Англичаните и шотландците копаят пак значи копаем.
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да затваряме Мини Марица -изток, а в същото време разширяват добива на лигнитни въглища. Лицемери!
7
9
 
18
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Оня ден излезе статия в германската преса, че тези активисти са добре платени от Хамериката....Тия хамериканци няма да спрат, докато не унищожат Европата...А малките *** пишлемета са им идеалните изпълнители...
6
3
 
18
 
! Отговори
Екоглисти... преди 1 година
изпълниха жълтите павета през 2020.... после налазиха и Народното Събрание.... после станаха и министър-председатели.... после ограбиха и българите..
5
1
 
11
 
! Отговори
Грета Тунди : преди 1 година
"Ще се борим докрай! Хау деър Ю?!?! Зелената сделка е по-важна от някакви си хора,които не следват нашите ценности!"
4
17
 
5
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 година
Пълна забрана на месото, петрола и въглищата, СЕГА!
3
2
 
22
 
! Отговори
хх преди 1 година
швабите тотално заебраха зелената сделка. Искат яко въглища, може на Китай да ги продават, че наскоро Сзи отреза Путин за въглищата
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
западни лицемери - копат въглища, купуват руски газ и пълнят хазната от глоби над други страни които не затварят техните мини и не спрат да купуват руски газ
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената да слугувате на американските интереси!