Как изтребителите F-16 ще помогнат на Украйна срещу Русия?

Германия казва, че доставката им е твърде далечна стъпка за Запада
Обновена: 4 фев 2023 08:12 | 4 фев 2023 08:10, Йоана Цонева
435
Как изтребителите F-16 ще помогнат на Украйна срещу Русия?
Снимка: БГНЕС

Какво представлява F-16?

F-16 Fighting Falcon е лек изтребител, който първоначално е проектиран още през 70-те години на миналия век. За първи път влиза в употреба през 1979 г. и е използван активно от американските военновъздушни сили в двете войни в Ирак и в Афганистан, съобщава в. "Гардиън".

Първоначално конструиран от САЩ в консорциум с Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия, изтребителят, който може да се движи със скорост два пъти по-висока от скоростта на звука, се превръща в един от най-популярните военни самолети на всички времена и продължава да се използва широко. Американският производител "Локхийд Мартин" твърди, че на въоръжение в 25 държави са повече от 3000 F-16.

Днес обаче той е заменен от F-35, но все още се произвежда за продажба от Lockheed в Южна Каролина. Това е така, защото е по-евтин - струва десетки милиони - и защото САЩ не винаги дават разрешение за износ на по-модерния самолет.

Защо Украйна ги иска?

В началото на войната Украйна разполагаше с малки военновъздушни сили, съставени от самолети по съветски стандарт, възлизащи на около 120 боеспособни самолета по данни на тинк-танка IISS. Този брой намалява с напредването на войната, въпреки че, забележително, предвид броя на руските самолети и противовъздушната отбрана, експертите твърдят, че Украйна е запазила ограничен въздушен потенциал. Но с течение на времето военновъздушните ѝ сили ще трябва да бъдат попълнени.

Любопитна особеност на войната в Украйна е сравнително ограниченото използване на въздушна сила. Руската противовъздушна отбрана се смята за ефективна, докато Москва много неохотно рискува собствените си военновъздушни сили извън фронтовата линия, тъй като също иска да сведе загубите до минимум. Бившият генерал от военновъздушните сили на САЩ Филип Брийдлав описва ситуацията във въздуха като "взаимно отричане".

Въпреки това Киев планира настъпление през пролетта, като същевременно се подготвя да се противопостави на усилията на Москва да излезе от сегашната военна безизходица. Въпреки риска, надеждата му е, че ескадрилите от бързи самолети могат да бъдат използвани в подкрепа на пробива или поне да помогнат за притъпяването на масирана руска атака.

Какво е настоящото мнение на Запада?

Украйна първо трябва да убеди Запада да ѝ даде няколко F-16, но в понеделник президентът на САЩ Джо Байдън каза "не", поне засега. Това прави изгледите за бърза доставка на изтребители малко вероятни, но мнението се е променяло и преди по отношение на други боеприпаси, като например танкове, и не е ясно дали темата е била надлежно обсъдена в системата на САЩ.

Още по темата
Въпреки това позицията на Белия дом е от решаващо значение. САЩ имат контрол върху реекспорта на изтребители и никоя държава няма да иска да не е в крак с Вашингтон, предвид опасенията от евентуални руски ответни мерки.

В понеделник Полша, една от страните, които са най-благосклонни да помогнат на Украйна да се сдобие с F-16, подчерта, че ще действа само в съгласие със съюзниците от НАТО. Великобритания и Германия също изключиха възможността да изпратят изтребители през последните дни.

Франция обаче, която сама произвежда бойните си самолети, изглежда е по-отворена. В понеделник президентът Еманюел Макрон заяви, че доставката им не е табу, стига да не може да се счита за ескалация и те да не се използват за насочване към "руска земя". Тъй като Украйна продължава да лобира, въпросът едва ли ще изчезне.

Кой ще отговаря за обучението и поддръжката?

Да се научат да летят на F-16 е работа за опитни пилоти и те трябва да бъдат извадени от войната, за да се обучават. Твърди се, че Украйна е определила 50 пилоти, които се надява да обучи незабавно. Но няма доказателства, поне публично, че се провежда някакво обучение.

Оценките варират, но обучението на пилотите до бойна квалификация може да отнеме четири или шест месеца. Изискванията не се отнасят само до пилотите: "Самолетът трябва да бъде снабден с оръжеен пакет, наземен екипаж и поддръжка", казва Дъглас Бари от мозъчния тръст IISS, което означава, че Украйна ще се нуждае от резервни части и ще трябва да обучи свой собствен инженерен състав. Това е по-сложно от това да се научиш да използваш западен танк.

Ще оправдае ли F-16 очакванията за напредък на бойното поле?

Отчасти това е въпрос на това колко F-16 може да получи Украйна. Военновъздушните сили на страната смело поискаха 200, брой, който дори щедрият Запад може да не пожелае да предостави на първо време.

