Балтийските страни настояват за повече подкрепа за Украйна

Сред обсъжданите теми са по-строги санкции срещу Русия
23 яну 2023 19:04, Йоана Цонева
34
Балтийските страни настояват за повече подкрепа за Украйна
Снимка: БГНЕС

Балтийските страни оказват натиск върху европейските си съюзници да увеличат подкрепата си за военните действия в Украйна преди днешната среща на външните министри на ЕС, пише "Политико".

Пред репортери в Брюксел на път за срещата на върха външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис подкрепи по-строги санкции срещу Русия и допълнителна военна помощ за Украйна.

"Най-важното нещо, което трябва да обсъдим, е страхът: трябва да победим страха от победа над Русия", заяви Ландсбергис.

"Ако не се подготвим за това, че Русия ще загуби войната, значи не сме сериозни за това, че Украйна ще спечели", добави той.

Отговорът на руската агресия срещу Украйна ще бъде основен въпрос в дневния ред на днешната Среща на върха на външните министри на ЕС, наред с разговорите по четвъртия пакет от санкции срещу Иран, действията срещу режима на талибаните в Афганистан, след като той забрани на жените да посещават университети, и обсъждането на региона на Сахел.

Забележките на Витаутас Ландсбергис повтарят тези на естонския му колега Урмас Рейнсалу, който призова колегите си да одобрят седмия транш от фонда на Европейския механизъм за мир на стойност 500 млн. евро и да приемат десетия пакет от санкции срещу Русия преди навършването на една година от нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

"Естония допринася за подпомагането на Украйна, като отделя 1% от своя БВП, и призоваваме другите държави да направят същото. Това ще има значение", заяви Рейнсалу пред репортери в Брюксел.

По-рано днес руското външно министерство изгони естонския посланик в Москва, като обвини балтийската държава в "тотална русофобия" и в "разрушаване" на отношенията с Русия.

Още по темата
Тези забележки от страна на балтийските държави бяха разчетени като упрек към германското правителство, което е подложено на обстрел от съюзниците от НАТО заради нежеланието си да достави модерни танкове "Леопард 2" на Украйна.

"За нас като Европейски съюз е от основно значение това, че докато денонощно се занимаваме с ужасните страдания в Украйна и се борим рамо до рамо с нея, за да може тя отново да живее свободно и в мир, не си затваряме очите за страданията в други региони на света", заяви германският външен министър Алналена Баербок преди началото на заседанието на Съвета по външни работи.

През уикенда Баербок заяви, че Берлин няма да пречи на Варшава да изпрати свои собствени бойни танкове "Леопард 2" в Украйна, въпреки че германският канцлер Олаф Шолц все още не е заел публична позиция по този въпрос. "Ако Полша ни помоли [да разрешим доставката на Leopard 2], няма да се противопоставим", заяви Баербок пред телевизия LCI от Париж в неделя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
До Анонимен 10. За какъв стандарт ми говориш. Ходят в Беларус да пазаруват и да зареждат гориво. Още ползват ел. енергия от Русия. Нищо не произвеждат. Те не знаят на кой свят се намират, ти ми говориш за стандарт.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балтийските страни да не си забравят историята, че нищо добро не ги чака. Справка - Украйна.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто западняците откраднаха тези руски територии - трите измислени балтийски държавици и се опитват да ги германизират, там върлува най-голямата мизерия и бедност в Европа и населението се изнася от глад , безработица и се обезлюдяват. Добре, че е наблозо Белорусия , да си пазарят евтино от там и не умират от глад! Върнете откраднатото на руснаците, фашисти!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Литва трябва да се върне в Русия за да има и директна връзка от север между ЕС и Русия, даже трите новоизмислени балтийски републики трябва да се върнат в Русия, а не да ми създавате трети Хитлеристки райх тихомълком , явно или тайно и чрез грабеж на руски територии!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Литва трябва да се върне в Русия за да има и директна връзка от север между ЕС и Русия, даже трите новоизмислени балтийски републики трябва да се върнат в Русия, а не да ми създавате трети Хитлеристки райх тихимълком , явно или тайно!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балтийските държави и част от Скандинавието са руски територии и част от Русия, които бяха откраднати и заграбени от западните държави неотдавна и по същия начин ги фашизират и германизират, а те без Русия , ще умират от глад и студ, там е и най-бедната държава - Литва, чието население след излизането им от Русия е намаляло с повече от половина и се е превърнала в порка мизерия, те си пазарят и стоки от Беларус, защото са по-евтини и качествени, за да не умират от глад и студ!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страха е по-силен от трифазния ток,кой ще се занимава с тия.
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който веднъж е сърбал попарата на руското робство не ще и да чуе вече.Рускии мир е най-голямото тресавище и месомелачка за прогресивните хора.
21
0
 
6
 
! Отговори
Войко преди 1 година
Ахахахахаха, абе тези измислени "държави" - джуджета какъв натиск и върху кой могат да оказват освен Косово ?! И какви са тези "модерни" немски танкове като са към 50 годишни?!
20
2
 
8
 
! Отговори
сашо преди 1 година
Това е по скоро казано от Световното зло наречена Америка. Под предлог уж те искали тоя Империя на лъжите , Империя на зелената хартия, Империя на злото тая престъпна *** събрана от кол и въже от авантюристи престъпници и убийци докато съществува !--- Светът няма да има ни мир ни спокойствие.
19
3
 
12
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Литва, Латвия, Естония, Финландия, Полша, Украйна и Молдова, са изцяло изкуствени държави, създадени и реализирани от или след Руската Империя!
18
1
 
8
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
То след *** са те на ред та затова вият на умряло.Поляците и те могат да си пратят танковете и като им дойде реда да нямат и да пуснат Варягите да идат в Берлин без съпротива.Германците пък ще пратят на фронта бежанците,които сега приемат.Дали обаче трето поколение безделници ше се навият.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 1защото е глупав
16
1
 
11
 
! Отговори
Курника преди 1 година
Винаги когато чуя за Балтийските страни се сещам само за пияници
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Естония допринася за подпомагането на Украйна, като отделя 1% от своя БВП, и призоваваме другите държави да направят същото. Това ще има значение"...................Тъкмо се чудех къде да си харчим излишните милиарди сега след като сме си оправили държавата и тоя ме светна да сме ги хвърляли на вятъра.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трибалтийските умирати искали да победят страха от победа над Русия. Страх ги било да победят Русия ли?
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези и трите въшки,подобие на държави. Бил съм и в трите,скъпо и тъпо. Народа озверял,чуди се толкова години как да оцелее. Масова миграция.
12
0
 
10
 
! Отговори
Само да кажа преди 1 година
Ако войната се развиваше в Балтийските Държави,и България щеше да пледира за повече подкрепа за тях.Какво ни боли фара нас българите,що се случва във Балтийските Държави.Ама когато в съседа ти гори огън,трябва да си *** да му изпращаш туби с бензин.нали твоята къща ще се подполи по някое време.
11
0
 
17
 
! Отговори
Фашиски кучета преди 1 година
В тези републики се празнуват и почитат фашиски те отряди на СС в Украйна също.
10
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5....Тези Балтийски държави имат най високия стандарт на живот който се постига с много добре уредени държави и с нулева корупция За разлика от Русия и България .Така че ти нямаш думата да ги назоваваш ,,нищожни"..Нищожен си ти.