МАЕ: ЕС бърза да се радва, очаква се енергийна криза следващата зима

Според Бирол Европа трябва да продължи да намалява потреблението на газ
24 яну 2023 23:55, Йоана Цонева
28
МАЕ: ЕС бърза да се радва, очаква се енергийна криза следващата зима
Снимка: Pixabay

Възможна е енергийна криза през следващата зима поради недостиг на втечнен нефтен газ. За това предупреди ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол в интервю за сп. "Ханделсблат", съобщава Анадолската агенция.

Той разкритикува отказа на Германия от ядрената енергетика и изрази желание да има възможност за удължаване на времето на работа на атомните електроцентрали с още, при възможност.

Ако това е технически възможно и населението го приема, ядрената енергия трябва да бъде вариант, категоричен бе Бирол.

Независимо че решението се взема от правителството, той посочи подобни дискусии, които е водил с Белгия. Шефът на МАЕ отбеляза, че белгийското правителство е удължило срока на експлоатация на ядрените централи с десет години.

Още по темата
Относно новите терминали за втечнен природен газ в Германия Бирол потвърди, че изграждането на терминала за 200 дни е наистина рекордно. Той обаче предупреди за недостиг на втечнен природен газ, като уточни: "Наличието на терминали не означава, че имате газ. Когато китайската икономика се активизира, няма да е лесно да се купят планираните количества на световния пазар".

Бирол предупреждава европейците да не бързат да обявяват енергийната криза за приключила.

Следващата зима ме тревожи, призна той и добави: "Липсата на руски газ, завръщането на Китай като вносител, малкият ръст на доставките - тези три фактора правят следващата зима предизвикателство".

По негови думи много правителства са доволни от сравнително лекия ход на кризата досега.

Боя се обаче, че са прекалено щастливи, изтъкна Бирол.

Според него Европа трябва да продължи да намалява потреблението на газ, като същевременно намери нови доставчици на синьо гориво и сама навлезе в производството на критични минерали, в допълнение към разширяването на възобновяемата енергия.


28
Още от ЕС
В Нидерландия като в Швеция - разкъсаха Корана
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е, кой оцелее, оцелее! Зе-ле-ни са! Какво очакват! Компаниите/големите/, се спасяват, да му мислят останалите!
18
0
 
20
 
! Отговори
Този Който преди 6 дни
Щом за автора не прави разлика между "втечнен нефтен газ" и "втечнен природен газ" как да очакваме, че останалото от статията е достоверно.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
:)))))))))))))))))))))))
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Хаха. Що така? Германия спира сигурните централи за производство 24/7 и остава на солари и перки, дето в съседна статия за УК пише, че нещо в студ не работели. В същото време и други статии говорят нещо, че нямало капацитет в мрежите покрай електрокарите и масовото минаване на ток за отопление. Какво по-умно решение да искаме от политици освен съвсем да съсипят мрежата и цената на тока да скочи още повече, ако го има?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Предпочитам да пускаш нещо написано от теб. Ще го откривам сред простотиите. Намери начин да не се занимаваш с тях. Прави го нарочно. Постепенно те обработва. Откъсва те от всичко. Не можел денонощно да отвръщаш на откачалка.
14
1
 
12
 
! Отговори
Ледена епоха преди 6 дни
Да, обаче и тази зима още не е свършила.
13
1
 
0
 
! Отговори
** преди 6 дни
**
12
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Бирол ли е казал "Липсата на руски газ"? Руски газ има повече от достатъчно, но евролиберастите се отказаха да го купуват, защото Президентът Путин продава руския газ за рубли.
11
13
 
8
 
! Отговори
СъвецкиМалоумник преди 6 дни
След като е бил запознат от шефа на Газпром за невъзможността да се пренасочи газа от Европа към Азия в следващите 5 години поради липса на капацитет в съществуващите газопроводи Путин е предложил да го опаковат в кашони и да го транспортират по влака. Другаря Милер е обещал да обсъди незабавно идеята с подчинените си и да доложи обратно преди края на месеца.
10
4
 
9
 
! Отговори
Нес кафе преди 6 дни
"ЕС бърза да се радва, очаква се енергийна криза следващата зима". - имате грешка в заглавието. Да се радва или да не се радва!?
9
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЕС накрая ще го издуха здраво, може да стане енергийно независим единствено ако се откаже от ресурсите които внася, което е невъзможно понеже няма ресурси.
8
22
 
9
 
! Отговори
storm преди 6 дни
И без газЪ на крепостните селяни ще се оправим.. КриЗЗата в Путколандия обаче... Днеска беше 20 градуса, а при рашляците си ... майката с 150 лева заплата и -30 градушка..добре че е водката иначе отдавна да е измряла тая ***
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Предвижда се по една зима всяка година.
6
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е нов леден душ за ЕС.
5
2
 
37
 
! Отговори
До #404 преди 1 седмица
"Войната е мир". В Германия демонстрантите в подкрепа на мирни преговори и против доставка на оръжие ги нарекоха екстремисти
4
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе, тва конспираторите все едно пак бяха прави, а?
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До следващата зима я камилата, я камиларя.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е ясно от миналата година, защото тогава хранилищата бяха напълнени почти на макс, преди краварите да взривят СП. Сега газ по тръби вече няма как. Така че следващата зима може да един по-зле.
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това ли решиха в Давос ?