ЕК ни предупреди: Промени в Плана за възстановяване само по изключение

В Брюксел още няма искане от българските власти за поправки
130
ЕК ни предупреди: Промени в Плана за възстановяване само по изключение
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е запозната с решението на Народното събрание на България за преразглеждане на българския план за икономическо възстановяване от пандемията, заяви на пресконференция в отговор на въпрос днес говорител на Комисията. Все още не сме получили официално искане от българските власти в тази посока, добави той.

Правилата предвиждат, след като Съветът на ЕС е одобрил даден план, промени да се правят само по изключение.

Съответната държава трябва да докаже, че повече не е в състояние да изпълни части от плана или целия план заради обективни обстоятелства, поясни говорителят.

Още по темата

ЕК е готова да обсъжда поставените в плановете цели, които е необходимо да бъдат променени. Това може да наложи задълбочена оценка от Комисията случай по случай, отбеляза той.

Дори променен, планът трябва да отговаря на всички изисквания за оценка, включително по отношение на нуждата 37 на сто от отпусканите от ЕС средства да бъдат насочени към опазване на околната среда и да се изпълняват
препоръките на ЕК. За България това включва изискването за постепенно изчистване на икономиката от въглеродно замърсяване, уточни говорителят.

Българският план бе одобрен през май миналата година. Вниманието сега трябва да бъде насочено към неговото изпълнение. Засега планът предвижда значителни средства за промени и инвестиции в областта на енергетиката, напълно съвместими с целите на ЕС за прекратяване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Българският план предвижда намаляване на замърсяването от производството на енергия с 40 на сто до 2025 година. Същевременно са предвидени възможности за инвестиции във възобновяема енергия и средства за съхранение на енергия - общо над 2 милиарда евро, заяви говорителят.

България е на първо място в ЕС по замърсяващо производство. Готовността на страната за преминаване към по-чиста икономика бе решаваща за одобряването на плана, отбеляза той.

Когато държава от ЕС поиска преразглеждане на плана, до извършването на новата оценка плащанията няма да бъдат засегнати, поясни говорителят. По неговите думи преоценката се извършва по правилата за предварително одобрение - т.е. ЕК и Съветът на ЕС ще разполагат с няколко месеца, за да се произнесат по исканите промени. / Николай Желязков, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: ЕКплан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
ДжО1984 преди 1 година
Ееее, сега, та ние по изключение не влизаме в Шенген и по изключение ще влизаме в еврозоната! Добре, че едно време не в имало ЕС, та Хан Аспарух да ги е пита, дали може да премине Дунава!
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герамания, Холандия, Австиря, Чехия, Китай отварят нови въглищни централи.Франция е лидер в ядрената енерегтика и разкрива нови атомно блокове.САЩ бълват шистов газ, а доскорошната министър-председателка на Британия също искаше да отваря шистовия газ., а зелена Норвегия е на първо място в ЕВроха по износ на нефт..Но няма страшно малка България ще преизпълни плана и ще направи зелена енергетиката си
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков състави този план. Преди това имаше друг на Т.Дончев К.Петков каза че тотално го е преработил и че е заложил в него диверсификацията и зелената енергетика, а не строежите на пътища да са водещи. Петков искаше да строи парогазови централи - Джемкорп.
102
0
 
4
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
А сега да видим дали нашите политици и управници ще защитят българския интерес или отново ще направят национално предателство което ще оправдават с евро-атлантическите интериси. А да видим кога журналистите ще ни уведомят кой състави този план и го предложи на ЕС та да знаем кой предаде България.
101
0
 
4
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Да, така е: във всички (а не само в бг плана) планове най- малко 37 % от парите трябва да отидат за зелени енергии, декарбонизация и прочие, такъв е регламента. Който не му харесва- ми не е пък задължително да получи от тези пари, има си и структурни фондове. Дотук мисля, че трябва да е ясно. НО!!!! Незнайно защо ние сме някакви отличници и сме заложили 52-53 % за тази цел, вместо за нещо полезно и смислено.
100
0
 
