Йенс Столтенберг: Путин надцени силата на своите въоръжени сили

Той очаква да бъдат доставени повече тежки оръжия на Украйна
15 яну 2023 21:56, Нели Христова
162
Йенс Столтенберг: Путин надцени силата на своите въоръжени сили
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази очакване "в близко бъдеще" да бъдат доставени повече тежки оръжия на Украйна, предаде Франс прес.

Столтенберг каза това в публикувано днес интервю за германския всекидневник "Ханделсблат" преди предстояща в петък координационна среща на западните съюзници на Киев.

"Обещанията в последно време за доставки на оръжия са големи и аз очаквам повече такива в близко бъдеще", заяви генералният секретар на НАТО. Той подчерта, че войната е навлязла в "решаваща фаза". Затова "е важно да доставим на Украйна оръжията, от които тя има нужда, за да спечели", призова Столтенберг.

Западните държави дълго време не бяха склонни да дадат на Киев тежките оръжия, за които той настоява, тъй като се опасяваха да не бъдат въвлечени в конфликта или да не провокират Москва, отбелязва АФП. Този месец обаче Съединените щати, Германия, Франция и Великобритания обещаха да изпратят такава военна техника.

На 20 януари в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия предстои среща на министрите на отбраната на западните държави съюзници на Украйна, които ще обсъдят по-нататъшната подкрепа за страната срещу руските нашественици.

Столтенберг каза още в интервюто, че руският президент Владимир Путин е допуснал грешка, като е нападнал Украйна, предаде БТА.

"(Путин) надцени силата на своите въоръжени сили. Ние виждаме техните погрешни стъпки, липса на дух, проблеми с командването и лошо оборудване", отбеляза генералният секретар на НАТО.В същото време Столтенберг предупреди, че Русия не бива да бъде подценявана или отписвана. Руснаците "доказаха, че са готови да понесат тежки загуби, за да постигнат своята цел", аргументира се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
15
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Кога сме били в НАТО... Украйна е в НАТО.
7
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо, Путин не е жив, има двойници с латексови маски. Второ, по 500 до 700 руснаци загиват в денонощие без да напредват. Украинците събират бронетехника. Чалинджър 2 е издържал на 70 изстрела от ръчен гранатомет през войната в 2003. Ще има и Гепард 2, ще има и Брадли, ще има и други танкове и БТРи и БРДМи. Ще се повторят офанзивите както при Харков и Херсон, но тоя път ще е още по неочаквано и по тежко за руснаците.
6
14
 
17
 
! Отговори
Ако НАТО преди 1 година
въоръжава Украйна тогава и С. Корея, може да въоръжава Русия! Стига двойни стандарти!
5
16
 
25
 
! Отговори
абе преди 1 година
вие внимавайте с кого си имате работа - русия не е сърбия или афганистан! за минути може да изчезнат и лондон и вашингтон!
4
14
 
25
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
а нато след 20 години в Афганистан надцени себе си :)
3
13
 
22
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 година
Като се е надценил , що не го нападнета а?
2
29
 
16
 
! Отговори
Ама разбира се. преди 1 година
Щом Столтенберг говори, новината се заравя в трета глуха, ако е Путин, ще седи най-отгоре часове наред. Срам. Ние сме в НАТО. Не сме в СССР. Да ви подсетя!
1
12
 
29
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
И кво ще стане ако Украйна и запада загуби? Ще седят от страни и ще гледат само?