Шири ли се корупция в Украйна? Зеленски обеща: Бързо ще се справим

Тя е хроничен проблем на страната, изтласкан от войната
23 яну 2023 07:00, Александър Попов
186
Шири ли се корупция в Украйна? Зеленски обеща: Бързо ще се справим
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията - хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от войната срещу Русия - няма да бъде толерирана, и обеща, че тази седмица ще бъдат взети ключови решения за изкореняването й.

Обещанието на Зеленски бе дадено на фона на твърденията за корупция по високите етажи на властта, включително доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на инвазията.

"Обществото ще получи пълна информация, а държавата ще предприеме необходимите силни стъпки. Искам това да е ясно: няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали постове", каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Той съобщи също, че заместник-министърът за развитието на общините, територията и инфраструктурата Васил Лосински, който беше задържан от Националното бюро за борба с корупцията по-рано миналата седмица, междувременно е бил освободен.

Според публикации в медиите Лосински е обвинен, че е взел подкуп от 400 хиляди долара за покупката на генератори в условията на безмилостни руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Украинският президент се спря и на съобщенията за закупуване на хранителни продукти за войниците на завишени цени, в резултат на което се твърди, че са се обогатили държавни служители.

Според официална информация украинският министър на отбраната Олексий Резников ще говори пред парламента по въпроса. Министерството на Резников определи твърденията като "фалшиви" и в момента парламентарна комисия провежда разследване.

Украйна има дълга история на ширеща се корупция и нестабилно управление, като Transparency International класира корупцията в страната на 122 място от 180 държави, което не е много по-добре от Русия през 2021 г.

ЕС превърна антикорупционните реформи в едно от ключовите си изисквания за членството на Украйна, след като миналата година предостави на Киев статут на кандидат за членство.

"Тази седмица ще бъде времето за вземане на съответните решения", заяви Зеленски. "Решенията вече са подготвени. Не искам да ги оповестявам в момента, но всичко ще бъде справедливо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
5
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Аз бях
29
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още преди "войната" брутална корупция, лаборатории, експерименти със собственото население и военнослужещи, проституция, сделки с оръжие, органи и каквото се сетите, но след започване на зануляващата демократичния плеебс операция всичко това стана по 10, така че Респект и Поклон за Велика Украйна и неийния Вожд
28
1
 
25
 
! Отговори
Петров преди 1 година
парите за др@@г@@ на зеленски свършили, контранастъплението към владивосток се отменя
27
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата корупция в Украйна произлиза от хора свързани със съветското минало.
26
0
 
26
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
На Зеленски жена му го буди посред нощ и юу вика.-От Вагнер искат да говорят с теб.Абе кажи им че сега не ми се говори по телефона отвърна Зеления.-Ама те са пред вратата.Искат да те питат нещо
25
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хохландия е известна най-вече с корупцията. А наркомана се разпорежда все едно държавата е на семейството му. Половината от изпросените оръжия и дарени такива ги е продал.
24
0
 
20
 
! Отговори
gergi преди 1 година
Ми ако е така, да ни напада и нас Русията, че да се отървем от корупцията :)
23
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицето на корупцията щяло да вземе мерки.
22
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уви може да се справи само с "конкуренцията" в корупцията, не и със самата корупция, тъй като той самия е олицетворението на корупция във възможно най лошата и форма
21
4
 
9
 
! Отговори
Ядрен Вампир Z преди 1 година
Ааа няма такос нещо.
20
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Току що четох за кошмара на новозеландката и как напуска за да не я накажат за ковид изцепката. Мисля че след войната всички световни политици ще отидат в клоаката заради това че ни подлудиха с това нарко недоразумение от снимката. Не разбраха ли че като подмениха ковид истерията със Зеленски истерията не само че не постигнаха нищо, но наляха масло в огъня на бесовете ни!
19
3
 
28
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Всичко изтърбушено ядат чинки сойки само корупцията му е проблема :)))
18
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления прибира пари, за да нахъсва света срещу Русия. Това си е чиста корупция. Путин ще се справи с украинската корупция. Март месец.
17
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде има корупция... Най-много е обаче в Русия където има необятни възможности за лакеите на плешивото джyдже...
16
17
 
6
 
! Отговори
Бай Бочо преди 1 година
Корупция в украина колкото щеш, а в беларус няма. Там всичко се снася на Лукашенкович.
15
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Несметни богатства, оръжия и какво ли още не потъна безследно в ***.
14
2
 
26
 
! Отговори
към 10 преди 1 година
какво му е доброто? - пак ще загиват корумпирани укри в тия консервени кутии! хептен ще свършат!
13
3
 
54
 
! Отговори
Зелен Хайверски преди 1 година
Досега се справяте чудесно, милиони бежанци, фалирала държава, разрушена инфраструктура и ежедневни бомбардировки. Само корупцията остава.
12
1
 
34
 
! Отговори
Обикновен фашизъм преди 1 година
Прави си селфи пред гробище.
11
37
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията в България е много повече отколкото в Украйна. С правителство на руски резидент (Фигуранта)...