В Нидерландия като в Швеция - разкъсаха Корана

Турция осъжда "по възможно най-категоричния начин подлата атака на антиислямско лице"
Обновена: 24 яну 2023 23:38 | 24 яну 2023 23:30, Йоана Цонева
210
В Нидерландия като в Швеция - разкъсаха Корана
Снимка: БГНЕС

Турция привика нидерландския посланик, за да изрази дълбокото си недоволство от антиислямски протест в Хага, насочен срещу Корана, съобщава "Франс прес".

Турското външно министерство заяви, че осъжда "по възможно най-категоричния начин подлата атака на антиислямско лице" в нидерландския град в неделя.

Обществената телевизия на Нидерландия NOS съобщи, че Едуин Вагенсвелд, който ръководи нидерландския клон на германската антиислямска група "Пегида", е откъснал страници от свещената книга на мюсюлманите по време на едноличен протест.

На снимки в социалните медии се вижда и как той тъпче разкъсаните страници на Корана.

Още по темата
Привикването на нидерландския посланик дойде дни, след като подобен протест пред турското посолство в Стокхолм заплаши да провали амбициите на Швеция за присъединяване към НАТО.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Швеция вече не може да очаква подкрепа за кандидатурата си за членство в НАТО след решението си да позволи на протестиращ срещу исляма да изгори Корана.

Предупреждението на Ердоган накара Финландия, която кандидатства за присъединяване към Алианса заедно със своята скандинавска съседка, да заяви за първи път днес, че може да обмисли присъединяване към военния съюз без Швеция.

Протестите срещу исляма предизвикаха гняв в Турция - официално светска, но предимно мюсюлманска страна, изправена пред решаващи избори през май.

Ердоган се възползва от протестите, за да активизира ядрото си от националистически избиратели в предизборната си кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-примитивните общности трябва от малки да ги учат да имат страх от Бог(Алах гледа отгоре) иначе престъпността ще избуи до невиждани нива.
11
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой каквато религия изповядва да ходи в страни с неговата. Жените и мъжете от Европа, като отидат в техни страни се съобразяват, а те като отидат в православни искат да налагат своето. Защо няма църкви при тях, а в Европа е пълно с джамии. Тези бежанци да стоят в Турция, където е тяхната вяра, а не да се бутат в чужда. Не може вечно ние да отстъпваме. Забулвят се, а това не е прието при нас, ти трябва да виждаш кой е срещу теб, а и гледката не е приятна с тези чаршафи. Всяка жаба да си е в гьол
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доживяхме сводници, плеймейтки и дилъри да четат морал.
9
6
 
11
 
! Отговори
Либерал Воевода преди 1 година
Европейската част на Турция от няколко поколения вече са технократи и атеисти. Ислямската част на Турция също не е толкова консервативна както му се иска на Ердоган. Ех либерали тц тц унищожихте Бог!
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати лицемерите, а докато се ислямизираха обвиняваха другите, че са расисти и ислямофоби, а сега горят корани.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
двайс лева не се чете
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво са им на западна Европа мюсюлмани. Тъкмо станаха атеисти и се наводниха с фанатици.
5
4
 
28
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Такива действия освен да пораждат повече омраза и напрежение нищо друго не правят
4
15
 
38
 
! Отговори
Мнението ми е.. преди 1 година
В Швеция са изгорили книга в ,която пише ,че немюсюлмани те трябва да бъдат поробени а жените им взети за робини и да плащат данък джизие следователно .. нормална реакция!
3
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Настъпаха мотиката якооо
2
8
 
25
 
! Отговори
И? преди 1 година
Какво значи Швеция позволила... На някой да запали корана ,че не може цяла държава да носи отговорност за някой си! Не съм видял ,някой в Турция или близкият изток да гори библия никога. А този от Холандия да внимава ,за да не го изкормят някъде озверели терористи.
1
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези скоро май не са ги бомбили. Млади са явно и не помнят миналото от преди 20-30 години