7
 
! Отговори
do 102 преди 1 година
тия смешни 2млрд. евро ,от тецовете печалбата всяка година е в повече,със тези соларки на покрива ще ги видиш през крив макарон,кога ще ти заместят тея солари 50% процента от потреблението на ток за цялата страна бе ? да не говорим че се изнася и на съседните държави и благодарение на това тока не е станал в пъти по скъп за битовите потребители
99
7
 
0
 
! Отговори
////// преди 1 година
Голям рев за тезите тецове. Ама те са на 50% частни и си имат собственици и печалбата отива за тях.Вие хващате от трите най-дългия. Насреща ЕС дават 4 милиарда лева, с които в нормална държава половин милион домакинства ще могат да сложат солари на покрива. Ама така е, пропагандата работи и простолюдието е нагълтало куката и брани чужда собственост. На Доган джоба се пълни, пък като спрат парите вие защитниците ще духате супата.
98
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 1 година
Кой? Кой, Кой КОЙ? Кой подписа да се затварят мините и тецовете.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 милярда $ само са помощ за АЕЦ Белене и не са заем. В противен случай им ги връщаме а ако са заем никога защото ше задлъжнее
96
0
 
2
 
! Отговори
АГЕНТ 07 преди 1 година
До Кармен ЗлатареваКАКВО СЕ ЧУДИШ---ТАКА СЕ РАЗГОВАРЯ С КОЛОНИЯ
95
1
 
12
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Гледам тези по ТВ-то и не мога да разбера български политици ли са или национални предатели. Постоянно говорят какво ни разпоредили ЕС, какво трябва да изпълняваме, какви пари сме щели да загубим, ако не изпълним техните изисквания... Никой не говори за българската икономика, селско стопанство, транспорт, туризъм. Не споменават дори името България в смисъл на Родина, Отечество, Татковина.
94
1
 
14
 
! Отговори
марги преди 1 година
Откак влязохме в ЕС, непрекъснато се борим с него, като *** с тиква...помъкнали са ни към еврото, към зелените и климатични политики, докато не ни затрият няма да мирясат! Да приемат директива и за забрана на вулканите и слънчевата активност...като чуя вече Европа, повръща ми се!
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков и Василев от ПП къде са гледали като подписвали затварянето на ТЕЦ-овете?
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЙДЕ СТИГА СТЕ СЕ ПРЕДАВАЛИ ПРЕДИ ДА СТЕ ПОЧНАЛИ ВОЙНАТА!!!! УНИЗИТЕЛНО Е!!! СТЕГНЕТЕ СЕ !!!
91
1
 
22
 
! Отговори
m преди 1 година
Киро простото и Кокорчо - В ЗАТВОРА !ВЕДНАГА !
90
0
 
11
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
Нашите псевдо политици и калинки (сега нови още по-опасни) с аматьорските си решения или нарочно подриване на процесите са виновни не ЕС.
89
1
 
12
 
! Отговори
Коджабашев. преди 1 година
Тая работа с батериите за съхраняване на ток за цяла държава не е нито еко нито чиста енергя.Батериите имат тежки метали и след 10 години са негодни и ще тровят земята стотици години.Еко е да се прави етилен или да се добива друга енергия с енергията от слънцето ,която да се ползва в производствата през деня или да се произвеждат еко горива за вечерта и зимата.
88
2
 
7
 
! Отговори
Казино преди 1 година
ЕС не са ни виновни ,че даваме власта на внучетата и децата на на големците от тоталитарния режим.В тяхниата родова памет има само лъжи и кражба до последно!Тези пари не са за стари батерии от авери на ПП ,а за нови реални мощности.Може да се направи завот за етилов алкохол който се ползва за еко гориво или ВЕЦ ове от морските течения и вълни ....
87
0
 
16
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
ЕК ни предупреди!? Чакайте сега - нали всички ужким сме пълноправни членки на "съюза" какви са тия предупреждения и заповеди?
86
1
 
12
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
От износ на ток чистата ни печалба е над 3 милярда евро на година ,тоя план на Кирето беше да се купят едни батерии дето могат имат ток за Бг. достатъчен само за 1 час и да закриват мощности за некви милярди дето ще дойдат еднократно и ще са за джем корп и нексо пирамидата за народа супа...