Джъстин Бронк, въздушен анализатор от тинк-танка "Руси", предупреди, че силата на руската противовъздушна отбрана означава, че традиционната близка въздушна поддръжка - бомбардиране на вражески позиции - е трудно постижима, тъй като самолетите са принудени да летят ниско, за да избегнат откриване. В резултат на това предимствата им по отношение на оръжията и радарите могат да бъдат само постепенни.

"Западните изтребители със стоящи оръжия биха предложили на Украйна подобрена способност за унищожаване на фиксирани руски цели в близост до фронтовата линия от по-безопасно разстояние", пише той в Туитър, но "те ще се добавят към съществуващите възможности за нанасяне на удари като HIMARS [ракетна артилерия] и ще черпят от ограничени запаси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
9
 
3
 
! Отговори
Благоев преди 1 година
Леопард"овете могат да смажат руснаците. Зависи от бройката.
337
2
 
5
 
! Отговори
Благоев преди 1 година
Нашите Ф16 блок 70 са много по-опасни. ***!
336
3
 
5
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Никак!
335
2
 
6
 
! Отговори
ПЛАШАТ ГАРГИТЕ преди 1 година
ПРОСТО НИКАК!!!!!!УК МОЖЕ ДА НАПАДА ТЕРИТОРИЯ НА РУСИЯ САМО СЪС СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, С ОРЪЖИЕ НА НАТО НЕ !!!!!!!!!!НАТО Е ОТБРАНИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ.!С ОРЪЖИЕ НА НАТО УК МОЖЕ САМО ДА СЕ ОТБРАНЯВА ,НЕ И ДА НАПАДА!!!А АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ , ТОГАВА МАЙКА НИ ЖАЛНА...
334
6
 
15
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
Как ще помогнат ли? Никак!!!
333
6
 
18
 
! Отговори
ЦИТАТ преди 1 година
По евтин е струва десетки милиони. НИЕ досега за чертежи дадохме за 16 чертежа 6 000 000 000 долара или 375 000 000 на парче. При това за въоръжение, обучение и подготовка на писти - още милиарди. Айде направете си сметка кой гласува за това при следващите избори.
332
6
 
13
 
! Отговори
w преди 1 година
Примерно вече има самолети. Те са на някое летище, в гората няма как. Вече се смрачава и трябва да пренощуват. Е това е проблема, дали ще ги има сутринта.
331
3
 
15
 
! Отговори
ни са знай преди 1 година
За военната помощ,която Украйна получава от съседите си,тя плаща с некачествено зърно.В Полша се оплакват много,а нашите зърнари какво ще кажат за това.Познайте от къде идва това нареждане.
330
1
 
14
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Китай пък е дал на САЩ два големи балона, които вече няколко дена спокойно си летят над Америка. Както се казва " Те ти булка Спасов ден ".
329
1
 
11
 
! Отговори
Добра вечер, Българи преди 1 година
До ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ Дядото в бункера е много по- добре от дядото в памперса
328
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тyпан
327
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как се бие ***?
326
1
 
14
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
САМО дадени самолети с НИЩО няма да помогнат. ТРЯБВАТ ОБУЧЕНИ ПИЛОТИ ... трябват складове с резервни части ... трябва гориво и зарядни станции ... трябват обучрни техници .... ЗА ПРИМЕР ДАВАМ : Ние имаме ЕДИН ПИЛОТ който все още не е завършил обучението си за пилотиране на F16 а го е започнал преди година и половина . ТРИ ГОДИНИ е минимума за обучение на пилот за да може да се каже че горе-долу може да излети и да кацне без да повреди самолета си... УКРИТАТА МОЖЕ ДА ИСКАТ АМА КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВЯТ?
325
5
 
23
 
! Отговори
срамота преди 1 година
Че краварите са нагли-нагли са.Че са алчни -алчни са.Че нашите прислужници нямат никакво достойнство и са готови на всичко за да са на власт-вярно е.Но цяла джендърска Европа да кляка пред краварските Щати без да гъгне?Е това вече си е чист слугинаж.Оказа се че европеяците са просто едни краварски под.логи.Евалла на Ердоган и Орбан.Евалла.Истински патриоти и хора с достойнство.
324
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един преятел, каза да питам, че тук разбирали - какво е шкембе в дувар?
323
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Никак
322
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще помогнат? Точно както им помогнаха 120-те самолета досега. С други думи, никак.
321
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво става в Крематорск? украинците напредват ли или бъркам. Пак пишеше че ядат подкова.
320
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки момент очаквам от нашите продажни политици да предложат да подарим нашите Ф-16 на Украйна още преди да са произведени...!!!
319
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТака е.Но Китай няма на къде да се разширява лесно освен към сибир.Няма много да мине и това ше се случи.