ЕК ни предупреди: Промени в Плана за възстановяване само по изключение

В Брюксел още няма искане от българските власти за поправки
130
ЕК ни предупреди: Промени в Плана за възстановяване само по изключение
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е запозната с решението на Народното събрание на България за преразглеждане на българския план за икономическо възстановяване от пандемията, заяви на пресконференция в отговор на въпрос днес говорител на Комисията. Все още не сме получили официално искане от българските власти в тази посока, добави той.

Правилата предвиждат, след като Съветът на ЕС е одобрил даден план, промени да се правят само по изключение.

Съответната държава трябва да докаже, че повече не е в състояние да изпълни части от плана или целия план заради обективни обстоятелства, поясни говорителят.

Още по темата

ЕК е готова да обсъжда поставените в плановете цели, които е необходимо да бъдат променени. Това може да наложи задълбочена оценка от Комисията случай по случай, отбеляза той.

Дори променен, планът трябва да отговаря на всички изисквания за оценка, включително по отношение на нуждата 37 на сто от отпусканите от ЕС средства да бъдат насочени към опазване на околната среда и да се изпълняват
препоръките на ЕК. За България това включва изискването за постепенно изчистване на икономиката от въглеродно замърсяване, уточни говорителят.

Българският план бе одобрен през май миналата година. Вниманието сега трябва да бъде насочено към неговото изпълнение. Засега планът предвижда значителни средства за промени и инвестиции в областта на енергетиката, напълно съвместими с целите на ЕС за прекратяване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Българският план предвижда намаляване на замърсяването от производството на енергия с 40 на сто до 2025 година. Същевременно са предвидени възможности за инвестиции във възобновяема енергия и средства за съхранение на енергия - общо над 2 милиарда евро, заяви говорителят.

България е на първо място в ЕС по замърсяващо производство. Готовността на страната за преминаване към по-чиста икономика бе решаваща за одобряването на плана, отбеляза той.

Когато държава от ЕС поиска преразглеждане на плана, до извършването на новата оценка плащанията няма да бъдат засегнати, поясни говорителят. По неговите думи преоценката се извършва по правилата за предварително одобрение - т.е. ЕК и Съветът на ЕС ще разполагат с няколко месеца, за да се произнесат по исканите промени. / Николай Желязков, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още по темата: ЕКплан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
24
 
! Отговори
е преди 1 година
План за възстанявяне или план за дозакопаване?
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не вземете да публикувате какво включват тези Планове за другите страни, с всички изисквания, па макар и накратко? Ще бъде интересно да разберем как точно ни пързалят с изискванията си за какво да бъдат употребени едни пари.
23
5
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Във превод пазърлъци на пазарът нищо не могат да променят не ползваме техните облаги като член на Евросъюзът ама квото кажът те това ще е!! Шенген и еврозона през крив макарон!! Маже да решава този дето има пари бре кво ще решава тоа дето нема нищо!! Хахаха. Европа Европа
22
14
 
9
 
! Отговори
Kiro преди 1 година
Къде са зелените сега? Защо не се обаждат за тези безумия да се продължи с прекомерното замърсяване у нас? Всички виждаме, че от зима на зима времето се променя и става все по-топло, което е резултат от неразумната ни екологична политика. Време е да се действа и да се намали замърсяването.
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко донесоха Мариците като печалба през 2022 година на България и колко ще получим по тоя прословут план ако ги затворим?Отново правим сделка кон за кокошка!
20
1
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Айде Пеканчов сега ДГД...!....Както казва народа "Кьорав -карти не играе" ..нито прави ПВР!
19
12
 
5
 
! Отговори
радомир преди 1 година
Планът за възстановяването от ЕС кризата, не трябва да се променя. Че ЕС е в криза е ясно, че има план за възстановяване от нея също, но природата и екологията не трябва да се употребяват по чисто икономо-експлоататорски причини. Нека най-после ЕС да погледне вредите които се причиняват на риродата и да се каже на БГ-то че няма как да се връщаме назад. И без това толкова камари с пари са дадени към БГ-то, с тези пари може да се плати на хората.
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕК е организация да краде от малките страни .За България -водата голяма част е дадена французи ,тока на чехи и австрийци достатъчно да грабят народ и като сложим Бадем Бадем парите които отиват в Турция чудесно прекрасно а *** си седи на дивана и се прави на велик ПУ
17
3
 
11
 
! Отговори
В. преди 1 година
37 % за околна среда - залесяване и напояване, ремонт на Чаира. Батерии, Стриропор отпадат. Фотоволтаици само по цеховете. АЕЦ се финансира от държавата.
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киро нали ви каза по нова година, че годината не била гладна, просто ще ядете по-малко
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До13 . Нищо ясно не пишеш. Кои са за народен съд според теб, тия които не се променят тридесет години или тия които са с времето на Европа?
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От милиардите-26 на брой лева предвидени за България по плана за устоичивост и развитие,около половината от тях-13 милиарда на брой са предвидени за зелена енергетика и енергиен преход,най интересното обаче е,за изграждането на фотоволтаични системи и слънчеви колектори за битови нужди от домакинствата е предвидена"огромната"сума от 60 милиона лева!Някой в тая държава определено е за разстрел!
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми за парите от плана. Те не са за народа, а ми е все тая, дали някой български олигарх ще си купи нова яхта с тях.
12
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи,хем сме на първо място по мръсен въздух,хем искаме да продължим да си го дишаме.Сбъркана работа.
11
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива въпроси трябва да се решават на референдуми.
10
4
 
20
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
До кога ще търпим да ни крадът, да ни правят на маймуни и само негативи за народа? НАРОДЕН СЪД! Всички до стената!
9
4
 
29
 
! Отговори
Ето го изключението: преди 1 година
изключваме от политиката харвардските шарлатани и клонингите им,вкарваме ги в затвора за антибългарска дейност и пращаме искане за редукция на плана.
8
3
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
охо!!.."Съюз",а?!?!..."СЪЮЗ на равноправни субекти" ?...
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези какви по-обективни обстоятелства искат от тези, че ни наложиха санкции и ще останем на тъмно и стдено без ток?
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Как разрушаването на енергетиката е възстановяване?" ------------------------------------------ Еми такъв план си дал бе, пич! Питай който даде плана!!! Дали не са бързали да вземат първите пащания.....Да видим Пеканов кво ще мрънка!!!